Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Külföldi politika

A kérdés

A palesztin-izraeli konfliktus hogyan kezdődött? Ki volt benne a ludas és mit csinált?


Keress kérdéseket hasonló témákban: Palesztina, Izrael, konfliktus, háború, Közel-Kelet, arab tavasz, zsidó, arab, forrongás, ellentét

  máj. 20. 20:54  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4
Balogh Bence 2019 nevű felhasználó válasza:

Nincs ludas, ezek mindig úgy kezdődnek, hogy valaki visszaütött :)


Az Európában üldözött zsidók kitalálták a 19. század végén, hogy hazatérnek a történelmi Izrael területére, pechükre az ott élő araboknál akkor kezdett divatba jönni szintén a nacionalizmus.A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/39Időpont máj. 20. 21:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Goldmund73 nevű felhasználó válasza:

A II. világháború végén a nagyhatalmak létrehozták a szétszóródott, koncentrációs táborokat túlélt zsidóknak a saját államot ott, ahol a történelmi időkben éltek.

És a nagyhatalmakat csöppet sem érdekelte, hogy momentán épp azon a területen palesztinok éltek. Akiktől így elvették az országukat.A válasz 69%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/39Időpont máj. 20. 21:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ludas, szerintem az amcsik.

A válasz 38%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/39Időpont máj. 20. 21:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kezdetben volt a zsidók állama a bibliai Kánaán földjén, hellyel-közzel a mai Izrael helyén. A Biblia szerint Mózes elvezette a népet az egyiptomi fogságból a mai Izrael vidékére (ő maga nem léphetett be az ígéret földjére, mert a vándorlás alatt bűnt követett el), amelyet a 12 zsidó törzs meghódított, majd letelepedett rajta, eleinte egy, később két (Izrael és Júda) királyságot alakított ki és sokáig élt magának. Ám nem eseménytelenül: az i. e. 8. században az asszírok elfoglalták Izraelt (a déli királyság) és lakóit elhurcolták, ezt a Biblia babiloni fogság néven említi. Később Izrael lakói megszabadultak, visszatértek a területükre és az i. e. I. századig megint nyugalom volt, mikor is a Római Birodalom hódító hadjárata elérte a területet, a zsidók földje pedig római érdekszféra lett, provinciát is szerveztek belőle, majd két hullámban, az i. sz. I. és II. században szétverték a zsidó államot, lerombolták a jeruzsálemi templomot és a zsidókat szétszórták a birodalom területén. Ez utóbbi volt a híres-neves diaszpóra, amelynek során a birodalomban sok-sok helyen jöttek létre kicsiny, a környező lakosságtól kultúrában, vallásban, származásban, külsőleg nagyon eltérő csoportok, megalapozva ezzel a zsidóság mai öntudatát. Ha nem hergelték volna a rómaiakat, még most is nyugodtan élhetnének, de nem bírtak magukkal.

A diaszpóra után a zsidók eltűntek a Holt-tenger vidékéről, beáramlottak mindenféle egyéb népek, akik a Római Birodalom bukása után is ott maradtak és felvették a Mohamed próféta munkássága nyomán igencsak népszerűvé vált muszlim vallást. Őket palesztinoknak hívjuk és egyes rétegeik érdekes logika mentén teremtik meg előjogaikat a területre: ők az egykori filiszteusok utódai, azon filiszteusoké, akiknek legnagyobb harcosát, Góliátot a kis zsidó pásztorfiú, Dávid parittyával legyőzte a csatában. A témában lásd még: Dávid, a zsidók első királya, akit többek között Michelangelo csodálatos márványszobra is megörökít. Más kérdés, hogy a mai palesztinoknak a terület viharos történelméből adódóan aligha van közük a zsidók előtt ott élő filiszteusokhoz, de ha nacionalizmusról van szó, a történelmet simán át lehet írni.

No, de vissza a lényeghez: az i. sz. II. században az addig ott lakó zsidókat szétszórták a birodalomban, jöttek a helyükre mások, ők muszlimok lettek és ez a XIX. század végéig rendben is volt. Akkoriban aztán a világszerte tomboló nacionalizmus hatására a szétszóratásban élő zsidó közösségek is rájöttek, hogy ők tulajdonképpen egy népet alkotnak (érdekes, erre amúgy volt több, mint másfél ezer évük, mégsem ugrott be nekik ez a megoldás, de amint más népek felszálltak az agyatlan nacionalizmus vonatára, ők is rögtön megtalálták rajta a maguk helyét), tehát egy helyen, a történelmi zsidó királyságok helyén kell élniük. El is indult a zsidók bevándorlása az amúgy iszlám Palesztinába. Az ilyen-olyan nagyhatalmi játszmák végén 1948. május 14-én kikiáltották Izrael államot, amitől a helyi arab népek nem voltak elragadtatva. Akkor már majdnem kétezer éve ők éltek ott, a zsidók kb. 50 éve kezdtek tömegesen beáramlani, erre kapnak egy saját államot azon a jogon, hogy nekik valamikor ott volt a királyságuk. Ehhez jött, hogy a zsidók Jeruzsálemet szerették volna fővárosul, mert az nekik szent város - csak éppen az iszlám vallásban is szent hely Jeruzsálem a Sziklamecset miatt (és még a kereszténység is bejelentkezik az Olajfák hegyével, a Szent Sírral és egyéb fontos helyszínekkel).

Így hát a helyi arabok rögtön elkezdték támadni Izraelt, hiszen mégiscsak ott jött létre, ahol ők már elég régóta laktak. Mivel az 1940-es évek végét írtuk, ezért kapóra jött az ellentét a két szuperhatalomnak: a Szovjetunió az arabok, az Egyesült Államok az izraeliek mögé állt be. Ez aztán hosszú időre garantálta, hogy a kakaskodásnak mindig lesznek támogatói, hiszen a két szuperhatalom szerette ilyen mellékes hadszíntereken összemérni az erejét - és az arab-izraeli konfliktusban általában a létszámát tekintve legyőzhetetlen egyesített arab hadsereget elég csúnyán elverte a kisebb létszámmal, ám fejlettebb technikával és taktikával dolgozó izraeli haderő.

Vagyis: nincs a dolognak kezdete, nincs ludas, nincs főgonosz. Van egy ellentmondásos helyzet, ami immáron több, mint 70 éve jól jövedelmez: termel a hadiipar, a háborús hisztivel el lehet nyomni a nép jóléti követeléseit, annyi halál azért nincs, hogy megutálják a fegyvereket - mi egyéb kell még?A válasz 56%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/39Időpont máj. 20. 21:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Anglia gyarmata volt Izrael. Anglia 1916 ban vesztésre állt. A zsidók megegyeztek az amgolokkal hogy beléptetik amerikát a háborúba ha övék lesz Izrael na... vajon elfogadták?

A válasz 34%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 48%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/39Időpont máj. 20. 21:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szó sem volt arab nacionalizmusról, mivel a 19. századi Palesztina területén nem élt semmiféle "náció". A gyéren lakott területen (mivel sivatagos volt) nem csak a betelepült arabok éltek, hanem mindig is élt ott kis számú zsidóság is.

A 19 század végén, a 20. elején kezdtek a zsidók "alijázni", azaz az üldöztetések elől visszatelepülni az egykori Izrael területére. Ott tízszeres áron vásárolták meg a kopár, terméketlen földeket az araboktól. Az arabok röhögtek rajtuk, aztán amikor látták, hogy kibucokba összefogva, roppant munkával virágzó ültetvényeket hoznak létre a sivatagban, akkor már irigykedni kezdtek, és el akarták üldözni a zsidókat a törvényesen megvásárolt földjeikről. A támadásaikkal szemben a zsidók védelmi csoportokat hoztak létre. Az arabok nyomására a britek korlátozni kezdték a zsidók betelepedési és földvásárlási lehetőségeit, stb. stb. A többit nézd meg a wikin.

Így kezdődött. Tehát nem kellett hozzá Izrael állam, hogy az ott élő arabok ellenségeskedni kezdjenek a zsidókkal. Az már elkezdődött hamarabb.

Olyan, hogy "palesztin nemzet" nem létezik. Gázában azok az arabok élnek, akik a török és brit uralom alatt beszivárogtak arra a területre, genetikailag is arabok, arabul is beszélnek. Ettől függetlenül lehetne önálló államuk, ha nem akarnák Kelet-Jeruzsálemet fővárosnak, mivel a zsidók nem akarják kettéosztani Jeruzsálemet. Ezen akadt el a független Palesztina ügye. Amúgy Jeruzsálemnek nemzetközi státusza van, tehát még csak nem is arról van szó, hogy a zsidók nem adják oda a felét.

A palesztinok élhetnének békében, nyugalomban a zsidókkal, hiszen Izrael egy gazdag ország, és egyébként is Izrael tartja el őket (Gáza villanyt, gázt, vizet, élelmiszert, stb. mindent Izraelből kap), ha a Hamász nem lőne ki napi 400 rakétát Gázából Izraelre. A palesztinok ellensége nem Izrael, hanem a Hamász, aki nem akar semmilyen megegyezést Izraellel, mert a programja Izrael megsemmisítése, és ehhez az egyszerű palesztinokat is felhasználja. Köze nincs a palesztin érdekekhez, meg a nacionalizmushoz, meg semmiféle felszabadításhoz. Palesztina sosem volt a palesztinoké, amikor Izrael megalakult, akkor is brit gyarmat volt, az araboké csak minimális rész volt belőle. Olvass utána.A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/39Időpont máj. 20. 22:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

'Anglia 1916 ban vesztésre állt. A zsidók megegyeztek az amgolokkal hogy beléptetik amerikát a háborúba ha övék lesz Izrael na...'


Jesszus... azt nem mondanám, Anglia vesztésre állt 1916-ban.. na meg a zsidók beléptetik az amerikaiakat, persze..A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/39Időpont máj. 21. 00:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A palesztinok idióták voltak, hogy eltűrték a zsidók bevándorlását a saját földjeikre, aztán mikor lehetőségük lett a zsidóknak arra, hogy saját államot alapítsanak, naná, hogy megtették, nem is lehetett várni mást.

Ugyanez megy most a világ minden vidékén, aki nem védi meg a hazáját, azt kiseprűzik belőle előbb, utóbb.

Gyáva népnek nincs hazája!A válasz 56%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/39Időpont máj. 21. 06:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A zsidók rendkívül erőszakos módon foglalták el a későbbi Izraelt, és azt utána még kiterjesztették (kezdetben még a mainál is sokkal kisebb volt). Majd jött a kor szuperhatalma, Róma, melynek igáját nem tűrték a fanatikus zsidók, három nagy háborút is indítania kellett Rómának. A 2., Kitosz-háborúban az volt a zsidók taktikája, hogy nemhogy Izraelben, de mindenhol, ahol nagyobb számban jelen voltak, fegyvert ragadtak, és a civilekre támadtak, amikor a császár épp Keleten terjeszkedett. Ciprus lakosságát szinte kiirtották, de "lázadtak" Alexandriában vagy Mezopotámiában is. Az 1. háborúban állítólag 1 millió zsidó halt meg, hiába ajánlott békét Titusz, nem adták meg magukat a zsidók. A 3. háborúban egy hamis messiást, Bar-Kohbát követték. Még ezek után is zsidók lehettek többségben Palesztinában, majd amikor a terület Bizánchoz tartozott, a 7. században a zsidók szövetkeztek a perzsákkal, és együtt visszaszerezték Palesztinát. Források szerint ezt megünneplendő 90 000 keresztényt öltek meg a helyi zsidók Mamillánál. Pár évvel később Bizánc visszaszerezte Palesztinát, és kemény megtorlást foganatosított a zsidókkal szemben, végleg elűzték a zsidók nagy részét onnan, és sokat megöltek.

A zsidók azonban vallásuk és mentalitásuk miatt sosem tettek le arról, hogy visszafoglalják Izraelt. A 19. században már mozgolódtak, felvásároltak sok földet Palesztinában, a 30-as évekre már voltak konfliktusok a helyiek és a zsidók között (de még mindig csak pár százezer zsidó élt itt), a háború után pedig tömegesen vándoroltak be a zsidók illegálisan egyik évről a másikra. Az ENSZ ekkor úgy döntött, legyen egy államuk itt a zsidóknak és egy az araboknak, amit az arabok nem fogadtak el, Izraelt kikiáltották, háború robbant ki, több szomszédos arab ország is megtámadta a zsidókat, de a zsidók győztek, és kiterjesztették fennhatóságukat egész Palesztinára. 73-ban még meleg volt a pite, akkor az arab országok tönkreverték az izraeli hadsereget, Izrael épp bevetette volna az atombombáit, amikor Amerika megsegítette hadi támogatással, és visszaverték az arabokat. A palesztinoknak vannak hermetikusan elzárt, félig autonóm területeik (pl. Gáza), de ezek nagy részén is építkeznek a zsidók, és már sok százezer ún. telepes él palesztin területeken, és nyilván nem fognak onnan elmenni.A válasz 55%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 42%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/39Időpont máj. 21. 07:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mivel hogy "palesztin nep" a hideghaboru eveibol valo KGB talalmany, igy 1964 elott EGYALTALAN nem letezett palesztin nep. A szovjetek ezt azert talaltak ki, hogy legyen urugyuk a tersegbe valo beavatkozasra, "megsegiteni a szegeny kis palesztin nepet".

Meg az ENSZ felosztasi terveben is csak ARABOK szerepelnek es nem palesztinok, pedig a terv megfogalmazasaban a Szovjetunio is reszt vett. Csakhat 1947-ben meg azt hittek, hogy a zsidok reven tudnak belepni a teruletre, jellemzo, hogy az elso allam, amely Izrael Allamot elismerte a Szobjetunio volt. Az elismerest igazolo irat a Fuggetlensegi Nyilatkozat utan fel oraval mar Izraelben volt.

Csakhat a zsidok nem kertek Sztalin elvtarsbol. Igy aztan kitalaltak a palesztin nepet, ami lehetove tette szamukra a beavatkozast.A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/39Időpont máj. 21. 07:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Kinek van igaza a Zsidó-Palesztín konfliktusban?
Mi lenne ma az izraeli-palesztin konfliktussal, ha anno Izrael létrehozásakor a zsidó állam a Palesztina nevet kapja?
A palesztinok miért nem vettek részt a párizsi béke-konferencián?
Mikorra jöhet létre az izraeli-palesztin-szír, indiai-pakisztáni-kínai, orosz-japán békeszerződés?
Lehetséges, hogy kirobbant egy világháborút ez a 2 konfliktus (orosz-ukrán & palesztín-izreali)?
Torkollhat III. Világháborúba a gázai palesztín-izraeli konfliktus, ha eszkalálódik?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Külföldi politika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!