Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a véleményetek a biliben...

Mi a véleményetek a biliben való pálinkafőzés engedélyezéséről?

Figyelt kérdés
Tudom nem most lett ez bevezetve, és hogy a törvénymódosítás előtt is főztek illegálisan otthon. Viszont elég veszélyesnek tartom és kókány dolognak, mert minőségi pálinka nem főzhető belőle.

2013. dec. 18. 21:39
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
62%

"Ami a boltban van és aroma, tisztaszesz, és egyéb marharépa pálinka szutyok, az csak párlatnak minősül."


Oké, ha te mondod... Nyilván egy Rézangyal 55%-os PÁLINKA sem pálinka, csak párlat. Öööö, várjunk csak? A pálinka egy párlat! Egyébként hogy használhatják a pálinka megnevezést, ha olyan szrokból készül, amit te állítasz? Sehogy? Csak nem baromságokat beszélsz?


Te komolyan azt állítod, hogy boltban nem lehet pálinkát kapni? :D Jesszus... Tudnál mutatni olyan üvegcímkét, amire rá van írva a pálinka megnevezés, de nem felel meg az általam linkelt Pálinkatörvény előírásainak? (És még nem büntették milliókra a palackozóját...) Kétlem, tehát hülyeséget írtál...

2013. dec. 19. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 A kérdező kommentje:
Utolsó nagyon el vagy tájolva. Olyan ne dumáljon aki nem ért hozzá.
2013. dec. 19. 21:29
 13/19 anonim ***** válasza:
78%
Látom, te akkora szakértő vagy, hogy neked még a Pálinkatörvény sem jelent semmit. :D Na mesélj, az általam példának felhozott ital micsoda? Marharépa-párlat gyümölcsaromával? :)
2013. dec. 19. 23:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 A kérdező kommentje:
Inkább neked nem jelent semmit.
2013. dec. 21. 11:31
 15/19 anonim ***** válasza:

A válaszodra egyetlen értelmes válasz létezhet: te hülye vagy. :D


Mesélj, melyik követelményt nem teljesíti az általam példának felhozott boltban kapható termék? :D


100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem);

kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak);

a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták;

minimum 37,5% v/v alkoholfokos legyen (maximális kikötés 86% v/v alatti kell legyen, vagyis lehet 50% feletti is);

neve kizárólag pálinka alakban írható (palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak);

a pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja (valamint négy osztrák tartomány jogosult a „barackpálinka” név használatára).


Valamint honnan szedted azt a baromságot, hogy boltban nem árulnak pálinkát? Csak nem össze-vissza hazudozol?


Esetleg azt is kifejthetnéd, hogy szerinted kettőnk közül miért én szrom le a törvényt (és miért nem te). El sem hiszem hogy egy ilyen értelmes emberrel leállok "vitatkozni"...

2013. dec. 21. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 A kérdező kommentje:
az a hülye aki mondja
2013. dec. 24. 10:19
 17/19 Phoney ***** válasza:
84%

A kontár pálinka messze nem olyan veszélyes, mint ahogy beállítják. Évtizedek óta olyan pálinkákat iszik a magyar vidék, amiket duplanulla hozzáértéssel erjesztettek (legtöbbször csak összedobálták a rohadt gyümölcsöt, aztán megerjedt magának a tőgymelegben), és otthonfőzés esetén a lepárlás is mindössze annyi „szakértelemmel” történt, hogy a legelejét ki kell önteni. Mégsem haltak ki a falvak. Egészségtelen az lehet a kontár pálinka, de azért nem nagyságrendekkel egészségtelenebb, mint a legrosszabb bolti italok.


Nem érdemes a régi parasztbácsira hivatkozni (az leszámítva, hogy bizony már ő sem halt bele), mert ő csak a mesében főzött jó pálinkát, nem volt ő se főzdemester, se Leonardo da Vinci, úgyhogy a legtöbbször ugyanolyan ecetes selejtet készített, ami háznál sajnos máig sem ritka. De mivel életében nem kóstolt egyebet, mint a helyi vackokat (sőt, a környezete sem, gyakran beleértve a földesurat is), soha nem is tudta meg (ahogyen egyesek ma sem), hogy van élet a bűzlő cefrén túl is. Mert igaz, hogy rossz alapanyagból nem lehet jó pálinkát főzni, de a jó alapanyagot is el lehet ám rontani, teljesen. (Más kérdés, hogy sokaknak így is "igazijóházipálinka" lesz.)


Az viszont szintén baromság, hogy nem lehet otthon jó pálinkát főzni. A legjobb otthonfőzők igencsak verik a nevesebb kereskedelmi márkák jó részét (igen, a Rézangyalt, a Zsindelyest, meg a Panyolait is, és elég keveset tartanak igazán jónak), az más kérdés, hogy a házipálinkák többsége ez utóbbiaknak sem ér a nyomába, sőt, egyenesen selejt. Karcos szilva? Szóval a pálinka akkor jó, ha rossz? Azigen... tényleg gáz, hogy a legtöbbet boltban 40-re vizezik (37,5-re csak a legrosszabbakat szokták, azokat se mindig!), de az se kevésbé gáz, hogy a fél ország férfinépe attól élvez el, ha nem tud utána megszólalni. Biztos erre mondták, hogy sírva vigad a magyar.


Most, az internet korában, mikor INGYEN lehet hozzáférni magyar szakirodalomhoz, a legtöbb új otthonfőző törekszik a minőségre, és egy részük (főleg a fiatalabbak) meg is valósítja. Jobban, mint az elérhető áron kapható bolti márkák. Mert 7-10 ezer/literért sokszor olyan selejteket lehet kapni, hogy némelyiket majdnem kiöntöttem az első kóstolás után. A tökéletes minőségű égetett szeszhez egyáltalán nem kell milliós szeszfőzdét építeni, akárki is találta ki.


Az is nagy tévedés, hogy a kisebb tétel miatt a háziban mindig több a méreganyag. Otthonfőző fórumokon többször olvastam, hogy elvitték a (szakértelemmel készült) pálinkájukat laborba, és a megengedett töredékét mutatták ki metanolból. Eközben a híres-neves tucatmárkák mindig a határ szélén táncolnak, és az a gyanús, ha kevés van bennük...a magas metanol- és egyéb méreganyagtartalom elsősorban a NAGY TÉTELBEN cefrézett gyümölcs jellegzetessége (meg persze a hanyag munkáé is). A szeszgyárak olyan magas arányokat harcoltak ki az EU-nál annak idején a gyümölcspárlatokra (1350 g/hl a szilvánál az nagyon nem kevés!), hogy a világ többi része csak nézett, hogy többszörösen átlépték az orvosi ajánlást. Mert különben kb. a zsindelyes-színvonallal bezárólag minden gyümölcspárlat lekerült volna a polcokról, és csak a valóban jó minőségű maradhatott volna. Mondjuk a zsindejjes áráért akár sokkal jobbat is lehetne csinálni, dehát.

2013. dec. 26. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
78%
Ez a kérdező kikészít... rábizonyítom, hogy baromságot mond, és ilyen fél mondatos gondolatokkal jól beszól... :D Na meg a "jó karcos szilva" se semmi... Érdekes módon ismerősöm tud jó pálinkát főzni, a gyümölcsillatú, finom pálinkáját valamiért jobban szeretem a jó karcos szilvánál. Való igaz, nem érthet hozzá mindenki...
2014. jan. 17. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 A kérdező kommentje:
Rám bizonyíthatsz akármit, de nem igazán érdekel.
2014. jan. 19. 22:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!