Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen büntetésre lehet...

Milyen büntetésre lehet reálisan számítani ilyen testi sértés esetén?

Figyelt kérdés

Unokatestvéremnek, néhány napja volt érettségi után bankett, ahol egy asztaltársaságnál ünnepelt néhány osztálytársával, mire egy másik asztaltól hozzájuk csapódott egy srác, aki az asztaltársaság női tagjait provokálta, mire az unokatestvérem felszólította, hogy távozzon, erre a srác odament keménykedni neki, aminek az lett a vége, hogy kapott egyet az állára a rokonomtól.

A probléma ott kezdődik, hogy elvileg eltört az állkapcsa és kórházba ment vele, ahol hivatalból feljelentést tettek az unokatestvérem ellen. Behívták kihallgatni a szemtanúkat stb.

Az unokatestvérem büntetlen előéletű, sose volt semmilyen ügye, mire számíthat reálisan?

Válaszaitok előre is hálásan köszönöm!júl. 1. 12:50
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Max pénzbíság vagy próbára bocsátás.

Gyakorlatilag semmi.

júl. 1. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Semmi.
júl. 1. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
0%

Garázdaság és súlyos testisértés. Ez halmazat.

A kiszabható büntetés három évnyi szabadságvesztés.

Ez várható.

júl. 1. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Remélem, hogy semmi!

Jó arc lehet az unokatesód, üzenem neki, hogy pacsi!

júl. 1. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Finoman meg kell üzenni a srácnak, hogy ha a nyomozás végén születik egy határozat, akkor benne lesznek az azonosító adatai, a megfelelő következtetések levonását meg rá kell bízni.
júl. 1. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenki válaszát! Remélem szabadságvesztés nem lesz belőle, teljesen derékba törné a terveit, mert Honvédnek készül.


5-ös válaszoló, az azonosító adatos részt melyik srácnak kell megüzenni, unokatestvéremnek?

júl. 1. 14:09
 7/15 anonim ***** válasza:
49%

A) Ha a csajok elmondása szerint az odacsapódott srác magatartása olyan volt ami legalább garázdaság szabálysértés* tényállásba illeszkedő, akkor unokatesódnak joga volt a srácot felszólítani távozásra.


B) Ha azonban a csajoknak nem volt terhére a srác, vagy bár kicsit zavarta őket, de ettől nem riadtak meg vagy botránkoztak meg, akkor nem volt joga unokatesódnak a srácot távozásra felszólítania.


Azért lényeges ez, mert ez határozza meg, hogy ki volt jogos védelmi helyzetben.


A) Ha a felszólítás jogos volt, és erre reagált a srác közvetlenül fenyegetően ("Közvetlenül fenyegető a támadás akkor, ha a támadás megkezdésétől azonnal vagy igen rövid időn belül reálisan tartani lehet.")**, akkor unokatesód jogos védelmi helyzetben volt, "A jogtalan támadás elhárításának kockázatát, következményeit a támadónak kell viselnie."**. "Amennyiben a jogtalan támadás ténye megállapítható, úgy az elhárítás szükségessége nem vitatható. Az elhárítás szükségességének a mértéke azonban - a 22. § (3) bekezdése szerint - túlléphető. Ha van jogtalan támadás, akkor annak az elhárítása szükséges. Az elhárító cselekmény is tevékenység, aktív szembeszegülés a támadással. A szükségesség azt jelenti, hogy a védekezőnek a jogtalan támadás elhárításához enyhébb védekezési mód nem állt rendelkezésére, mint amelyet alkalmazott. Ha volt más – enyhébb – mód az elhárításra, de annak megválasztásában a támadás okozta ijedtség vagy menthető felindulás a védekezőt meggátolta, akkor a cselekmény büntetendő, de a védekező nem büntethető a túllépés miatt. A védekező cselekmény jogszerűségének egyetlen kritériuma a szükségesség."**


B) Ha viszont a felszólítás nem volt jogos (a srác nem követett el jogellen cselekményt), akkor unokatesód nem volt jogos védelmi helyzetben, súlyos testi sértés bűntett és garázdaság vétség a cselekménye.


*Szabs.

125. Garázdaság

170. § Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, szabálysértést követ el.


** [link]

júl. 1. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 árokpart ***** válasza:
100%
7-es Egy ilyen esetet nem fognak ilyen mélységben megvizsgálni. Szerintem mediációt fog a rendőrség javasolni, nem hinném, hogy vádemelés lenne belőle.
júl. 1. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

Közvetítői eljárás csak akkor lehet, ha a gyanúsított elismeri bűnösségét.


A) Ha a kérdező unokatestvérének jogos védelmi helyzetét igazolja a tanúvallomások nagyobb része, akkor nincs oka bűnösségét elismerni.


B) Ha viszont nem volt jogos védelmi helyzetben, az persze teljesen más...

Csak akkor lehet katona, ha a súlyos testi sértés részét közvetítői eljárásban megússza, a garázdáság részét nem tudja (nem személy a sértettje, hanem a köznyugalmat sérti), de ez nem akadályozná abban, hogy a honvédség katonája legyen. [Hjt. (új) 31. §. (1), [link]

júl. 1. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:

Nyilvánvalóan garázdaság fel sem merülhet, hiszen az szubszidiárius bűncselekmény, ezért a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett súlyos testi sértés mellett nem állapítható meg.


Büntetlenként, főleg, ha provokálta a sértett, én is pénzbüntetést, próbára bocsátást tartok a legvalószínűbbnek. A jogos védelmet megint csak kár ide keverni, a leírás alapján jogos védelmei helyzet fel sem merül.

júl. 1. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!