Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért jellemző, hogy Magyarors...

Miért jellemző, hogy Magyarországról inkább a tanultabbak mentek ki, míg pl. Lengyelországból inkább alacsonyabb végzettségűek?

Figyelt kérdés
[link] Itt utalnak rá.
2020. febr. 26. 18:58
 1/10 anonim ***** válasza:
72%
Azért, mert a lengyeleknél van normális nyelvoktatás.
2020. febr. 26. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
17%

#1 Minden általános iskolában 4. osztálytól kezdve tanítják az első idegen nyelvet heti minimum 3 órában, a középiskolában a második nyelvet is tanulhatják a diákok. 30 éve.

Három gyerekem kizárólag az iskolai nyelvórákon kapott oktatást, mellette az internetet használták a nyelvtanulásra - sikeresen. Aki nem akar tanulni annak tök mindegy hogy ki, hogyan és miből próbálja tanítani, aki meg akar, annak ez is bőven elegendő.

Semmi köze ennek ahhoz hogy kik mentek ki dolgozni.

A kérdés amúgy rossz. Tőlünk éppen úgy mentek ki alacsonyabb iskolai végzettségűek is, ők a szakmunkások és segédmunkások akik kint dolgoznak építkezéseken stb. Éppen így történt a lengyelektől is.

Az egy különbség ami lehet - ezt csak feltételezem - hogy a végzett munka nem ugyanolyan. Tőlünk rengeteg diplomás is ment ki olyan munkákat elvégezni, amikhez nem is kell túl nagy képzettség.

2020. febr. 26. 19:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim válasza:
100%

"Három gyerekem kizárólag az iskolai nyelvórákon kapott oktatást, mellette az internetet használták a nyelvtanulásra - sikeresen. Aki nem akar tanulni annak tök mindegy hogy ki, hogyan és miből próbálja tanítani, aki meg akar, annak ez is bőven elegendő."


Hova járt a gyereked iskolába? Komolyan kérdezem, mert ha gyerekem lesz, oda fogom járatni. Nálunk a tanár középsuliban úgy tanította az angolt, hogy végig magyarul beszélt órán. Hallás utáni szövegértést először 12. félévkor gyakoroltunk. Szóval én ezt a csoda sulit tényleg tudni akarom melyik suli ahova a gyerekeid jártak. Köszönöm az infót!

2020. febr. 26. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
A magyar nyelvoktatási rendszer szerintem sem olyan jó. Van, van, de milyen? Nálunk általánosban váltották egymást a tanárok, mindegyikkel csak szavakat tanulgattunk, egy mondatot nem tudtam összerakni. Középiskolában nagy szerencsém volt, két angol tanárom volt, mindkettő nagyon jó. 9. év végére már tudtam beszélgetni angolul. Akkor vettem észre, hogy milyen könnyen és érdekesen is lehet nyelvet tanulni.
2020. febr. 26. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Aki azt állítja hogy iskolai keretek közt meglehet tanulni idegen nyelveket akkor az illető vagy több 10 órát tanult ott nyelvet, vagy hazudik. Az iskolai rendszer csak irányt tud mutatni, ha egy teljesen elavult rendszer van rosszabb tanárokkal az még többet árthat mintha nemis lenne tanítás, még aztis sikerulhet elerni hogy a diák megutálja a nyelvet, nálam sikerült elerni ezt a némettel. KB semmi értelme nem volt azoknak az éveknek, mert úgyis elfelejti az ember hogy semmi ismétlés nincs ami frissítse a tudást, csak lexikalosan magold be és doga aztan kövi és megint doga.
2020. febr. 27. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Én is inkább különtanárhoz jártam angolra, de azért az órákon is lehetett tanulni hasznos dolgokat. Annyira nem volt rossz az az angoloktatás, pedig volt kb. 5-6 tanárom. Bár mondjuk ez még a 2000-es években volt.
2020. febr. 27. 12:38
 7/10 anonim válasza:

"Annyira nem volt rossz az az angoloktatás"


3-as vagyok.


Én úgy gondolom ez 3 dologtól függ. Az egyik az elvárt követelmény, a másik a tanár hozzáállása és a diák hozzáállása.


Feltételezzük most, hogy a diák nem hülyéskedik órán, hanem figyel és szeretne tanulni (aki nem akar tanulni, azon tényleg semmi és senki nem tud segíteni). Sajnos sem a követelmény, sem a tanár nem olyan általában ami/aki megköveteli, hogy a diák tudjon összefüggően beszélni. A nyelvtanra olyan szépen rámennek, a szavak magoltatására olyan szépen rámennek, de ezek ebben a formában két dolgot eredményeznek:


1) Saját, illetve ismerősök körében szerzett tapasztalat alapján az ember nem tud, de sok esetben még ha tudna is, nem mer megszólalni, mert nem gyakoroltatták eleget. Nálunk mint mondom, hallott szövegértés először 12. félévkor volt. A tanár még a feladatokat is magyarul mondta el. Szituációs beszédgyakorlatok pedig önállóan nem is voltak. Maximum néha olyan volt, hogy a könyvből felolvastunk valami párbeszédet. De mint mondom az is olvasás volt és nem egy éleshelyzetszerűen eljátszott szituáció. Az érettségi szóbeli tételek úgy néztek ki, hogy a tanár elénk dobta a kész tételeket és mondta, hogy tanuljuk be érettségire. Jó, előbb hazudtam, mert az érettségi tételeket egyetlen egyszer eljátszottuk gyakorlásképp. :D Érted, egyetlen egyszer......


2) Fontos a nyelvtan a helyes beszédhez és íráshoz, de túlzottan arra fektetik a hangsúlyt. Plusz az írásos készség felé is túlságosan el van tolódva a hangsúly a beszédhez képest. Ne értsetek félre, fontos az írás, de ahhoz képest a beszéd irreálisan kevés. A szavakat pedig magoltatják csak. És mivel keveset beszéltetik a diákot, a diáknak ha mégis beszélnie kellene az élete során, az úgy néz ki, hogy gondolatban kitalálja magyarul a mondatot, azt szavanként lefordítja fejben, majd megpróbálja nyelvtanilag összerakni. És ezután mer megszólalni. Most őszintén, ha egy külföldi ide jön és töri a magyart, nála is azt nézzük mennyire helyes nyelvtanilag? Nem. Megértjük mit szeretne és ahogy gyakorol, úgy ragad rá a nyelvtan is.


Természetesen tisztelet azoknak a kivételt képező lelkiismeretes tanároknak akik próbálják mégis a beszédre is helyezni a hangsúlyt. Tavaly nyáron jártam angol tanárhoz. Ilyen csoportos képzés volt. 20-an voltunk, de a tanár magyarul meg sem szólalt órán és minden alkalommal voltak témák amiket ki kellett dolgoznunk és kiállni a többiek elé és angolul előadni és beszélni róla. És elég sok szituációs dolgok is voltak amiket párokban kellett csinálni. Szóval minden tiszteletem az ilyen tanároké.


Most biztos megfogom kapni egy-két embertől, hogy de hát itthon is gyakorolni kell, ott az internet stb. Igen, ez igaz. Ha valaki jól akar tudni angolul, akkor nem elég csak az iskolában tanulni, de az akkor is szomorú, hogy az iskolai oktatás beszélni egyáltalán nem tanítja meg az embert. Szóval az egyes hozzászólóhoz még mindig szól a kérdésem, hogy melyik az az iskola, mert akkor tényleg oda fogom járatni a leendő gyerekeimet.

2020. febr. 27. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim válasza:

"Szóval az egyes hozzászólóhoz még mindig szól a kérdésem, hogy melyik az az iskola, mert akkor tényleg oda fogom járatni a leendő gyerekeimet."


Előző vagyok. Bocsi. :) Mármint a 2-es hozzászólóhoz.

2020. febr. 27. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

#7 A városunkban 4 általános iskola van és mindegyikben hasonló a nyelvoktatás. A két középiskolában is, van nyelvi osztályuk is.

És nem, nem minden gyerek tud jól utána azon a nyelven.

Pontosan ez a lényeg. Nem egyedül az iskola, a tanár, a tanórai nyelvoktatás az ami a nyelvtudáshoz hozzásegít. Ezért írtam le a saját gyerekeimet akiknek elég volt az iskolai nyelvoktatás ÉS az internet.

Egyiket sem tanították meg az angolra, hanem ők megtanulták. Angol nyelvű játékokkal, videókkal, zeneszövegekkel, filmekkel, majd regényekkel. Nem kellett különtanár, különóra, egyszerűen az kellett hogy ők maguk nekiálljanak és használják, tanulják.

Ugyanabban az iskolában, ugyanannál a tanárnál, ugyanabban a nyelvi csoportban a fele odáig sem jutott el hogy a legprimitívebb mondatokat egyedül összerakja.

Melyik minősíti az oktatást, a tanárt? Az a fele a csoportnak amelyik külön képzés nélkül is eljutott az általános végére oda, hogy talán meg tudná csinálni már a középfokú nyelvvizsgát - vagy az a fele amelyik nem tud egy értelmes mondatot sem kinyögni?

Ha az egyik fele meg tudta tanulni, akkor a másik nem azért nem tudta, mert nem is akarta?

2020. febr. 27. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Nâlunk 4 év alatt nem jutottunk el az iskolában angolból az egyszerű múlt időig. Beszéltem barátnőmmel aki, ott maradt és 8.-ban vették végül az egyszerű múltat... Szóval nem mindenhol működik.
2020. márc. 1. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!