Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Kádár-korabeli bolti terméke...

A Kádár-korabeli bolti termékek, ma prémium árkategóriás "TESCO Finest" termékek lennének?

Figyelt kérdés

A szüleim azt mesélték, hogy akkoriban kevesebb féle ételt ettek az emberek, de minden sokkal finomabb volt főleg a korabeli kiflit és tejet dícsérik nagyon.


Én csak arra emlékszem, hogy a 90-es években valamivel finomabbak voltak az egyszerű bolti termékek is, mint manapság.


Ha manapság a kapitalizmusban valamilyen cég elkezdene gyártani olyan minőségű alapvető élelmiszereket, mint a 80-as években, akkor ilyen "TESCO Finest" meg hasonló prémium kategóriás ínyencségnek számítanának?



2014. szept. 22. 09:06
 1/6 anonim ***** válasza:
90%
Ehetőbbek voltak, mint a mostani alapkínálat, de azért nem prémiumkategóriásak. Az emlékek ennyi idő után megszépülnek.
2014. szept. 22. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
66%

Nem kell túlromantikázni a múltat :)


- Ha képesek lettek volna rá, megcsinálják uyganezeket a rossz ételeket.

- Másfelől akkor is volt egy rakat silány minőségű élelmiszer (és nem lehettet jobbat választani, mert nem volt).

- Végül pedig, akkoriban sokkal drágább volt az élelmiszer, elég megnézni a statisztikát; manapság jóval kevesebbet költünk arányaiban élelmiszerre.

2014. szept. 22. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
43%
Azokat a termékeket nem lehet teszkó szirszarjaihoz hasonlítani.
2014. szept. 22. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően megváltozott körülmények termékeit így nem lehet összehasonlítani. Például azért sem, mert akkor nem léteztek kizárólag az eladásra koncentráló tömegtermék eladó helyek, amelyek kizárólag a reklám céljából holmi prémium kategóriának álcázott holmikat árultak.


Úgy 30-40 évvel ezelőtt nemcsak nálunk, de Nyugaton is más volt a szemlélet - az élelmiszer előállításában is. Nálunk a termék egy részének zöme közvetlenül jutott a fogyasztóhoz (a piacon a termelőtől). Nem volt szükség (és sok esetben lehetőség se) a tartósítószerek alkalmazására, lényegesen nagyobb százalékban kézi termékek voltak forgalomban, nem pedig gépsorok termékei. A pékárút történetesen kézzel dagasztották, friss élesztőt tettek bele (mesterséges nem volt), és hagyták megkelni. Ma gépsorok gyártják mesterséges adalékokkal, például kelesztésgyorsítókkal. A mai technológia ezt igényli. Ma is készítenek kiváló pékárut, csak azt ne a Tescoban keresd, ahol futószalagon készült tömegterméket árulnak. És régen is voltak gyenge képességű trehány pékek.

A mai szemlélet (nemcsak az élelmiszereknél) a fogyasztás felgyorsítása, mert állítólag ettől pörög a gazdaság, ettől javul az életszínvonal. Ez persze a gyártók (és általuk megvett üresfejű politikusok) szlogenje és természetesen nem igaz. De sokan elhiszik, és ez számít. Ilyen körülmények között egyes élelmiszerek, amelyek előállítása időigényes (ha azt akarjuk, hogy jó legyen), ezért hátrányba kerülnek, gazdaságtalanná válnak, nem gyártják (vagy csak kis tételben, azok számára, akik megfizetik). Csak hát a természettörvényeket se multi, se nagyszájú politikus nem tudja áthágni, csak megkerülni úgy, hogy egyes jó dolgokat eltüntet. Almát is jó, ha 4-5 félét látsz a piacon, pedig 40-50 féle is terem nálunk. Csak a többi egy része - bár sokkal finomabb, ízesebb, egészségesebb - több törődést igényel, ezért nem termelik. És még sokféle, jobb ízű más élelmiszer is létezik, amely csak mesterséges "kezelés" után kapható. A tejet például, ha hagyományos (eredeti) formájában innák, a lakosság nagy része nem bírná, hozzászokott a minden fontos összetevőjétől megfosztott, mesterségesen fertőtlenített, dúsított formájához. Erre van szükség, mert az állattartási technológia is megváltozott (sok vonatkozásban nem előnyére). De nem számít, irány a fogyasztói társadalom!

2014. szept. 22. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Ez így van, ahogy a négyes mondja. Én mondjuk személy szerint azt vettem észre, hogy már a 20 évvel ezelőtti viszonyokhoz képest is romlott az élelmiszer minősége. Ott van például a Nesquick kakaópor. Régen imádtam, az volt a legfinomabb, amit lehetett kapni. Most meg? Ugyanolyan borzasztó íze van, mint a többi silány szarnak... és rengeteg ilyen dolgot tudnék még mondani.


A tejjel én úgy vagyok, hogy megveszem inkább a pékségben a termelői tejet, ami még mindig nem olyan, mintha a szomszéd Mariska nénitől hoznám kannában (nem is tudnám, mert vége a mezőgazdaságnak és nincs már a faluban tehén), de sokkal jobb, mint a bolti. Sokan már azt az automatás termelői tejet sem bírják meginni, pedig elvileg az is agyon van kezelve.

2014. szept. 22. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

A Tesco finest termékek prémium kategóriásak, csak sajnos drágák. 95%-uk nem is "magyar termék", hanem ugyan az, amit Angliában is finestként árulnak.


Az élelmiszeripar elképesztően sokat változott a 90-es évek eleje óta. Egy részről elképesztő mennyiségű szabályozás történt, más részről az állagjavítók és tartósítók használata gyakorlatilag általánossá vált.

2014. szept. 22. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!