Magyarország miért nem tudja Írország példáját követni?
Írország egy kis méretű, nyersanyagokban szegény ország, ami nem kimondottan szereti a szomszédját ( és szerene tőle területet kapni ). Pont mint Magyarország. Csak Írország képes fejlődni, méghozzá nagyon jól ( a legjobban fejlődik az EU-ban ).
De mégis miért? Mit csinál ilyen jól? Mi miért nem tudjuk követni a példáját?
Egy részük nem szeret dolgozni, nem is túl okos, szeret segélyen élősködni, az egészségügyi rendszer lassú és drága, ebben hasonlítanak az írek a magyarokra. Viszont van náluk sok százezer külföldi munkavállaló, akik szeretnek és bírnak dolgozni (cserébe megélnek a fizetésünkből).
Amúgy jó döntésekkel hatalmas gazdasági fejlődést produkáltak a recesszió előtt és utána is jól használták fel a válság utáni segítséget. Mostanra újra elérték a 2007 körüli szintet. A Celtic Tiger feléledt, nem úgy mint Mo-on, hogy csak álmunkban dübörög a gazdaság.
Támogatják a kisvállalkozásokat, a családokat (növekszik a népesség), a multi cégeket is (Google, Amazon, Ebay sok sok ezer embert alkalmaz). Írországban jó minőségűek az ír élelmiszerek és az emberek szeretik ezt választani (meg is engedheti egy minimálbéren élő család hogy ne a legolcsóbbat vegye). Tízezrével látogatják turisták és hagynak ott jelentős összegeket. Nem sok ipari termékük van, de még a craic-et (vidámságot, jó hangulatot) is export cikk-ként eladják! Kedvező az adórendszer, a szociális rendszer stb. Aki dolgozni akar az talál munkát és megél belőle. A közhangulat jó, nem fanyalognak, nem utálkoznak, nem a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" elv alapján élnek.
A politikusok lopnak meg hazudnak, de ha lebuknak, legalább elszégyellik magukat és lemondnak.
25 évig éltem Mo-on, 5 éve pedig Írországban vagyok. A szívem mindig magyar marad, de Írországban jobb az élet. Csak remélni tudom, hogy Magyarország is egyszer rendbe jön.
"A közhangulat jó, nem fanyalognak, nem utálkoznak, nem a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" elv alapján élnek."
Ezzel mindent elmondtál, amit én is akartam. Annyira nem felelőtlenek, mint a déli temperamentumú népek, akik még ennyire sem szeretnek dolgozni, de szerintem ezzel a mentalitással, ami az íreknek van, sokkal könnyebb előrébb jutni.
Azt kifelejtettem, hogy tudják, mi a demokrácia és a szolidaritás és élnek is vele. Legutóbb pl tömegtüntetések voltak mert be akarták vezetni a vízdíjat (igen eddig ingyen volt a vezetékes víz). És most a választások miatt gyakorlatilag a politikusok meghunyászkodtak a népakarat előtt és továbbra is ingyen van a víz. Közel egy évnyi tüntetéssorozat után.
De ha sztrájkolnak valamiért valakik (buszsofőr, nagycsaládos stb), akkor szolidaritást kapnak a társadalom többi részétől, nem fújjogást meg beszólogatást. Így van esélyük elérni a céljukat, és nem tudják őket hülyének nézni a politikusok sem.
Az írek sokkal elfogadóbbak mint a magyarok és nem annyira fafejűek, meggyőzhetetlenek, okoskodók. Tudnak szórakozni (az idősebb generáció is). Szerintem ez is számít, mert egy magyar nyugdíjas max gyógyszert vesz, egy ír nyugdíjas utazik, társaságba jár, él és költekezik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!