Medián mennyire megbízható közvélemény kutató? Mert a 20%-al mért Tisza előny az azért már tényleg durva?

válasza:

válasza:Részlet a 444 cikkéből: "Én is feltettem magamnak a kérdést: tévedhet-e ekkorát a Medián? – és megnéztem, hogy miért mértek a 2022-es választások előtt nagyjából ilyenkor (az akkori felmérésekről itt írtam bővebben). A Medián akkor néhány nappal később, március 2-án publikálta adatsorát, ami a HVG-n ezzel a címmel jelent meg: Medián: Úgy tűnik, az orosz–ukrán háború egyelőre a kormányt erősítette. Akkor 49:43-as Fidesz-előnyt mértek a választani tudó biztos szavazók között – ebben a kategóriában vezet most 55:35-re a Tisza."

válasza:Az adat nem a „semmiből” jött, hanem egy sor súlyos kormányzati mulasztás következménye.
A Medián évtizedes szakmai múltja és a korábbi választási eredmények tűpontos előrejelzései alapján a kutatóintézetet a szakma mérvadó referenciaként kezeli. A 20%-os differencia valóban rendkívüli, de statisztikailag nem ’durva’, hanem a választói hangulat objektív lenyomata.
Ami pedig az Ön által említett ’durvaságot’ illeti: a jog és a politikai logika szabályai szerint a népszerűségi mutatók nem vákuumban mozognak. A kegyelmi botrány, a bicskei események, vagy a korábbi igazságügyi miniszter terhelő tartalmú hangfelvétele olyan súlyos etikai és jogi anomáliák, amelyek alapjaiban rengették meg a választói bizalmat. Ezek a tények együttesen olyan politikai kauzalitást hoztak létre, amelynek egyenes következménye a mért adatsor.
Úgy is fogalmazhatnék: a 20%-os előny nem a statisztikusok tévedése, hanem a társadalom ítélethozatala a felsorolt ügyek felett. Ha a bizonyítékok – jelen esetben a politikai botrányok – ilyen súlyúak, akkor az ítélet – azaz a népszerűségvesztés – is szükségszerűen ilyen mértékű.
A Medián egy precíz mérőműszer, de amit mér, az nem a véletlen műve. A kegyelmi ügy, a bicskei tragédia, Szőlő utca és az igazságügyi miniszter hangfelvétele olyan súlyos tényállások, amelyek után a kormánypárt népszerűségének zuhanása nem meglepő, hanem joggal elvárható következmény. Nem a mérés a durva, hanem az az erkölcsi erózió, amit ezek az ügyek feltártak. A 20% csupán a látlelet erről az állapotról.
A mérések hitelességét a mögöttük meghúzódó tényanyag alapozza meg. Amikor a 20%-os elmozdulásról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a bizonyítási eljárással felérő hangfelvételt, amelyet Magyar Péter rögzített. Fontos rögzíteni a tényállást: a felvételen a regnáló igazságügyi miniszter, Varga Judit saját szájából hangzik el a súlyos állítás, miszerint a végrehajtói maffiaként elhíresült Schadl-ügy során Rogán Antal és köre közvetlen beavatkozást kísérelt meg az ügyészségi iratokba, neveket töröltetve a nyomozati anyagokból.
Ez nem csupán politikai pletyka, hanem a hatalmi ágak elválasztásának és az igazságszolgáltatás függetlenségének olyan mértékű sérelme, amely egy jogállamban azonnali büntetőjogi és politikai konzekvenciákat von maga után. Ha ehhez hozzáadjuk a kegyelmi ügy során tanúsított elnöki és miniszteri mulasztásokat, akkor a választói bizalom megrendülése nem meglepő, hanem egyenesen törvényszerű.
A 20%-os különbség tehát nem statisztikai hiba, hanem a választópolgárok erkölcsi és politikai ítélete a fentebb részletezett, bizonyítékokkal alátámasztott visszaélések felett. A Medián csupán rögzítette ezt a társadalmi látleletet.

válasza:Van néhány (khm... kormányközeli) kutató, aki gyökeresen mást mér, valaki tehát hazudik.
Az a baj, hogy 2022 óta nem bízom egyik kutatóban sem, olyan nagyot tévedtek.

válasza:Még nincs teljesen végleges végeredmény (98%-os feldolgozottság), jelenleg 52-39% az állás. A legutolsó felmérések alapján, amik a Wikin vannak:
Pontosak:
AtlasIntel: 52-39%
Publicus: 52-39%
Hibahatáron belüliek:
Závecz: 54-40%
Minerva: 51-41%
Iránytű: 51-40%
IDEA: 50-37%
Pontatlanok:
Medián: 56-38%
21: 55-38%
Republikon: 49-40%
Hazugok:
McLaughlin & Associates: 37-43%
Alapjogokért Központ: 42-50%
Nézőpont: 40-46%
XXI. Század Intézet: 41-46%
Társadalomkutató: 41-51%
Kapcsolódó kérdések:
Szóval az lett volna a ciki, ha a békemeneten vannak többen. Nyilván nem ez volt. Míg a nemzeti menetre 500.000 ember ment ki, a békemenetre olyan 30-40.000.Amúgy figyelitek? Magyar Péter ma abszolút megnyerte a napot, a posztját több mint 100 ezren likolták:
Csak mert 2022 tavaszán azt is mondták, hogy az Ellenzéki összefogás vezet a Fidesszel szemben, valójában pedig meg se közelítette, és történelmi vereség lett a vége.
Se engem és soha még egyetlen távoli ismerősömet se kérdezték meg arról hogy kire szavaz, és a saját településemen se hallottam senkitől se hogy bárkit megkérdeztek volna (pedig rengeteg embert ismerek és a pletykák úgy terjednek mint a futótűz, ám ennek ellenére...
Valamelyik nap olvastam,hogy a Tárki felmérése szerint 59%-on áll a fidesz a biztos szavazók körében. Szerintem ez elég nagy túlzás lehet. 2014-ben is csak 45% szavazott azok közül,akik el mentek szavazni.Nem hinném,hogy ennyivel nőtt volna a...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!