Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Egyéb kérdések

A kérdés

Napóleon, Nagy Sándor vagy Dzsingisz kán volt a jobb?

Jobb alatt itt az elért eredményeikre gondolok. A történelemben betöltött szerepükre mint hadvezér és államférfi. Ki volt szerintetek közülük a legkiemelkedőbb és miért?

Keress kérdéseket hasonló témákban: Napóleon, Nagy Sándor, Dzsingisz kán, hadvezér, államférfi

 2017. aug. 4. 19:42  Privát üzenet  

A válaszok
Görgei Artúr.

A válasz 22%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 42%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2017. aug. 4. 19:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Napoleon es Dschinghis Khan voltak az elitek. Nagy Sandor max a nagy Ő-ben volt valaki ,mint a noszaly sandor ,szet is vertek a fejet! ha ezt olvasod: noszaly sandor te rohadek,megerdemelted hogy szetverjek azt az irritalo ,buta arcodat

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2017. aug. 4. 19:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Napóleon

A válaszíró 39%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2017. aug. 4. 20:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mind a három kiemelkedő volt a maga idejében.

III. Alexandrosz, akit magyarosan Nagy Sándor néven is ismernek. az ókor egyik emblematikus figurája, Makedónia királya, általános vélekedés szerint kiváló hadvezér volt. Atyja, II. Philipposz nyomdokain haladva hatalmát a Peloponnészosztól az indiai szubkontinensig terjesztette ki, elfoglalva az akkor ismert világ nagy részét. Rövid, de eredményes uralkodása a klasszikus ókori történelem és kultúra egy új korszakának, a hellenizmusnak a kezdetét jelentette.


Alexandrosz volt Napóleon koráig a világtörténelem leghíresebb hadvezére, de ismertsége ma is nagyon nagy, s a hadvezetés második legnagyobb ikonja.

Napóleon.francia tábornok, hadvezér, politikus. Ragadványnevein a korzikai vagy a kis káplár, ellenfelei a korzikai szörnynek és emberevőnek is nevezték. 1799–1804-ig Első Konzul, 1804–1814/15-ig I. Napóleon (franciául Napoléon Ier) néven a franciák császára (Empereur des Français), az európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. A világtörténelemben az egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezér, a hadvezetés máig élő hatalmas ikonja. Eszméje Nagy Sándorét váltotta, aki Napóleon után a leghíresebb hadvezér még ma is a világon. Emellett mind a mai napig a leghíresebb francia, ugyanakkor a leghíresebb korzikai is. Napóleon az elfoglalt területeken polgári törvényeket vezetett be, ezzel segítette a feudalizmus felbomlását, a modern, polgári államok létrejöttét.

Dzsingisz kán:az első mongol nagykán (császár), a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. Dzsingisz egyesítette a mongol törzseket és megalapította a Mongol Birodalmat. Ő és utódai elfoglalták Eurázsia nagy részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát és Kelet-Európát is. Nyugaton Magyarországig jutottak, a Közel-Keleten csak az egyiptomiaknak sikerült megállítaniuk csapataikat. Ez volt a világtörténelem legnagyobb összefüggő területű birodalma. Dzsingisz kán volt Kubiláj kán, a Jüan-dinasztia alapítójának és első császárának nagyapja. A Dzsingisz kán uralkodói név, egyik feltételezett jelentése: tenger(nyi) népek uralkodója.


Minden kétséget kizáróan a mai napig a leghíresebb mongol a világon, s máig a mongol nemzeti öntudat megtestesítője.

Mind a három zseni volt a maga idejében.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2017. aug. 4. 20:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hát mindannyian más miatt voltak kiemelkedőek, mást értek és más kül- és belpolitikai helyzetben.


Napóleon soha nem lehetett volna nem, hogy tábornok, első konzul majd császár, de még tiszt sem, ha nincs a francia forradalom.

Az, hogy olyan sokáig eljuthatott a francia forradalomnak illetve az akörül kialakuló káosznak köszönhető. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ő végigjárta a ranglétrát, nem volt nemes és nem volt semmi tekintélye, mégis eljutott addig, ameddig.

Ami tény, hogy a történelem egyik legjobb hadvezére volt és olyan közigazgatási, közjogi, katonai és oktatásügyi reformjai voltak, ami nemcsak Franciaországot, de egész Európát előremozdította.

Az is tény viszont, hogy kétszer legyőzték és száműzték.


Nagy Sándor (III. Alexandrosz), ha 150 évvel azelőtt születik, ugyanúgy egy híres hős lett volna, aki 1-2 alkalommal megvédi a hazáját, mint mondjuk Miltiadész.

A másik kettő felsorolttal ellentétben, neki volt stabil alapja, apja, II. Philipposz erős hadsereget hozott létre, a Perzsa Birodalom pedig a végletekig decentralizálódott és meggyengült, ha nem ő győzi le, akkor valószínűleg vagy összeomlik vagy valaki más teszi ezt meg.

Ennek ellenére természetesen a hadvezetés egyik legnagyobb alakja, kiváló hadvezér, aki több esetben is jelentős túlerővel tudta felvenni a harcot.


Dzsingisz kán eredményeiben pedig nagy szerepe volt abban, hogy a korabeli Ázsia nagyon megosztott volt és gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy sikerült a törzseket egyesítenie senki nem állhatott az útjába.

Ő is szinte a nulláról indult, Napóleonhoz hasonlóan, de hatalmas eredményeket ért el és a világ legnagyobb hódítójaként tarthatjuk számon.

A hadügyi újításai nagyon meghatározók voltak, a pusztai hadviselésben előtte senki nem építette fel feleennyire jól szervezett haderőt sem.

Bár rengeteg pusztítás fűződik a hadjárataihoz, a korszakban egyedülálló módon fellépett a kínzások ellen.

Politikai tehetségére mutat egy olyan postaszolgálat létrehozása, amelyet a világon máshol csak évszázadokkal később tudtak kivitelezni.

Egységes mongol írásrendszert vezetett be.

Eltörölte a nemességet és támogatta az értelmiséget.

Lehetne még cifrázni.

Szerintem ő a "jobb", bár így nem mondanám, hogy "jobb", inkább úgy, hogy nagyobb tetteket vitt véghez. :)A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont 2017. aug. 4. 20:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nagy Sándort mondanám, mert neki voltak a legjelentősebb hódításai ÚGY hogy az a fejlődést és a kultúra terjesztését szolgálta. Dzsingisz kán csak gyilkolni tudott, Napóleonnak pedig beletört az oroszokba végül a bicskája, egyébként jó lett volna.

A válasz 21%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont 2017. aug. 4. 21:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem látom ugyan értelmét más- más korszakok nagy alakjainak összehasonlítására, de ha muszáj választani, nálam is Nagy Sándor a nyerő.

A válasz 34%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont 2017. aug. 4. 21:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ja és hogy miért? Ajánlom figyelmedbe "Nagy Sándor és a hellenizmus" című töri tételt, ha van még ilyen. Én annak idején ezt húztam és számomra egyértelműen az jött le belőle, hogy e három történelmi alak közül, ő volt a legnagyobb hatással a saját korára.

A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont 2017. aug. 4. 22:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Jozef Sztálin

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 40%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont 2017. aug. 4. 23:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem lehet igazán összehasonlítani őket. Mindegyikük hatalmas tetteket vitt végbe, és örökre beleírták magukat a történelembe. Nagy Sándor elfoglalta a fél világot és legyőzte a hatalmas perzsa seregeket. Mindenképpen kiemelkedő hadvezér volt, hogy olyan tűlerő ellen is képes volt győzni, arról nem is beszélve, hogy azt a hatalmas birodalmat egyben is tudta tartani. A hódításon túl, nagyon sok helyre vitte el a görög kultúrát, sok helyet civilizált. Sokat fejlődött alatta a művészet is, és mindenképpen bámulatra méltó, hogy hiába élt több mint ezer évvel ezelőtt, mégis nagyon sokan ismerik a nevét. Dzsingisz kán is bámulatra méltó dolgokat vitt véghez, az addif egymással harcoló mongol törzseket egy hordába terelte, amivel aztán szinte páratlan hódításokat vitt véghez. A számukra legyőzhetetlennek hitt kínaiakat is elverte, az általuk emelt hatalmas falakon is át tudta vinni az embereit, és akkorra léptékű csatákat vezetett, amiről mi csak álmodni tudunk. A maga módján egy kicsit civilizálta a mongolokat, és a fél világot rabigába hajtotta. Az egyik legynagyobb birodalmat hozta létre ami valaha létezett. Az ő neve is fennmarad örökre, mert egyszerűen páratlan tetteket vitt véghez. Napóleon meg szinte a semmiből emelkedett az egész világ által rettegett uralkodóvá. Kétségtelenül az egyik legjobb hadvezér volt (szerintem a történelem legjobb hadvezére volt), és hatalmas győzelmeket aratott, szinte lehetetlen helyzetekben is győzelemre tudta vezetni emebreit. Megverte az akkori összes nagy hatalmat, és egy hatalmas birodalmat hozott létre. A nép szerette és a tűzbe ment volna érte. A forradalom és közvetve valamennyire általa képviselt értékek egyrészét ma is használjuk. Ő egy lenyűgöző személyiség volt, bámulatos hadvezér és nem is rossz politikus. Én nála csak azt sajnálom, hogy egy ilyen hatalmas embernek kint egy kis szigeten kellett meghalnia. Ő talán hármuk közül a leghíresebb, és meg is tudom érteni miért. De nem csak ők voltak nagy nevek a történelemben, gondoljunk csak Julius Caesar-ra, vagy Augustus császárra, a hunoknál is ott volt Attila rajtuk kívül is nagyon sok bámulatos történelmi személy van. Ha bele gondolunk, hogy miket vittek végbe szinte fel se tudjuk fogni, hogy mekkora tettek is voltak ezek.

A válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont 2017. aug. 9. 19:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Melyik a jobb: Sándor Mátyás vagy Sztrogof Mihály?
Ha Petőfi Sándor ma élne, akkor Jobbikos lenne?
A Casinot az eredeti (Szakácsi Sándor-Harsányi Gábor) vagy új (Végvári Tamás-Józsa Imre) szinkronnal jobb nézni?
Budapesti Weöres Sándor vagy Vörösmarty gimnázium dráma tagozata jobb?
Tényleg Szabó Sándor nyert?
Tasnády Péter jobb belügyminiszter lenne-e, mint Pintér Sándor?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!