Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha a demokratikus ellenzék a...

Ha a demokratikus ellenzék a közmunka helyett a 100 ezer forint alapjövedelmet vezetné be, az jó vagy rossz lenne?

Figyelt kérdés

Én azt mondom vannak előnyei és hátrányai is a közmunkának és az ingyen pénznek is. A közmunkának előnye, hogy a söpredék is lekösse az idejét, addig sem unatkozik és unalmában nem követ el bűncselekményeket meg ilyenek. Viszont a nagy hátránya az, hogy lenyomja a béreket és elveszi a munka értékét. Azt plántálja a lakosságba, hogy még egy falat kenyérért is dolgozni kell, holott elvileg a 21. századi Európában élünk, nem Szudánban.

A jóléti országokban azért magasak a bérek, mert kevesebbért senki nem megy el dolgozni. Van értéke a munkának. Tehát pl. Ausztriában a szociális segély 900 Euro, a minimálbér 1200 Euro... egy osztrák sem megy el minimálbérért max a bevándorlók. A munkavállaló ott beinthet a munkaadónak, hogy ha nem fizetsz meg rendesen, qurvára nem fogok elmenni szarért húgyért kidolgozni a belem neked. Inkább akkor megyek segélyre, abból is meg lehet élni. És a rendszer működik. A bérek az egekben, a jólét magyar szemmel elképzelhetetlen. Itt meg a munkáltató gyakorlatilag rabszolga béreken, rabszolga körülmények között, sokszor bejelentetlenül és ingyen túlórával dolgoztatja, azt csinál amit akar a munkavállalóval. Mert nem alakult ki a munka értéke, és a Fidesz közmunkája ezt még jobban megtépázta.

Ha a demokratikus ellenzék bevezetné (a gazdaságilag már bizonyítottan lehetséges) európai szinten potom 100 ezer forintos összeget alap jövedelemként, itt is felkúsznának a bérek?

Melyik lenne jobb?febr. 17. 21:22
A kérdező szavazást indított:
A Fidesz-KDNP közmunka programja a jobb
Az Ellenzéki Összefogás 100 ezer forint alapjövedelme lenne jobb
26 szavazat
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem ez a mostani közmunka program olyan xar, mint a huzat, nagy haszna, értelme nem igazán van. A csirkés nő kitalálta a csirkekeltetéses h×eségét, azzal mi van?


A 100.000 ft.-os cucchoz meg ennek a népnek még fel kellene nőnie, hogy bevezethető legyen.

Mi a megoldás? Akkor inkább a tanulás, vagy ez a nyavalyás "közmunka program".

febr. 17. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Jobb nem lenne, inkább rosszabb.
febr. 17. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Ezt a 100.000 Ft-os alapjövedelmet honnan teremtene meg az állam mindenkinek?
febr. 17. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:

A mostani program 120 ezerbe került közmunkásonként, amiből ők 47 ezret kaptak meg.

Kapjanak 100-at, és mindenki jól jár.

febr. 17. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a közmunka program jó úgy, ahogyan jelenleg van. Ellenben az alanyi jogon, semmire osztogatott pénz rosszabb megoldás. Pontosan azért is juthattunk el oda, ahol tartunk jelenleg a - a munkanélküliség kezelésének területén, - mert volt idő, amikor a sok, tudatos élősködésre berendezkedett parazita úgy machinált, hogy lehetőleg semmit ne kelljen tenni, de a jogfolytonosság biztosítva legyen és így biztosította magának lényegében semmit tevéssel a bevételeket, - míg mások hülyére dolgozták, adózták magukat. Amikor a "hülyék" kapcsoltak, elmentek inkább ők is munkanélkülire - és ez a réteg egyre csak szélesedett, mindenki másokra mutogatott - körbe-körbe. Lássuk be, hogy ez nem járható út!
febr. 18. 02:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:

"A jóléti országokban azért magasak a bérek, mert kevesebbért senki nem megy el dolgozni."

Mo.-on nem azért alacsony, mert vannak közmunkások. Ha kikeresed a KSH módszertanát, akkor láthatod, hogy az átlagbérbe a közmunkások nincsenek beleszámítva, sőt, a lakosság jelentős része nicns benne.

A foglalkoztatottság olyan 4-5 millió között szokott lenni, viszont az átlagbért csak 2-2.5 millióból számolják. A legtöbb alacsony bérű embert már akkor sem számolják bele.

Csak egyszerűen ilyen rosszak a bérek. Ha kikeresed az eurostat által közölt mo.-i mediánbért, amit a ksh-tól kapnak meg, akkor azt látod, hogy kb. 160 ezer nettó a medián, ami nevetséges összeg.


"Ha a demokratikus ellenzék bevezetné (a gazdaságilag már bizonyítottan lehetséges) európai szinten potom 100 ezer forintos összeget alap jövedelemként, itt is felkúsznának a bérek?"

Ha maradna a módszertan, akkor nem mivel, mivel az alacsony bérűek eddig sem voltak benne. Példa kedvéért, nincs benne, aki részmunkaidős, nincs benne, aki 5 főnél kisebb cégnél van. Itt csak teljes munkaidős embereket számolnak, nagyobb cégeknél.


"A közmunkának előnye, hogy a söpredék is lekösse az idejét"

Ez azért pontatlan kijelentés, mert nincs annyi közmunkás hely, amennyi embernek erre szüksége lenne. Nézz meg pár interjút faluban készült emberekkel a közmunkáról. Általában van 30-40 ember és közmunkásnak csak 10 embert keresnek.

Szóval ez nem köti le a "söpredéket".


"Melyik lenne jobb?"

A feltétel nélküli alapjövedelemről el kell mondani, hogy eredetileg zért merült fel, mert az emberek munkáját elveszik a gépek. Mo.-on kifejezetten sok emberről beszélünk, mivel összeszerelő üzem vagyunk, viszont nyugaton is lesznek ilyen emberek.

Mivel egyik napról a másikra egy asztalos nem lesz diplomás mérnök, aki ezeket a gépeket, algoritmusokat karban tudja tartani, így azért, hogy ne éhezzen, szükséges valami bértámogatás.

Illetve a még távolibb jövőben pedig reális, hogy az embereknek csak a töredéke dolgozik, hogy karbantartson, és a többségnek nem lesz munkája, ami miatt szintén biztosítani kell a megélhetést. Erre szolgált a feltétel nélküli alapjövedelem.

A fidesz egyik újabb szakmai anyaga szerint 2030-ra 1 millió magyar fogja elveszteni a mesterséges intelligenciának köszönhetően a munkáját. Ha nem akarod, hogy ők éhezzenek, akkor valamit kezdened kell velük.

febr. 18. 03:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
Véleményem szerint a 6# hozzászólás végül is azt igazolja, hogy semmi értelme esztelenül erőltetni a szaporodást. Nem tartom normális dolognak azt, hogy valaki tudatában van annak, mi szerint minél több gyereket produkál, annál nehezebb helyzetbe hozza magát és magukat a gyerekeit is, - akik felnőttként tartósan időszakon keresztül rugdoshatják az állami ajtófélfákat különböző segélyekért. Ha erre valaki azt mondja, hogy "élet", arra - a legdiplomatikusabban fogalmazva is - csak furcsán tudok ránézni. Annak semmi értelme tényleg, hogy kivándorlókat, hajléktalanokat és munkanélkülieket termeljen ki a társadalom, - marad az észszerű arányú szaporulat biztosítása. A vázolt állapotnak gyakorlatilag vesztese lesz a társadalom összes rétege, - beleértve azokat is, akik abban a szerencsés helyzetben lesznek, hogy lesz mit dolgozniuk.
febr. 18. 03:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

"Véleményem szerint a 6# hozzászólás végül is azt igazolja, hogy semmi értelme esztelenül erőltetni a szaporodást."

Ja, ezt nem írtam konkrétan bele, de igen. A jövőben a lényeg az emberek minősége és nem mennyisége lesz, illetve most is sok esetben fontosabb lehet.

Pl. ha a gazdaságunkat összehasoníltjuk Finnországéval. A GDP majdnem kétszer annyi, pedig feleannyian vannak.

febr. 18. 03:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
Esélye sincs!
febr. 18. 06:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
33%

5-10 éven belül 50% körül lesz a munkanélküliség, a robotozilálások, és az algoritmusok által kiváltott munkakörök miatt.

Szóval most kezdjétek átgondolni, minden embernek szeretnétek-e alapjövedelmet, mert minden másodikat érinti közületek, mégha ez most nem is látszik.

febr. 18. 07:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!