Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » El szeretném adni a lakásom,...

El szeretném adni a lakásom, amin a szüleimnek haszonélvezeti joga van, és ők betartanak. Hogy lehetne ezt rendezni - akár peres úton?

Figyelt kérdés

Én és testvérem nevén van egy romos, lakatlan, felújítandó állapotban lévő lakás, mely viszont előnyös helyen van a belvárosban. Nagyszüleinkké volt, halálukkor lett a nevünkre iratva. Szüleinknek haszonélvezeti joga van rajta.

Az elmúlt években, amióta meghaltak a nagyszülők, a szüleim (=a haszonélvezők) nem voltak hajlandóak semmit sem foglalkozni a lakással a rezsi fizetésén kívül. Nem újították fel, nem gondozták, évek óta ott rohad. Sajnos nekem egy vasam sem lenne az esetleges felújításra, és ebben valamiért a "szüleink" sem lennének hajlandóak támogatni. (Mellékesen: nagyszülők halála óta a kulcsok apámnál voltak, amikből többszöri kérés ellenére sem volt hajlandó adni nekem, sem másolatot nem hajlandó adni belőlük, tehát mindeddig az oda való belépésben is akadályozva voltam. Ők semmit nem csinálnak azzal a lakással, és minket sem hagynak, hogy kezdjünk vele valamit, én sem tudom miért jó ez nekik. Ha nagymama látná, hogy néz ki most az ő egykori lakása, elsírná magát.)

A legjobb az lenne, ha olyasvalakinek el tudnánk adni (persze jó áron), aki lakna benne és felújítaná. De nekem végülis az is elég, ha a haszonélvezők vagy a másik tulajdonos pénzzel megváltja

tulajdonrészem. Még azzal a pénzzel is többet tudnék kezdeni, mint egy lakhatatlan állapotban lévő lakás fele tulajdonjogával. De egyenlőre sem utóbbi opcióra nem nyitottak, sem pedig arra, hogy én (és a testvérem) eladjuk a lakást (mondván, ők a haszonélvezeti jogukkal élve megakadályozhaták az adásvételt, és meg is fogják tenni). Ők arról győzködnek engem, hogy ne akarjam eladni a tulajdonrészem, minden maradjon úgy ahogy eddig volt. Vannak kétségeim afelől, hogy a haszonélvezőnek van-e olyan joga, hogy "megvétózzon" egy adásvételt, viszont ha nincs is ilyen, az akkor is biztos, hogy bizonyosan olcsóbban tudnám csak eladni a lakást így hogy rajta van a szüleim haszonélvezete, mint egyébként. Szülenk pedig még azzal betarthatnak, hogy nem mondanak le a haszonélvezeti jogukról egy jövőbeli adásvételi szerződés megkötéséig.

Még egy megjegyzés (, csak hogy előre tisztába tegyem az erre irányuló kérdéseket): mint említettem, a lakás felesben enyém és testvéremé. Mindketten huszas éveink vége felé járunk. Természetesen az eladáshoz szükség van az őrá is. Ő ebben a történetben egy semleges/billegő szereplő, őneki mindegy, hogy lakásként vagy a számláján pénzként van jelen ugyan az az összeg. A igazi akadályt nem ő jelenti, hanem a szüleink.

Hogyan lehetne ezt az ügyet rendezni - ha másképp nem akkor peres úton?


máj. 2. 22:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
máj. 2. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
49%

És téged a lakás meg a lóvé izgat, nem is az, hogy esetleg normális viszonyban legyél a szüleiddel. Fajin...


Egyébként nem tudtok tenni semmit. Épp ez a lényege a haszonélvezetnek.

máj. 2. 23:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 Tepfal ***** válasza:
máj. 2. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
83%

A helyzet teljesen egyértelmű. A haszonélvezet mindenben erősebb jog a tulajdonosi jognál - kivéve az eladást. Pontosan emiatt van a haszonélvezeti jog.

Eladhatod, de ez a haszonélvezeti jogot nem befolyásolja, a következő tulajdonos is pontosan olyan helyzetben lesz, mint te most.

A haszonélvezőnek kötelezettsége az állagmegóvás, pont mint egy bérlőnek - fizetni nem köteles a felújítást, ahogy egy bérlő sem köteles rá. De arra kötelezhető hogy hagyja a felújítást.

Az eladást a haszonélvező nem akadályozhatja meg - de a haszonélvezete megmarad akkor is ha más lesz a tulajdonos. vagyis eladni csak minimális áron lehetne az ingatlant, mert senki nem hülye megvenni valamit ami csak jogilag lesz az övé, de a használata másé marad.

A szüleid pontosan azért kapták meg a haszonélvezeti jogot a saját szüleiktől, hogy ti, a gyerekeik ne tehessétek ki őket onnan. Ti meg azért kaptátok meg a tulajdonjogot a nagyszüleitektől, hogy a szüleitek ne adhassák el az ingatlant a ti engedélyetek nélkül és legyen örökségetek. Ha a nagyszüleitek nem ezt akarták volna akkor nem így döntenek. neked tiszteletben kell ezt tartanod és bármennyire is nem tetszik amit a szüleid csinálnak, azt azért tehetik meg, mert a nagyszüleid így döntöttek. Neked arra van lehetőséged hogy bírósághoz fordulj és kötelezzék a haszonélvezőket arra hogy a felújítási munkálatokat engedjék, ha kárt okoztak akkor azt nektek megtérítsék.

"Amennyiben a haszonélvező esetleg nem a rendeltetésének megfelelően (jogszabályban foglaltak szerint) használja az ingatlant, esetleg direkt rongálja, akkor a tulajdonosnak joga van biztosítékot követelni,amennyiben a felszólítás nem járna eredménnyel. Ha ez nem történik meg, akkor bírósági úton kérheti a tulajdonos a haszonélvezeti jog gyakorlásának felfüggesztését, amíg a megfelelő biztosíték letétele nem érvényesül."

[link]

[link]

máj. 2. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
50%

Hallottam ilyen ügyről, hogy a gyerek le akarta mondatni a haszonélvezetről az apját. Még pont a rendszerváltás után, a 90-es években. És nem tudom, hogyan, de a bíróság úgy ítélt, hogy csak 20 év haszonélvezete maradjon az apjának azon a házon, amit a saját kezével épített fel.

Sajnos, a részleteket nem tudom, nem kérdeztem, mert elég baja volt az öregembernek az egésszel, hogy a saját gyereke beperelte a házért, mert el akarta adni, ő meg kertészkedni akart tovább a kertjében.

Lehet, hogy a bíróság kiszámolta, hogy 20 év múlva az öreg már majdnem 90 éves lesz, nem is fog tudni ásni, kapálni, permetezni, meg amit kell.

máj. 2. 23:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

"És téged a lakás meg a lóvé izgat, nem is az, hogy esetleg normális viszonyban legyél a szüleiddel".


Elég régóta ismerem a szüleimet ahhoz, hogy tudjam, hogy ez lehetetlen opció. Nem csak velünk, a gyermekeikkel, hanem senki mással sem képesek normális emberi kapcsolatot fenntartani. Szomszédaik mind utállják őket, barátaik, társaságuk nincs. Rémálom volt velük felnőni, és ezzel csak nagyon dióhéjban kapargatom a felszínt.


"A szüleid pontosan azért kapták meg a haszonélvezeti jogot a saját szüleiktől, hogy ti, a gyerekeik ne tehessétek ki őket onnan."


Mint említettem, az ingatlan lakatlan. A szüleim nem laknak benne, soha nem is laktak, és eszük ágában se lenne benne lakni.


"És nem tudom, hogyan, de a bíróság úgy ítélt, hogy csak 20 év haszonélvezete maradjon az apjának azon a házon, amit a saját kezével épített fel."


Itt ilyesmiről szó sincs, hogy azt az én szüleim a saját kezükkel építették volna azt a házat (ami nem ház, csak egy lakás). Nem azért mondom, mintha én sokkal többet tettem volna eddig, de a valóság az, hogy az én szüleim egy gyufaszálat sem vittek oda.

máj. 3. 00:43
 7/12 anonim ***** válasza:

Kérdező, ez egy álprobléma.

Te vagy a tulajdonos, a haszonélvező nem lakik benne, az ingatlan elhanyagolt és üres, vagyis bérlő sincsen.

Odamész és megcsinálod azt a munkát amivel fenntarthatod az ingatlan értékét.

A haszonélvezőnek meg joga van NEM hasznosítani az ingatlant aminek a haszonélvezője. Kárt neked azzal nem okoz hogy nem használja, a rezsit is fizeti. Ha kulcs kell hát viszel egy lakatost és zárat cseréltetsz, majd hagysz neki egy kulcsot hogy be tudjon menni.

Ha ezt nem akarod akkor marad a pereskedés és ennyi.

máj. 3. 01:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
Nem veletlenul nem engednek az ingatlan kozelebe, mert elkortavetyelned! Valojaban semmi kozod az ingatlanhoz, csak a csaladon belul a nevedre irtak ... es latszik is, hogy miert tartottak meg a haszonelvezeti jogot. Tudhak a szuleid, hogy milyen vagy! :)
máj. 3. 06:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
19%

"El szeretném adni a lakásom, amin a szüleimnek haszonélvezeti joga van..."


Majd ha a szuleid meghalnak, azt csinalsz a lakassal amit majd akarsz - addig viszont a szuleid dolga, hogy mit kezdenek az ingatlannal.

máj. 3. 06:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan eladhatod a lakást, ha találsz rá vevőt, aki haszonélvezettel terhelten is megveszi. A haszonélvezettel nem tudsz mit kezdeni.
máj. 3. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!