Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Honnan az a mítosz, hogy az...

Honnan az a mítosz, hogy az árak jobban növekednek, mint a bérek?

Figyelt kérdés

Egyfolytában ezt hallom itt az ellenzéki kommentelő brigádtól, hogy semmire nem megyünk a bérek emelkedésével, mert a bolti árak jobban növekedtek.


Honnan veszik ezt a mantrát? Számokkal alátámasztható, hogy a bérek sokkal jobban növekedtek, mint a bolti árak!


Esetleg tud valaki arra alátámasztást hozni, hogy ez nem így van, és a bolti árak nőttek jobban az elmúlt 10-11 évben? És nem ilyen kiragadott egy-egy darbos példákat várok (mint pl.: a cigi, vagy alkoholos italok árai) hanem hogy kollektíven többe kerülnek a leglényegesebb élelmiszerek.júl. 9. 20:00
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

#4

2010-ben a 280 Forint volt 1 Euro, 2021-ben 355 Forint.

2010-ben bruttó 153ezer volt a mediábér, 2021-ben bruttó 292ezer.

Az Euro-Forint árfolyam 27%-kal emelkedett, a mediánbér 91%-kal. Tehát a fizetésünk közel sem olyan mértékben nőtt, mint ahogyan a Forint inflálódott az Euro-hoz képest.


#5

Ez butaság. Ha évente 20-30%-kal növekedtek az árak, akkor ha pl a csirkemellfilét vesszük alapul, ami 1600 Forint manapság, akkor az 2010-ben 215 Forint kellett volna, hogy legyen, ha évi 20% emelkedéssel számolunk. 30%-kal számolva 100 Forint alatt kellene lennie 2010-ben a csirkmellfilének, hogy ez kijöjjön.

Tudnál mondani olyan terméket, aminek az ára évente 20%-kal emelkedett?


#6

“Az elmúlt 10 évben konkrétan minden drágult a bérszínvonal pedig nem követte az inflációt”

Ezt alá tudod támasztani valami számadattal?

Mennyi volt az infláció az elmúlt 10 évben? Mennyivel növekedtek a fizetések az elmúlt 10 évben?


“Nekik aztán mindegy hogy ha lemennek a Balatonra 500Ft egy gombóc fagyi a 3 évvel ezelőtti 150Ft helyett”

A Balatonon a lángos 1000 Forint, de a városban ahol lakom 300-ért is kapni. Képzeld, a benzinkúton a jégkrém is másfélszer annyi!


“De hozhatnám azt a példát is ami a bruttó átlag medián bérre vonatkozó adat az EU-s országokban. Eszerint Magyarországon kétszer olyan drága a megélhetés mint Olaszországban.”

Ennek semmi köze az eredeti témához, mely szerint az árak jobban nőttek, mint a bérek. Örülök, ha van infód a mai Magyarországi megélhetésről. Hozz adatot arról is, hogy 11 évvel ezelőtt mennyire lehetett megélni Magyarországon és hasonlítsuk össze.


#10

“Egyrészt nem mindenkinek emelték a fizetését.”

Dehogynem. A minimálbér brutto 73500-ról emelkedett brutto 167400-ra.


“Másrészt pedig amikor a szezonális gyümölcsök ára kilónként 1000 forint körül alakul, akkor bizony kevéssé érdekel, hogy de a merevlemezek árai pedig lejjebb mentek.”

Melyik gyümölcsökre gondolsz konkrétan?

júl. 9. 21:10
 12/23 anonim ***** válasza:
79%

Ezek szerint 3 lehetőség van.

A Fideszesek

A) nem járnak semmiféle boltba és semmit nem vásárolnak

B) nem tudnak számolni

C) a fizetésüket minden évben minimum duplájára emelik

Amennyiben a három közül egyik sem, akkor csak szokás szerint hazudnak és kamu propagandát terjesztenek.

júl. 9. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/23 A kérdező kommentje:

#12

A negyedik lehetőség, (ami az igazság) az, hogy nem emelkedtek az árak nagyobb mértékben, mint a fizetések.

júl. 9. 21:22
 14/23 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudom, hogy te melyik bolygón élsz, de a tény vitathatatlan, hogy rövid idő távlatában igen agresszív mértékben emelkedtek az árak.
júl. 9. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/23 anonim ***** válasza:
76%

#6-os vagyok.

Nézzétek, mindegyik párt (tényleg mindegyik) első dolga az hogy a bérekkel kapcsolatban tesz ígéretet, viszont azt már egyik párt sem hangsúlyozza hogyan tenne ez ügyben, milyen lépéseket vezetne be.

Kövezzetek meg hogy ezt mondom, de a Mi Hazánk jelenleg az egyetlen párt aki komplett programmal állt elő abból a tekintetben hogy mit tenne a bérek emelkedéséért. Természetesen nem értek mindenben egyet velük, de ezzel számomra megalapozták hogy szívesen látnám őket az Országgyűlésben mint 2026-os alternatív pártot.

Az Ellenzéki Összefogástól egyenlőre nem látom hogy mi az amivel biztosítani tudják hogy jobbak lennének a Fidesznél, de mindenképpen reménykedem hogy nyernek, elvégre hajt a kíváncsiság miszerint jobb módban élhetnénk a kormányzásuk alatt.


A kérdésre visszatérve minden válaszban meglehet találni az inflációt valamilyen formában, mivel ez az ami ténylegesen válasz a kérdésedre.

Az infláció megszüntetéséhez alapvetően az kéne hogy a lehető legönállóbban működő gazdaságot hoznak létre, de mindenesetre az importot kéne csökkenteni és az exportált árut növelni, illetve ezzel párhuzamosan kéne megoldani hogy minél kevesebb tőke áramoljon ki az országból.

Az import alatt pedig elsősorban az áramimport problémát kéne megoldani, mivel 1500 milliárd Forintot költ Magyarország import áramra (többek között a Paks2 megvalósítása ezt oldotta volna meg 3 éves üzemidőn belül pedig megtérült volna a beruházás). Mivel az atomenergia se nem megújuló, se nem fosszilis energia, így ezt tűnt a legelfogathatóbbnak/függetlenebb lehetőségnek, viszont ugyanezen okból a legköltséghatékonyabb megoldásnak rövidtávon. A megújulóenergiák viszont 2028-ra beérhetik a megtérülését, sőt költséghatékonyabbá válna, így erősen el kéne gondolkodnia a Fidesznek, hogy tényleg az atomenergiát választaná-e.


Igazából a Forintot fel lehetne tornászni 150Ft/€ értékre is lépésről lépésre, de egyik oldalnak sem érdeke ezzel foglalkozni. A gazdaságot kellene előbb felépíteni és csak azután kéne növelni a béreket (legalábbis bizonyos szektorokban), a lényeg az hogy ameddig nincs miből bért emelni, de folyamatos az infláció olyan tempóval haladunk a teljes államcsőd felé, amit 2040-re el is érhetünk ha így haladunk és ez kormánytól függetlenül be fog következni ha tartani akarják a színvonalat.

júl. 9. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/23 anonim ***** válasza:
62%
Kérdező, zöldség-gyümölcs forgalmazásával foglalkozom. Cseresznye, barack 1000 forint. A dinnye is csak a multiban olcsó. A zöldségek is rengeteget drágultak. Fehérrépa, fokhagyma? Paradicsomot is csak a multiban foghatsz ki olcsón. 8 éve mikor kezdtem, az őszibarack átlagáron 250-300 Ft-on ment, cseresznye is 300. A paradicsom 300 fölé nem ment, mpst a piacokon 500 alá nem megy. Fokhagyma 2000 Ft volt a télen végig. Nem hiszem, hogy a bérek 3-4-szwresére nőttek volna. Alapvető élelmiszerekről beszélünk. Én konkrétan nyáron is importban gondolkodom, mert olcsóbb és sajnos azt kell mondanom, hogy jobb minőség. Elmondjam miért, mert kint a gazdákat normálisan támogatják, hogy termeljenek, itt meg lassan abbahagyja az összes.
júl. 9. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/23 A kérdező kommentje:

#14

Az állításom cáfold: "Az elmúlt 10 évben a bérek nagyobb mértékben növekedtek, mint az árak."

Amíg az ellenkezőjét nem tudod bizonyítani, akármilyen számadattal, addig magyarázhatsz aggresszív árnövekedésről.

Aggresszívan növekedtek az árak, oké. A bérek meg még aggresszívabban.


#15

Köszönöm a tartalmas kommentet, voltak benne jó gondolatok.

De ezekszerint nem tudod alátámasztani te sem, hogy a bérszínvonal nem követte az inflációt, mivel figyelmen kívűl hagytad a hozzád intézett kérdésem.

Infláció mindig is volt, van és lesz, erősebb gazdaságok esetén is. Attól még, hogy van infláció, lehet reálbér növekedés, ha a bérek nagyobb mértékbenn növekednek, mint ahogyan a pénz inflálódik. A másik, amit nem értek ez a folyamatos inflációzás. Az elmúlt 10 évben jóval kisebb mértékű volt az infláció, mint az azt megelőző 8-ban. 2002-től 2010-ig 58% volt az infláció mértéke. 2010-től 2020-ig meg 32%.

júl. 9. 22:32
 18/23 A kérdező kommentje:

#16

Tesco oldaláról szedtem:

1 kg alma 400 Forint

1 kg narancs 500 Forint (most le van értékelve 400 Forintra)

1 kg körte 700 Forint

1 kg banán 430 Forint

1 kg grapefruit 800 Forint

1 kg barack 700 Forint

1 kg szilva 500 Forint

1 kg paradicsom 500 Forint

1 kg paprika 700 Forint

A szőlő, málna, meg egyéb bogyós gyümölcsök mindig is drágábbak voltak, és jelenleg jóval 1000 Forint fölött vannak. Cseresznye 300 Forint? Nem elírás?

Azok alapján, amiket mondasz, nem szükséges 3-4x-es bérnövekedés, hogy tartani lehessen az áraknövekedését.

És az egy dolog, hogy nem piac, de te magad is megmondod, hogy az import áruk jobbak, szóval az ember tud venni korrekt áron, ha akar.

júl. 9. 22:47
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
Arányait tekintve nem növekedtek az elmúlt időszakban nagyobb arányban a bérek, mint az árak. És ha nem hiszed ezt el, akkor vedd a fáradtságot és kérdezz meg olyan embereket, akik 2x (NEM elírás), 3x (EZ SEM elírás), 60-70, ill. 145 ezer forintból vegetálnak havi szinten, hogy mi erről a véleményük. Könnyen előfordulhat, hogy az "érveiddel" együtt elhajtanak a bolygó számodra kellemetlenebb oldalára!
júl. 9. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

18.

Tesco, mint írtam is legfőképpen importtal foglalkozik. A felsorolásod zöme is import. Ha nem lenne multi, még jobban elszabadulnának az árak, mert konkrétan a nagybanin drágábbak ezek a termékek.

júl. 9. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!