Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Azok, akik utálják, hogy az...

Azok, akik utálják, hogy az USA a világ ura, milyen jobb alternatívát tudnak felmutatni?

Figyelt kérdés

Merthogy irányítás nélküli világ, amiben minden ország vagy országunió független, a mai összekapcsolt, globális világban a mese témakörébe sorolható. Előbbutóbb egy erősebb ország dominánssá válna.



1. Oroszország? Hogy megint kommunista eszmék legyenek? Az orosz kormány jobbközép-kereszténynek állítja be magát, de valójában még mindig komcsik.



2. Kína? Egy ál-komcsi, vadkapitalista kizsákmányoló, ami ráadásul még a demokratikus szabadságjogokat is sárba tiporja?


3. Magyarország? Szép eszme, de sajnos már nem tudunk újra feljutni olyan szintre.


4. Arab országok? Hogy mindenkinek a korlátozó iszlámot, a szeszélyes arab vezetőket és a szélsőjobboldali fanatikusokat kelljen követni?



5. Európai Unió? Nem hangzik rosszul, de sajnos túl szétszórt és gyenge ilyesmire. Ha meg is szerezné a világuralmat, hamarosan jönne egy "trónfosztó" aggresszor, valószínűleg az arab világ vagy Kína képében



Én elhiszem, hogy nem mindenki csípi az USÁ-t, de mégis ezeknél azért csak jobb, nem?


2010. jún. 9. 18:53
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
71%

Ha végignézel a történelmen, évszázadokig multipoláris volt a világpolitika. Ilyen, hogy egy szuperhatalom van, példátlan a világtörténelemben.

Ha pedig megnézed a jelent, akkor láthatod az USA hanyattlását, és más országok (Kína, Oroszo., India, Brazília) erősödését.

Miért jó az, hogy egy ország ekkora hatalommal bír egy olyan világban, ahol rajta kívül 175 állam létezik, egyéni érdekekkel és preferenciákkal? Miért veszi semmibe egy ország a saját maga által életre hívott nemzetközi szervezetek döntéseit (lásd ENSZ). És még sorolhatnánk.

Sajnos te tévedsz, ha úgy hiszed, ez egy természetes és kívánatos állapot.

2010. jún. 9. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/35 A kérdező kommentje:

"Ha végignézel a történelmen, évszázadokig multipoláris volt a világpolitika"


Igen, de akkor még nem volt modern technika és politika. A globális kommunikációs hálózat segítségével egy mai nagyhatalom vezetői simán rájönnek, hogy kell kijátszani más, hasonló hatalmú országokat "mindenki egyenlő, de egyesek egyenlőbbek" taktikával, hogy az az ország váljon a domináns országgá.

2010. jún. 9. 19:08
 3/35 A kérdező kommentje:
Másik, meg hogy számunkra, európai demokraták számára mi előnyösebb? Ha a világ ura egy olyan ország, ami hagyja, hogy tudomány alapú szabad életet éljünk, vagy egy olyan középkorias, vallási alapú aggresszor, mint India vagy Irán?
2010. jún. 9. 19:10
 4/35 anonim ***** válasza:
100%

1. Elég zavaros a gondolatmeneted. Ráadásul te alapból feltételezed, hogy 1 valakinek kell lennie A domináns hatalomnak. Miért is?

2. India mint vallási agresszor? :) hű...

2010. jún. 9. 19:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/35 A kérdező kommentje:

"1. Elég zavaros a gondolatmeneted. Ráadásul te alapból feltételezed, hogy 1 valakinek kell lennie A domináns hatalomnak. Miért is?"


Mert olyan nincsen, hogy pont egyenlő a két fél hatalma, és abban a pillanatban, hogy valamelyik erősebb, már ő a domináns hatalom.


"2. India mint vallási agresszor? :) hű..."


Kétségkívül fejletlenebb a toleranciájuk a tudományos világnézet felé, mint a nyugati kultúrának. Ha ők válnának a bolygó vezéreivé, szerintem csak heroin-dealerektől vehetnénk marhahúst...

2010. jún. 9. 19:17
 6/35 anonim ***** válasza:
Az emberiség olyan, hogy mindig az ellen a berendezkedés ellen hadakozik, ami éppen fennáll. "Ezt már megszoktuk, nem tetszik, lépjünk túl rajta." Igen ám, de az új ellen is tudnának ugyanazon emberek érveket felhozni. De, ha már erről filozofálgatunk, akkor én Görögországot látnám ebben a szerepben. Pénzünk ugyan nem lenne, de mindig mulatnánk.:D
2010. jún. 9. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/35 anonim ***** válasza:
74%

Te felháborítónak tartanád, hogy ha pl. India lenne a szuperhatalom, de nem tartod jogosnak, ha India felháborítónak tartja, ha az USA a szuperhatalom?

Elég nyugatcentrikus a gondolkodásod, ami meg sem próbálja megérteni a többi kultúrát és a másféle gondolkodásmódot, berendezkedést.

2010. jún. 9. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/35 A kérdező kommentje:

"Elég nyugatcentrikus a gondolkodásod, ami meg sem próbálja megérteni a többi kultúrát és a másféle gondolkodásmódot, berendezkedést."


Már kb. 1780 óta tudjuk, hogy a világ a tudomány törvényei szerint működik, nempedig egy emberek által kitalált világnézet, másnéven vallás alapján.

Bár a nyugati kultúra domináns vallása a kereszténység, manapság a nyugati kultúra világnézete áll a legközelebb a vallási helyett a tudományos világnézethez.


Nem vagyok ellensége más kultúrának, de nem támogatom azt, hogy amiatt, hogy ők tudomány helyett vallásban hisznek, ráerőszakolják a szokásaikat a racionális gondolkodókra.


A nyugati országokban élő indiaiaknak ugyanúgy nem kötelező marhahúst enni, megtilthatják maguktól amit a vallásuk megtilt tőlük, és imádkozhatnak, szertartásokra járhatnak kedvükre, egészen addig, amíg nem korlátozzák vele, egy más dolgokban hívő ember szabadságát.


Ha viszont egy teokratikus állam kerülne dominanciába egy tudományos kultúrájú országban, vallási bűnnek néznének egy csomó hétköznapi cselekvést, és a rendőrségük valószínűleg fel is lépne ellene.

2010. jún. 9. 19:27
 9/35 anonim ***** válasza:
80%
Nem azzal van a baj, hogy az USA az, hanem azzal hogy egyátalán VAN!
2010. jún. 9. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/35 anonim ***** válasza:
29%
Én egyetértek veled teljes mértékben, Kedves Kérdező. Manapság egyszerűen divat szidni Amerikát, de ha valaki jól belegondol, világhatalmak mindig is voltak a történelem során. Asszíria, Egyiptom, makedónia, Róma, az arabok, Bizánc, az oszmán Birodalom, Franciaország, Anglia, a Szovjetunió és az USA. Ez van, a világ már csak így megyen. És ha a jelenlegi választási lehetőségeket nézzük, akkor mégiscsak az euroatlanti, keresztény civilizáció és a szabadversenyes kapitalizmus érdekeinek érvényesülését garantáló Egyesült Államok világhatalmi szerepe a kívánatos. Nem kell szeretni őket, én annyira nem is szeretnék Amerikában élni, de inkább ők legyenek a domináns világhatalom, mint a gazdaságilag fejlődésképtelen, középkori társadalmi viszonyokat konzerváló, radikális iszlám világ, az antidemokratikus Kína vagy a vadkeleti és nekünk mindig fenyegetést jelentő Oroszország.
2010. jún. 9. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!