Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hol lehet utánajárni, egyáltal...

Hol lehet utánajárni, egyáltalán utána lehet-e, hogy van-e örökségünk?

Figyelt kérdés
Nem részletezem az okokat, amiért valószínűleg a temetés költségeit sem fedezi apai örökségünk. Viszont van egy általunk ismeretlen rokoni ág. Miután a szülők (nagymamámék) apu pár hónapos korában elváltak, apja nem tartotta vele a kapcsolatot. Később egyszer megkereste, de továbbra sem maradtak kapcsolatban. A férfinek (aki a nagypapánk) új családja volt, gyerekei. Semmi pontosabbat nem tudunk, csak a nevét, ami nagyon általános (pl. Kovács György) és a lakóhely nevét, ami egy 8-10ezer lakosú település. Az örökség miatt lényeges lenne, hogy onnan jogilag kapunk-e valamit. Megtudtam, hogy ilyen esetben 30 évig nem évül el, ha van örökség. Hol lehet utánajárni, van-e örökségünk apu apai részéről?
2009. ápr. 3. 18:57
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha már meghalt a nagyapátok akkor be kell menni a lakóhelye szerint illetékes bíróságra és kikérni a hagyatéki tárgyalás ítéletét. Ha volt örökség és ti nem kaptatok, akkor meg kell támadni az ítéletet. Ha volt is a nagyapátoknak végrendelete amiben kizárta apátokat, a köteles rész akkor is jár.
2009. ápr. 3. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors választ! Mit jelent, mennyi a köteles rész? Csak mert apu anyai ágáról sem tudunk örökségről, az igazsághoz tartozik, hogy apu alkoholizmusa miatt nem foglalkozott vele. Nagymamám 2. férje állítólag végrendeletben kizárta aput úgy, hogy a nagymamát végrendeletben haszonélvezőként jelölte meg, és a teljes vagyon a 2. férj vér szerinti gyerekei között oszlott meg. (De ez sem biztos infó, abból amit anyu elmondott, amit tud, ami elég zavaros, kb erre következtetek.)

Előre is köszönöm!

2009. ápr. 3. 19:31
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A köteles rész a jogos örökség fele. Tehát, ha nagyapádnak mondjuk 3 gyereke volt, akkor a vagyona 3 részre osztódna, ha nincs végrendelete. Ha valamelyik gyerekét kizárja az örökségből, a köteles rész neki is jár, ami ennek 1/3-nak a fele.

A haszonélvezeti jog nem változtatja meg az öröklést, a feleség általában haszonélvezeti jogot kap, de Magyarországon ági öröklés van, tehát a gyerekek örökölnek (ha vannak), a feleségnek csak holtig tartó haszonélvezeti joga van.

2009. ápr. 3. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm!

Tehát akkor hihető, hogy apu anyai ágon nem örökölt. Viszont az illetékes bíróságon ennek utána lehet kérdezni pontosan, hogyan zárult a hagyatéki eljárás, ha jól értem. Köszönöm!

2009. ápr. 3. 20:09
 5/7 anonim ***** válasza:
De a nagyapa meghalt? Vagy ő még él?
2009. ápr. 3. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

A kizárás jogintézménye a KÖTELES RÉSZRE értendő. Az örökségből ha valakit kizárnak, azt a kötelesrészből zárják ki...


Amennyiben édesapád a törvényben leírt érdemtelenségi okok valamelyikével jogosan került kizárásra, úgy a köteles rész SEM jár a hagyatékból.

Önmagában az alkoholizmus nem teszi érdemtelenné a gyermeket, azonban ha voltak egyéb dolgok, akkor akár jogosan érdemtelenné válhat.


A kérdés második felében nem világos, hogy a nagymama új férjétől (aki nektek ha jól olvastam csak mostohanagyapátok) miért akarnátok ti örökölni? Az ő gyermekei fognak örökölni, nem ti. Ha nincs gyermeke, akkor jöhet a felmenő-ági öröklés. De ti semmiképp nem lesztek a nem vér szerinti felmenőtől örökösök, hacsak nem volt örökbefogadás.

2009. ápr. 4. 00:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Mik a törvényben leírt érdemtelenségi okok? Gyakorlatilag apu vér szerinti apja nem tartotta vele a kapcsolatot, így valószínűleg az alkoholizmusáról sem tud. Milyen oka lehet, ami érdemtelenné teszi az örökséget kapni? Nem tudjuk, hogy a vér szerinti nagyapánk él-e vagy meghalt, és azt sem, pontosan hol lakik, csak a helység nevét. Hol lehet megérdeklődni, hogy ő él-e vagy meghalt?

A mostohanagyapánktól természetesen NEM akarunk örökölni, hanem a nagymamánktól, aki amúgy már 10 éve meghalt. Hogy halála után mi volt a hagyatéki tárgyaláson, erről nem tudunk semmit. Apunak készpénzben semmi hagyatéka sincs, felmerült bennem, hogy ha még lehet, ennek utána kéne járni. Akkoriban apu azt mondta, mivel a nagymamánk csak haszonélvező, neki nem jár semmi.

Mert ami jár, az jár. Nem akarok olyasmit elvenni, ami mást illet, hanem a jogosan nekünk járónak utánajárni és ha lehet, erre tartanék igényt.

(Az érzelmi oldaláról nem is beszélek, apu nem ezt érdemelte.)

2009. ápr. 5. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!