Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Külföldi politika

A kérdés

Kinek van igaza a Zsidó-Palesztín konfliktusban?

Egyáltalán hogy kezdődött az egész? Izrael területe nem mindig is a zsidóké volt? Hogy kerültek oda az Arabok? Teleszülték, majd elfoglalták? Most meg a zsidók visszaveszik ami megilleti őket?

Vagy hogy volt az egész és hogy kezdődött?


Magyarország melyik félt pártolja? (Ahogy elnézem, Nyugat Európa és Észak-Amerika nem fogadja el Palesztínát mint ország.)


A kérdés a tiszta és egyenes válaszok/magyarázatok miatt került kiírva, saját véleményekkel karöltve. (Illetve mindenhok mindig mást találtam, függ attól ki-kit pártol..)Keress kérdéseket hasonló témákban: Izrael, palesztín, zsidó, Jeruzsálem, háború, konfliktus

  márc. 2. 10:51  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4

Senkinek nincs igaza és mindenkinek igaza van.

Az "úgy kezdődött, hogy visszaütött..." helyzetben nem tudsz és nem is lehet igazságot tenni, és itt ez van.

A múltban mindkét fél követett el a másik ellen igazságtalan, jogtalan lépéseket és mindkét fél ölte a másik embereit, ártatlanokat is.

Magyarország hivatalos álláspontja -ha jól tudom - akkor az, hogy a nemzetközileg elfogadott országhatárokat kell tiszteletben tartani, vagyis Izrael jelenlegi határait és azon belül a jelenlegi demokratikusan megválasztott vezetést. Mindegy ki van kormányon, mert az azon ország választóinak döntése.

A palesztinok megítélése szerintem inkább amiatt változott itthon, hogy nem csak hírekből hallunk már az ott történtekről, hanem a 2015-ös migrációs hullám és az iszlám állam terrorcselekményei miatt már közelről is vannak tapasztalatok. Magyarország a stabil, kiegyensúlyozott, békés helyzet pártján áll, de ez kívülről csak támogatni lehet, hogy létre jöjjön valahogyan, beleszólni nem. Az ilyen beleszólások okozták Szíria, Irak romba döntését, a terroristák hatalomra jutását korábban. jelenleg nincs önálló palesztin állam, mert Izrael nem fogadja el - így nincs mit elfogadnia Magyarországnak sem. HA az izraeliek kiegyeznek a palesztinokkal és egy nagyobb autonómiával rendelkező terület lesz belőle, akkor azt fogja Magyarország támogatni, ha egy önálló állam létrehozásában egyeznek meg, akkor majd azt. Mert amit támogatnak az a megegyezésen alapuló békés megoldás. Bár sikerülne.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 46%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/37Időpont márc. 2. 11:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Palesztinoknak, hiszen egy idegen betolakodó népség, akik kinevezték magukat onnan elüldözöttnek (pedig csak kazárok, és mindenféle európai keverékei, akik felvettek egy vallást), majd az USA-ból kapott tankjaikkal, segélyeivel, segítségével, alakítottak egy országot, más országában.

A válasz 26%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/37Időpont márc. 2. 11:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mielőtt az egész kezdődött, brit gyarmat volt Palesztína (ezt földrajzi névként használom, amibe beletartozik a mai Izrael állam, és Gáza, és Ciszjordánia is!).


1947-ben az ENSz létre akart hozni egy arab, és egy zsidó államot. A zsidók elfogadták az ajánlatot, az arabok nem. Egyiptom, Irak, Libanon, Szíria és Jordánia le akarta rohanni Izraelt, viszont ők húzták a rövidebbet.

Lényegében innentől datálódik a konfliktus.A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/37Időpont márc. 2. 11:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, jöhetnek még. Személyes vélemények is.


#2 De én úgy tudtam, hogy Palesztína mint ország sosem létezett? Ergo a zsidók csak egy területet foglalnak és betelepültek egy olyan helyre amihez amúgy is sok közük volt ~2 ezer éve, ami egyébként csak egy sima terület volt eddig, nem ország.. Rosszul tudom?

Vagy a palesztínok miért nem alakították meg a saját országukat eddig? Miért várták meg, hogy ki legyenek szorítva? Mintha nem is akartak volna igényt tartani a területre, hát a zsidók akkor meg miért ne úgy voltak vele gondolom.# 4/37Időpont márc. 2. 12:05 Privát üzenet

"majd az USA-ból kapott tankjaikkal, segélyeivel, segítségével, alakítottak egy országot, más országában."


A probléma már csak az, hogy a hatnapos háborúig az USA hozzá sem nyúlt Izraelhez.A válasz 60%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/37Időpont márc. 2. 12:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Balogh Bence 2019 nevű felhasználó válasza:

Mindjárt jönnek a Palesztina-tagadók :D


Amúgy tök mindegy, a lényeg hogy van két egymással szembenálló közösség nagyon sok sérelemmel, és bármit teszel, egyiket sem fogod vele kielégíteni. Két megoldást látok, mindkettőt erőből kell megcsinálni:


A) megsemmisíted az egyik felet

B) nem engeded őket ütközniA válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/37Időpont márc. 2. 12:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Alex Fly nevű felhasználó válasza:

@4: jól tudod. A Palesztina nevet a rómaiak adták a Szíriab Dekapolisz, Judea és Galilea területén a Bar-Kochba-felkelés leverése után ott létrehozott új tartománynak.

Palesztín nép, nemzet vagy akár bármiféle államalakulat a történelemben soha nem létezett; a zsidó állam (Izráel ill. Júda) kivételével ezen a területen soha nem volt független államalakulat; a Római Birodalom után Bizánc tartománya volt, majd az Oszmán Birodalom része lett, ennek felbomlása után pedig angol mandátumterület. A palesztín népnév pedig a jelenleg használt értelemben az 1948-as genfi csúcson hangzott el először, eredetileg az ehykori Palestina provincia területén élőket jelentette, nemzeti hovatartozástól függetlenül. Csak azóta használják kizárólag az arabok mefnevezésére, amióta a többi arab így akarja kihangsúlyozni a különbséget köztük és az összes többi arab között. És persze politikai okai vannak...A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/37Időpont márc. 2. 13:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kik azok a palesztinok?


[link]A válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 47%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/37Időpont márc. 2. 13:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A zsidó-arab háborúkban nehéz lenne igazságot tenni, de az tény, hogy Izrael azóta sorozatosan sérti meg a nemzetközi jogot, és szalámi taktikával foglalja el Palesztina még arab fennhatóságú részeit. Például illegális zsidó telepek (kvázi erődített települések) építése Ciszjordániában, majd ha már elég ilyen telep épült egy területen, akkor azt a területet 6 méter magas fallal választják le Ciszjordániáról, és kezdődik elölről a folyamat, újabb telepek, újabb fal még beljebb a palesztin területeken, és természetesen egy vasat nem adnak a területek palesztin tulajdonosainak.

A válasz 69%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/37Időpont márc. 2. 13:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Igazából egyiknek se, mind a két fél agresszorként viselkedik. A palesztin fél a terroristák támogatásával, a másik fél az izraeliek pedig az agresszív terjeszkedéssel sértenek meg minden nemzetközi jogot.

A válasz 69%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/37Időpont márc. 2. 14:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Osrát Kotler újságírói pályafutásának befellegzett?
Az Európai Unió inkább palesztin barát, vagy Izrael párti?
Létezett valaha a történelem során arab palesztin állam?
Nem féltek attól hogy az orosz-ukrán konfliktusban felrobbantják a csernobili atomerőművet?
Elment az esze teljesen a Hamas vezetosegenek?
Az araboknak vagy Izraelnek adsz inkább igazat a palesztin-konfliktusban?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Külföldi politika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!