Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Miért nem találkozik össze a...

Miért nem találkozik össze a racionális gondolkodás és a politikusi gondolkodás?

Figyelt kérdés
A mai napon /atv -Start + / az egyik fideszes politikussal beszélgetett Rónai E az aktuális oktatáspolitikáról és a rögközkötés gondolatáról, amiből a fidesz nem enged. A politikus elmondta a saját véleményét és elképzelését,hogy hogyan lehetne mindenki megelégedésére, amire Rónai E .úgy válaszolt, hogy hiszen a mszp-nek is hasonló erről a témáról az elképzelése, mire a politikus " de én nem vagyok szakpolitikus" ! Tehát teljesen normális és elfogadható vélemény arról, hogy az azért nem helyes,hogy a fiatalokat kitaníttatjuk és itt hagynak minket. Én megvallom elszörnyülködtem és meglepett, hogy pl ebbe a témában a szakpolitikus szöges ellentétbe fordul az ország és az állampolgár érdekével. Miért tartunk ilyen szakpolitikusokat és kinek érdeke, mert ez mindennek a teteje.
2013. febr. 12. 09:10
 1/5 anonim ***** válasza:
Máshogy gondolkozik egy politikus, egy szakpolitikus, és egy szakember. Pláne ha nem egzakt tudományról van szó, mint gazdaság, vagy társadalomtudományok.
2013. febr. 12. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Az általad felsoroltak közül kitől várható el a a társadalom számára is elfogadható gondolkodás?
2013. febr. 12. 10:49
 3/5 Vadkan01 ***** válasza:
75%
Ha a nép akarja, én megregulázhatom az országot, de ezt nem akarja.
2013. febr. 12. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
73%
Azért, mert Magyarországon az emberek hülyék! A politikus is ugyanúgy egy szakma, mint a közgazdász és a pék. A politikus dolga nem a haza szolgálata, hanem a szavazatok szerzése és a legnagyobb szavazói réteg kiszolgálása (még ha az szembe is megy az ország "érdekeivel"). A politikus nem galád, csak ilyen a "működése", ez a racionális politikusi magatartás - nem csak itt, külföldön is. Ezért van az, hogy ma Magyarországon az inaktív társadalmi rétegeknek van benyalva könyékig, még akkor is, ha ezzel a gyerekek és felnövő generáció elől veszik el a "levegőt".
2013. febr. 12. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

A #4 válasz kicsit nyersen, helyenként tévesen, de alapvetően a lényeget fogalmazza meg.


Mindig és mindenütt a dolgokat össze kell hangolni. Önmagában egy ágazat optimuma lehet más, mintha másik ágazattal összehangoljuk. És más, ha különböző kezdő értékeket, vagy lehetséges működési formákat veszünk.


Az oktatás szakmai optimumát (tehát általában a leghatékonyabb működését) meg lehet fogalmazni. Minden más változat rosszabb eredményre vezet. Csakhogy mindez pénzbe is kerül, és ha ennyi nincs, akkor rosszabb verzió következik. Egy ország pénze sohasem fix, de ha egy területhez többet teszünk, akkor vagy - közönséges de rossz nevén - megszorítás következik, vagy máshonnan vesszük el. Akkor majd az nem működik optimálisan. Tehát a kettőt össze kell hangolni. Feltéve, ha ért hozzá valaki, mert ekkor egy kicsit mindkettő szakmához, plusz az összehangoláshoz, mint tudományhoz is érteni kell. Következő probléma, hogy azt a kitervelt oktatást végre kell hajtani. Ehhez kell optimális szakembergárda. Ha nincs, máris romlik a helyzet. Kell a szakembergárda megfelelő hozzáállása, akarása. Ehhez motiválni kell őket. A beígért fizetésemelés eltörlése nyilván jó motiváció a jó munkához. Kell infrastruktúra, annak megfelelő működtetése, ami már nem direkt oktatás. Ezeket is emberek végzik, nekik is kell szakértelem, kell hozzáállás.


És ez még csak a szakma. Ha politikust még nem veszünk figyelembe, mindössze annak a sok embernek a látásmódját, akik ebben így vagy úgy részt vesznek, ennyi érdeket összehangolni, talán látható, hogy más a szakmai kérdés, és más a valóságban azt végrehajtani. Azt még nem is vizsgáltuk, miféle előzmények és mennyire hatnak ebben a közegben. Könnyen lehet, hogy gúzsba kötött tánc következik.


És csak most jön a politika. Az csak kivételes kegyelmi állapot, ha a politikus és az ország érdeke egybeesik. Akkor következik be, ha valami nagy vész után vagyunk (volt néhány a világban és történelemben), vagy mindenki annyira politikus is és állampolgár is, hogy felismerte, a csoportérdek előmozdítása a leghatékonyabb módja a magánérdek előmozdításának (ilyen még nem volt soha).

Tehát a politikus érdeke - a politika ma elfogadott működési módja miatt is - hogy hatalmon maradjon. A vélekedések ellenére sok politikus célja nem a feltétlen haszonszerzés, hanem az, hogy megmutassa, milyen nagy dolgokat (város, megye, ország irányítását) képes elvégezni, míg szerinte arra mások kevésbé képesek. Viszont cselekedni csak hatalomban (többségi kormányzással) lehet. Tehát a politikus racionális érdeke a hatalom megszerzése és megtartása. Jó esetben ez nem ellentétes a szakma (az ország) érdekeivel, de gyakran ellentétes. Itt és most is.

2013. febr. 12. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!