Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A jobb és baloldali embereknek...

A jobb és baloldali embereknek nem csak a véleményük más, de még a tényeket is másként látják?

Figyelt kérdés

Szándékosan nem írom le, hogy én magam melyik oldalhoz tartozom. Amikor olvasom a hozzászólásokat, sokszor azt látom, hogy az embereknek, világnézeti alapon (legyen az jobboldali vagy baloldali) nem csak a tényekről alkotott véleménye tér el, hanem más tényeket látnak. Szerintetek is így van? Tapasztaltatok hasonlót?


Írok egy példát, ha esetleg nem lett volna érhető:

90-es évekbeli privatizáció:

- Jobboldaliak: tény, hogy a korábbi szocialista vezetés átmentette a hatalmát

- Liberálisok: a privatizációval kezdetét vette a piacgazdaság, a vállalkozások egymással szabadon versenyezhetnek


Mást látnak ténynek. A vélemény ettől eltér. Vélemény az, hogy a privatizáció jó vagy sem.


febr. 13. 22:29
A kérdező szavazást indított:
Igen: a jobb és baloldali emberek eltérő tényeket látnak
Nem: mindenki ugyanazokat a tényeket látja
10 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
febr. 13. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
De az volt a kérdés hogy jó volt e?És erre volt ez a válaszuk?MErt akkor ez mellébeszélés.Amugy kinek mi a jó.A többségnek ez szar volt.Lehet egy kis rétegnek jó volt de nem a többség.
febr. 13. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

2-es félreértesz. Megpróbálom kicsit érthetőbben leírni, hogy mire is gondolok.


(Most tényleg pártpreferenciától függetlenül beszélek)


Odaállunk egy jobboldali ember elé és megkérjük, hogy beszéljen a privatizációról. De ne azt mondja el, hogy szerinte ez jó volt-e vagy sem. Mert ez a véleménye lenne, hanem a tényekről beszéljen. Mi történt, hogy történt. Akkor azt mondja, hogy a 80-as években a szocialista elit vezető pozíciókat töltött be az államigazgatásban és a nagyvállalatoknál. Amikor jött a rendszerváltás, akkor ezek a vezetők a hatalmukat ámentették cégekbe. Korábban pl. valaki egy állami vállalat igazgatója volt, az most ugyanannak a cégnek a tulajdonosa lett, megvásárolta áron alul a államtól.


Megkérdezzük ugyanezt egy liberálistól. Ott a válasz az lesz, hogy a 80-as évek közepén elfogadták a társasági törvényt, így már nem csak állami kézben lehettek vállalatok. Megjelent a magánszektor. Megtörtént a rendszerváltás, utána magánosították az állami cégeket. A magánvállalkozások már nem tervgazdaság elvei szerint működtek, hanem a piaci, keresleti és kínálati viszonyokat vették figyelembe. Létrejött a piacgazdaság.


Mindig amikor véleményt alkotunk, akkor kell valami tényanyag, amiből kiindulunk, azokat minősítjük. Attól függően, hogy valaki jobb vagy baloldali, más tényeket vesz figyelembe. Pl. a jobboldaliak a privatizációnál a hatalomátmentést, a liberálisok a piacgazdaság létrejöttét. Ugyanazokat a történéseket látják, de másokat gondolnak ténynek.


Ezt követő szakaszban jön a véleményalkotás. Amit ténynek gondolnak, az alapján minősítik az eseményeket. Pl. jobboldalon azt mondják, hogy hatalomátmentés volt, ez nem jó, mert a korábbi elit bebetonozta magát a hatalomba. A liberálisok meg azt mondják, hogy azért jó, hogy piacgazdaság kialakult, mert nagyobb lett a verseny a cégek között, így a verseny inspirálja őket, hogy új termékeket fejlesszenek ki.


A lényeg, hogy ezt a kérdést teljesen pátpreferenciámtól függetlenül írom ki. Csak mintha azt látnám, hogy a különböző politikai csoportok más és más tényeket látnának ugyanazokkal az eseményekkel összefüggésben.

febr. 13. 22:57
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy a jobboldaliak tagadják a rendszerváltáskor megjelent piacgazdaságot és annak az előnyeit a kizárólagos állami szereplőkkel szemben. Hiszen a rendszerváltás a szocialista blokk gazdasági összeomlásának köszönhető és a rendszerváltás egyik célja a gazdaság működőképessé tétele volt.

Ha a kérdésed csak annyi, hogy beszéljen a privatizációról, akkor nyilvánvalóan egy jobboldali arra fogja helyezni a hangsúlyt, amit sokan tagadnak ill. letagadnak, annak ellenére, hogy tény. És az is nyilvánvaló, hogy egy szocialista, vagy magát liberálisnak valló nem fog arról beszélni, hogy állam és a szocializmus hirdetőiből hogyan lett hirtelen gazdag piaci szereplő.

Akkor lenne érdekes a dolog, ha rákérdeznél az illető embereknél az általuk ki nem mondott dolgokra.

febr. 14. 00:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Persze, mindenki azt lát bele valamibe, amit akar. Felnagyítanak dolgokat, másokat nem vesznek figyelembe, máshogy értékelik az eseményeket. Pl. Horthy egy balosnak náci, diktátor, tömeggyilkos. Egy jobbosnak államférfi, megmentő, hazafi. Egy szélsőjobbosnak meg tehetetlen hazaáruló.

Pl. a baloldaliak fejében 2006-ban ugyanazon a napon "gyújtották fel" a tévészékházat, és volt a "jogos" rendőrattak. Pedig 1 hónap volt a különbség. Vagy nem értik, hogy a genetikának köze van a viselkedéshez. Általában ők sokkal könnyebben hajlítják a valóságot, gátlástalanabbak, mint a jobboldal. Számukra az sem gond, ha egy politikusuk patkánynak nevezi a jobboldaliakat.

febr. 14. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Koplárovics Béci ***** válasza:

"Mást látnak ténynek. A vélemény ettől eltér."


Nem, ténynek ugyanazt látják: volt privatizáció. Az már csak vélemény, hogy ezzel valóban a piacgazdaság indult el, vagy csak más rendszerben lopnak ugyanazok, esetleg más rendszerben lopnak mások, az már csak vélemény. Hiszen tényként nem lehet elkönyvelni sem azt, hogy az előző rendszerben loptak, sem azt, hogy most lopnak - kivéve néhány esetet, amikor valóban elítéltek valakit, de a tény viszont az, hogy nagyon kevés esetben történt akár csak feljelentés is, nemhogy ítélet.

febr. 14. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!