Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » 21. században szükség van e...

21. században szükség van e még ideológiákra? Nem inkább azt kéne nézni, hogy mi lenne jó nekünk közösségileg és egyénileg?

Figyelt kérdés

Láthattuk, hogy a 20. században milyen pusztításokat végeztek, ezek a nagy ideológiák, mindig háborúkkal, népírtásokkal, lövészárkokkal, táborokkal végződtek. Szerintem már nem ideológiákról kéne beszélni, hanem arról, hogy hogyan tehetjük még élhetővé a társadalmat, a környezetet. Mik azok a problémák amik fennállnak és mit lehet azért tenni, hogy ez változzon. Számomra a baloldaliság áll közel, az egyik politikai teszt szerint a libertárius szocialista vagyok, viszont kezdem azt érezni, hogy ezek a címkék inkább beszűkítik az ember gondolkozását, mert ha valaki nagyon magára veszi ezeket az ideológiai nézeteket, akkor megszűnik az autentikus gondolkozás és ez a polarizáció megágyazása. Nem szeretnék egy oldalt se gyűlölni.


Szerintem olyan változások kellenének a társadalomban, hogy az ember ne csak magával legyen elfoglalva, hanem minden ember felelős legyen minden emberért, ne hagyjuk azt, hogy legyen hajléktalanság. Esetek 99%-ban nem ő tehet róla, hogy elvesztette otthonát szinte bárki járhat így, ezt el kell fogadni. Nem azért alkeszek, mert alapból így születtek, hanem nem tudják elviselni azt az élhetetlen életet amiben ők élnek. Hogyha azt az embert hirtelen hawaii-ra raknánk, és adnánk neki otthont, lenne havi élhető megélhetése, munkája, olyan ember lenne, mint a többi. Ha valaki, akinek van jó megélhetése, munkája, egyik percről a másikra egy közel keleti háborút sujtotta térségre teleportálódna, ahol nincs semmi jövedelme, lakása akkor úgy élne, mint egy hajléktalan, és azért lenne alkesz, mert nem tudná elviselni azt az életet.


Ezt csak azért írtam, mert nagyon fontos tulajdonság az empátia, hogy ne ítélkezzünk mások felett, mivel, ha mindenki felelős lenne mindenkiért, akkor az nem csak a másiknak jó, hanem nekünk is. Fontos az indivudális szabadság, de ez nem működik kollektív biztonság nélkül. Ha a hajléktalanok kapnának szállást, mondjuk az üresen álló lakásokat odaadnánk a hajléktalanoknak, vagy esetleg hotelekbe tudnának megszállni, és mellé lenne nekik biztosítva munkahely is tisztességes fizetés, már nem lenne hajléktalan probléma. Jézus Krisztus is mindig a legelesettebbeket segítette. Mit szólt volna Jézus ahhoz, amikor bevezették a hajléktalan törvényt és ahelyett, hogy adtak volna nekik lakrészt, inkább büntették őket? Biztos nem helyeselné, ezért se keresztényi párt a kormányunk, a kereszténységet arra használják fel, hogy ebből szavazatokat merítsenek, és megéljenek belőle. A szocializmusban is pont ez volt, propaganda célokra használták fel azt a kereszténységhez közel álló ideológiát.


Ha jól emlékszem akkor Schiffer András írta azt egyik cikkében, hogyha a gazdag emberek nem csak saját magukra fordítanák a vagyonukat, hanem szétosztanák, akkor egy sokkal élhetőbb világban élnénk, ami még fenntartható is lenne. Jelenleg szakadék felé zuhanunk, mert nem fenntartható az, hogy a gazdag egyre inkább gazdagszik míg a szegény szegényedik, közben a környezet egyre inkább pusztul és változik a klíma. Fenntarthatlan az a hazugság is, amivel a kapitalista ideológia hülyíti az embert, hogyha valaki nagyon akarja annak lehet sikeres élete, de egyedül ezt senki sem képes véghez vinni, mivel az emberi természetünkkel ellentétes, mert társaslények vagyunk. Ezért tartom azt undorítónak, amikor valaki azzal vág fel, hogy a sikeriért csak ő felelős, nem segített neki senki. Hát kíváncsi lennék, hogy valaki tök egyedül, barátok és protekció nélkül, hogy boldogulna az életben, hát sehogy. Például a Hosszú Katinkától is felfordul a gyomrom, amikor nagy egóval kijelenti azt, hogy mindent magának köszönhet, amikor a háta mögött ott van a teljes úszószövetség, tehát ha csak rajta múlott volna minden, akkor nem lenne ismert személy, hanem egy olyan ember lenne, aki szeret úszni és egy héten többször az egyik uszodába bérlettel lejárna úszni. Ez egy olyan ideológia, amit nagyon sokan bevesznek, és nem képesek felfogni, hogy a kapitalista ideológiát fújják.


Szerintem nem kell semmilyen ideológiákhoz ragaszkodni, nem kell ez a bal vs jobb, kapitalizmus vs szocializmus felállás, ami csak a társadalmat polarizálja. Azt kell nézni, hogy mi lenne jó a társadalomnak, egyénnek, legyen egy jól felépített szociális háló, ahol senki se fog szegénynek születni, senki se lesz hajléktalan, a vagyonos ember sokkal többet tesz a közösbe, mivel sokkal eredményesebb egy olyan társadalom, ahol nem csak magukkal vannak elfoglalva az emberek, nem csak a saját pecsenyéjüket sütik. Ehhez nem kell feláldozni a személyes szabadságot, mert a személyes szabadság sokkal működőképesebb, hogyha az ember nem csak saját érdekeit nézi, inkább az utóbbi teszi tönkre a személyes szabadságot. Egyszer beszélgettem a barátommal arról, hogy milyen lenne számára egy ideális karácsony. Panellakásban él és mondta nekem, hogy mennyivel hangulatosabb lenne a karácsony akkor, hogyha mindenki nyitva hagyná az ajtaját, belehessen menni egymáshoz, megkínálnák egymást étellel, együtt díszítenék ki az egész panelt, lerajzolódott a fejemben az, hogy ilyen lenne egy ideális társadalom, sokkal élhetőbb lenne.jan. 3. 17:00
 1/3 anonim ***** válasza:
39%
Gyorsan keress egy értelmező szótárt, és nézd meg, mit jelent az a szó, hogy ideológia, mert miközben írtál egy regényt qrvára feleslegesen, még ellentmondásba is kerültél magaddal már az első mondatban.
jan. 3. 17:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
56%
El kéne törölni mindent ami a Felvilágosodással és az Ipari Forradalommal kezdődött.
jan. 3. 17:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 molnarmarcell21 ***** válasza:
76%
Mi alapján nézed, hogy mi lenne jó nekünk közösségileg és egyénileg, ha nem egy ideológia alapján?
jan. 3. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!