Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen törvény ellen megy...

Milyen törvény ellen megy most a tiltakozás? 2021.06.18.

Figyelt kérdés

Mindenhol azt hallom, hogy elfogadtak valami meleg törvényt vagy pedofil törvényt ami sérti a melegek jogait. Megpróbáltam utánanézni, hogy mi ez a törvény de nem találtam semmit mert mindenhol csak arról találok cikket, hogy megy a tüntetés.


Valaki el tudná mondani mit fogadtak el?


2021. jún. 18. 15:05
 1/8 anonim ***** válasza:
95%
2021. jún. 18. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
30%
Törvényellenes lesz ezután kiskorúak körében terjeszteni a homoszexuális propagandát.
2021. jún. 18. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Azt is rögzíti, hogy tizennyolc év alatti fiatal számára tilos elérhetővé tenni pornográf tartalmakat, a szexualitás öncélú bemutatását valamint olyat, ami a születési nemnek megfelelő önazonosságtól eltérést, annak megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti. Ugyanez a szabály vonatkozik a reklámokra is.


A jövőben a tévék is csak tizennyolc év felettieknek ajánlhatják az ilyen tartamú filmeket, műsorokat, a Médiatanács pedig köteles lesz kérni azon tagállam intézkedését, amelynek joghatósága alá tartozik a szabályt megsértő médiaszolgáltató.

2021. jún. 18. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Most már értem miért csak arról találtam infót, hogy az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek, de arról semmit, hogy mi a probléma a törvénnyel. Kiderült, hogy azért mert semmi probléma nincs ezzel a törvénnyel.
2021. jún. 18. 16:34
 5/8 anonim ***** válasza:
79%
irodalmi könyveket tiltanak be amibe van homoszexuális szereplő
2021. jún. 18. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Az mit jelent, hogy betiltják? Tilos árusítani könyvesboltban vagy kiadni könyvtárban?
2021. jún. 18. 16:38
 7/8 anonim ***** válasza:
igen
2021. jún. 18. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

[link]

A kötelező olvasmányok listáját is át kell írni a melegellenestörvény után?

OKTATÁS+

Egy sor irodalom-tananyagot közvetlenül is érinthetnek a napokban elfogadott pedofilellenes és egyben melegellenes törvény sokszor nehezen értelmezhető passzusai.

Így mossa össze a kormány a pedofíliát a homoszexualitással

Dagad a botrány az LMBTQ-embereket támadó módosító törvényjavaslat miatt: a pedofíliaellenes jogszabály-tervezet módosítója összemossa a nemi identitást a pedofíliával. Az egyik pontja korlátozná a nemváltoztatás vagy homoszexualitás megjelenítését és népszerúsítését, továbbá tilos lenne ilyen reklámokat elérhetővé tenni a 18 év alattiaknak.

Mint írtuk, kedden a Jobbik politikusainak támogatásával és a kormánypártok képviselőinek igen szavazatával bőven megkapta az elfogadáshoz szükséges kétharmados parlamenti támogatást a pedofilellenes törvénycsomag, amelyben az előterjesztő kormánypárti képviselők tudatosan összemosták a nemi identitást a pedofíliával, méghozzá a gyermekek védelmére hivatkozva.


Rengetegen tiltakoztak ez ellen, és egy sor konkrét kérdés is felmerült, hogy a sokszor nehezen értelmezhető megfogalmazás alapján mi következik ebből például a televíziókra, filmbemutatókra, színházakra, könyvkiadókra nézve.

Hasonlóan nehezen értelmezhető, mi lesz az iskolában az irodalomtanítással, hiszen a Nemzeti alaptantervben leírtakban sok olyan anyag szerepel, aminek a tanítása elképzelhetetlen a nemi identitással, esetleg a nem hagyományos családmodellel kapcsolatos témák kerülésével. A kötelező irodalomként előírt könyvek között nem nagyon van ilyen, de az irodalom tanításában sok fejfájást okozhat majd az új törvény. Az eddig is sokszor politikai alapon megváltoztatott irodalomtananyagot egy újabb szempontból kell felülvizsgálni.


A Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László az Indexnek kifejtette, hogy nagyon károsnak találja a jogszabályt, de nemcsak a magyartanárokra, hanem úgy általában az iskolai oktatásra nézve. Mint kiemelte, a törvényben szereplő „népszerűsítés” tendenciózusan választott hamis fogalom, hiszen azzal, hogy Rimbaud és Verlaine barátságát, homoerotikus viszonyát vagy Shakespeare szonettjeinek címzettjét megemlítik a magyarórán, egyáltalán nem népszerűsítik a homoszexualitást.


A másik súlyos probléma Arató László szerint az, hogy a törvény összekapcsolja a pedofíliát a homoszexualitással, illetve a születési nemtől eltérő nemi identitás választásával, noha a három jelenség távolról sem azonosítható egymással.


„Vannak szerzők, akiknél a homoszexualitásuk vagy az ilyen témájú alkotásaik nem feltétlenül kell hogy tárgyát képezzék az oktatásnak. Kölcsey életműve például megáll a Szemere Pál iránt érzett plátói érzelmek nélkül is, ráadásul a vele való levelezése vagy a hozzá írott versei nem az életműnek az iskolai anyagban szereplő darabjai. Nála tehát nem muszáj kitérni erre, nem sérül a róla alkotott képünk ennek tudása nélkül. Viszont Szapphó leszbikus irányultsága az életmű része, nála nem lehet ezt a tényt elhallgatni, ráadásul leszbikus szavunkat is az ő leszboszi származásának köszönhetjük. Vagy itt van Anakreón Engem a szerelem… című verse, itt is egyértelmű, hogy az idős ember vonzódása egy olyan fiatal – leszboszi – nőre irányul, aki nem az ő szerelmét viszonozza, hanem egy fiatal társnőjének dobja a labdát, ami egyértelműen azt jelzi, hogy saját neméhez vonzódik. Ezekben az esetekben ezt a vonzódást nem lehet eltitkolni és nem lehet ezeket a költőket nem tanítani. Hiszen Szapphó az európai (szerelmi) líra kezdete” – mondta Arató.


A szakember biztos abban, hogy lesznek tanárok, akik öncenzúrát gyakorolnak, de ennél nagyobb baj az oktatáspolitika cenzúrája, és az is lehetséges, hogy ez sem marad el.


Nyáry Krisztián is számos az alaptanterveben is szereplő szerzőt sorolt fel, amelynek a tanítását ezután nehezen lehet majd megoldani a törvény lehetséges értelmezése szerint. Az író úgy véli, az irodalmat átszövik az LMBTQ szerzők és főhősök történetei; a melegek, a leszbikusok, a queer emberek épp úgy formálták a hazai és a világirodalom legnagyszerűbb alkotásait, mint a heteroszexuálisok. Ezért a cenzúrázásuk a könyvek lapjairól a kultúránk részleges kitörlésével járna.

Melegellenes törvény: akkor menjen a kukába Proust, Shakespeare, Janus Pannonius is?

2021. jún. 18. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!