Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Támogatnátok hogy harmadik...

Támogatnátok hogy harmadik Károly legyen Magyarország királya?

Figyelt kérdés

Anglia királya,3. Károly vezetésével a magyar királyság újra nagy és erős lehetne.Támogatnátok?2022. szept. 8. 21:01
A kérdező szavazást indított:
Támogatom✅🇭🇺🇬🇧
Nem támogatom❌🇬🇧🇭🇺
39 szavazat
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
98%
Mégis milyen jogon lenne az?
2022. szept. 8. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/29 anonim ***** válasza:
71%
Inkább szeretném Habsburg Zsófiát látni a magyar trónon.
2022. szept. 8. 21:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/29 anonim ***** válasza:
90%

1. Először is a magyar trónon ÖTÖDIK Károly király következne (bármilyen Károly nevű uralkodó ezt a számot kellene viselje).


2. Ami azt illeti éppenséggel pont V. Károly kellene legyen a királyunk, csak nem az a Károly, akire te gondolsz, hanem ez: [link]


3. Ha a Habsburg-ház esetleg le is mondana a trónról a királyválasztás nem efféle szavazás dolga lenne, ugyanis NEM A KÖZNÉP, hanem CSAKIS A NEMESSÉG választhat királyt az országnak!


Én pl. szavazhatnék...


(De a magyar nemességnek a szabad királyválasztáshoz való joga csak a legitim uralkodóház kihalásával, vagy a legitim uralkodónak a trónról / trónigényről való hivatalos lemondásával léphetne érvénybe!)

2022. szept. 8. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/29 anonim ***** válasza:
73%

"(De a magyar nemességnek a szabad királyválasztáshoz való joga csak a legitim uralkodóház kihalásával, vagy a legitim uralkodónak a trónról / trónigényről való hivatalos lemondásával léphetne érvénybe!)"

Vagy a legitim uralkodóház trónfosztásával. Ja, ez már megtörtént, ahogy a lemondás is, ha a Habsburg-Lotaringiai házról beszélünk.

2022. szept. 8. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/29 hypno ***** válasza:
29%

#1


Pl. II. Erzsébet ükanyja Rhédey Klaudia volt.


De valójában az összes uralkodócsalád rokonságban áll egymással, szóval simán lehetne vérvonalat találni mindenhonnan.

2022. szept. 8. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/29 anonim ***** válasza:
86%

4# annyi kiegészítés, hogy nem a nemesség, hanem a kormány választhatna. 1687-es pozsonyi országgyűlésen lemondott a nemesség (pontosabban az utolsó rendi országgyűlésen a rendek mondtak le) a szabad királyválasztás és az ellenállás jogáról.

Ezt követően 2x voltunk király nélkül, egyszer 1849-ben, akkor a kormány mondta ki Ferenc József illegitimitását és a Habsburg ház trónfosztását, később 1918-ban a Károlyi kormány mondattal le IV. Károlyt. Illetve 1920-ban a kormány választotta meg kormányzónak Horthyt.


Ezt rontja az a helyzet, hogy nincs nemesség nálunk és ha hatályon kívül helyeznék az 1947-es törvényt, akkor is évekig tartana felkutatni a JOGOS örökösöket, illetve ellenőrizni azokat, akik maguk is igazolni tudják nemesi származásukat.Abban viszont igaza van a válaszadónak, hogy 1961-ben Habsburg Ottó csak az osztrák koronáról és ezzel együtt az ottani birtokok jó részéről mondott le. A magyarról soha és nálunk nem is kényszerítették őket sose erre, így a mai napig ők az esetleges trón jogos örökösei. Ha pontosak akarunk lenni, akkor származás alapján Habsburg Károly (V. Károly), mint legidősebb fiú gyermek.

2022. szept. 8. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/29 anonim ***** válasza:
93%

"Abban viszont igaza van a válaszadónak, hogy 1961-ben Habsburg Ottó csak az osztrák koronáról és ezzel együtt az ottani birtokok jó részéről mondott le. A magyarról soha és nálunk nem is kényszerítették őket sose erre, így a mai napig ők az esetleges trón jogos örökösei. Ha pontosak akarunk lenni, akkor származás alapján Habsburg Károly (V. Károly), mint legidősebb fiú gyermek."

Csakhogy IV. Károly már jóval korábban, 1918-ban lemondott az eckartsaui nyilatkozatban, igaz ennek pontos értelmezése vitatott. 1921-ben viszont megtörtént a hivatalos, megkérdőjelezhetetlen trónfosztás is.

2022. szept. 8. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/29 anonim ***** válasza:
84%

8# "1921-ben viszont megtörtént a hivatalos, megkérdőjelezhetetlen trónfosztás is."


A trónfosztás és a trón igény két külön dolog. Jogos trón igénye egyedül a Habsburgoknak, Ottó leszármazottainak, ha nagyon szigorúan vesszük, akkor Károlynak van.

Egyébként az eckartsaui nyilatkozatban szó szerint azt írja IV. Károly, hogy: "Ennélfogva minden részvételről az államügyek vitelében visszavonulok és már eleve elismerem azt a döntést, melylyel Magyarország jövendő államformáját megállapítja." (Ezt most külön kikerestem, hogy szó szerint másoljam ide.) Nem a trón igényről mondott le, csak elfogadta a kormány rendelkezését. És később Ottó sem tette meg, Károly se és egyik utód sem. Sőt, Károly (aki egyébként osztrák állampolgár és ottani politikus) öccse, György magyar állampolgár, Magyarországon él a családjával és itt dolgozik. Pontosabban most pont nem itt lakik, mert párizsi nagykövet, de ez részletkérdés.

Az pedig, mint a 7-es válaszban említettem (bár nem teljesen értek egyet vele, de) a kormány hatásköre lenne, hogy a királyról szavazzon, mint ahogy az 1849-ben történt (király helyett Kossuth Lajos mint kormányzóelnök), illetve 1920-ban (Horthy Miklós, mint kormányzó).

2022. szept. 8. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/29 anonim ***** válasza:
70%
#9 Tök mindegy, hogy a trónigényről lemondtak-e. Trónfosztás történt, NEM térhetnének automatikusan vissza akkor sem, ha holnap Orbán felkelne, és megszavaztatná a 133 bátor emberrel, hogy holnap utántól újra királyság van. Ebben az esetben érvényesülne a szabad királyválasztás joga, mert a Habsburg-Lotaringiai ház TRÓNFOSZTVA lett!
2022. szept. 8. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/29 anonim ***** válasza:
82%
Khm... technikailag nincs koronázási joggal bíró főpap az országban, szóval chill srácok :D
2022. szept. 8. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!