Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Külföldön tudják, hogy mangali...

Külföldön tudják, hogy mangalicából készül a serrano sonka?

Figyelt kérdés

[link]


Spanyolországban tudják, hogy magyar fajtából készül az ő világhírű sonkájuk ?


Mi mért nem tudunk ilyen minőséget és világpiacot meghódító terméket előállítani?

Miért kell ehhez külföldre vinni?

Hány országban tenyésztik még?



2015. máj. 8. 16:38
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Jajj már megint ez a népnemzeti hazugsággyár. Ebből egy szó sem igaz szokás szerint.


A serrano amúgy nem az ő "világhírű" sonkájuk, hanem az az olcsó, tömegtermelt alapsonka ott, ami közönséges disznóból készül. A prémium sonka az az ibérico és annak is 3 külön minőségi kategóriája van. Van mangalica is Spanyolországban, azt jamón mangalica néven forgalmazzák. Itthon tenyésztik amúgy, spanyol sztenderdek szerint, majd ott érlelik.


Azért nem tudunk előállítani ilyen termékeket, mert nincs itthon semmilyen kultúrája ennek. Ha megkérdezel egy átlagos parasztot, a fentebbi minőségi előírásoknak csak a tizedére is legyintene azzal, hogy "az a téglát is megeszi", meg hogy "régen is így volt". Spanyolországban évszázados hagyománya van, azóta tudatosan tenyésztik őket, és a legszigorúbb szabályoknak kell megfelelni, aki ezt a nevet (jámon ibéricó) szeretné a termékére nyomtatni.


Több helyen tenyésztik még, Ausztriában és Németországban is, meg az USA-ban.

2015. máj. 8. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

A mangalica lényegébe egy vaddisznó és házisertés keverék, amiben az utóbbi jegyei dominálnak, ilyen fajták pedig rengeteg helyen vannak a világon, csak nem így nevezik őket, a világon mindig voltak keveredések a vad és háziasított disznó populációk között, amiknek az eredménye egy mangalica-szerű állat volt, a spanyoloknál is, akik kénytelen voltak behozatalból visszaállítani a sertésállományukat, ami az arab megszállásuk alatt lecsökkent és, mivel az ilyen hibrid sertésfajták alkalmasabbak a rideg tartásra, mint a hagyományos hússertések, ezért ezeket választották, de azokat is jobbára Itáliából, szóval az ő disznóik nem magyar fajták.

A világpiacos kérdésre válaszolva, a mediterrán térség gasztronómiája mindig is jobban érdekelte az embereket, ezért olyan népszerűek az olasz, spanyol és görög ételek, a mi híresen túlzottan zsíros konyhánk pedig a mai étkezési trendeknek nem épp kelendő, szóval ezért nem rendelnek tőlünk kész ételeket, ezért van az, hogy jobbára csak élő állatokat és gabonát szállítunk. A 3. alkérdésre már megadtam a választ, az ottani disznóknak semmi közük a mangalicákhoz, legfeljebb annyi, hogy hasonló fajtákból lett nemesítve, mint az itthoniak, de ennyi. Hogy hány országban tenyészik az nem ismert, ha konkrét magyar mangalicára gondolsz, akkor azt jobbára itt Közép-Európában, de hasonló hibridek vannak máshol is, pl. az amerikai Red Wattle szintén ilyen, arról nem is beszélve, hogy a serrano sonkát jellemzően az ibériai-sertésből gyártják.

2015. máj. 8. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!