Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ti mit tennétek ha tanúi...

Ti mit tennétek ha tanúi lennétek egy durva verésnek?

Figyelt kérdés
Pár hónappal ezelőtt történt hogy a munkahelyemen ahol egyébként éjszakai portásként dolgozom, az utcáról kiabálást hallottam,és azt láttam hogy egy ittas fiatalembert egy másik kicsit korosabb illető követ,majd azt utolérve ököllel leüti,aki az ütés következtében a földön fekve maradt.De ezzel nem lett vége a bántalmazásnak mert elkezdte a földön fekvő védekezésre képtelen embert rugdosni a fejénél ill ahol érte.Ez nagyon dúrva és sokkoló volt ezért értesítettem a rendőrséget ill a mentőket mert látszódott hogy arra is szükség lessz.A rendőrségre a bejelentést nevem megadása nélkűl kívántam megtenni amit el is fogadtak és azt mondták küldik a járőrkocsit.Ekkor a bántalmazás még mindíg tartott pedig a srác már eszméletlen rongybabaként feküdt az úttesten.Persze az utcán senki akinek a segítségével közbelehetett volna lépni így a későbbiekben az önbíráskodás vádját vagy a saját testi épségem károsodását nagyobb eséllyel elkerülni.Ezután a tettes otthagyta a srácot eszméletlen állapotban félig az uttesten félig a padkán feküdve.Az egész jelenet szinte sokkolóan hatott rám mert nemtudtam azt sem hogy él e még ezért kimentem hogy az útról lehúzzam nehogy egy autó adja meg a végső lökést neki vagy a saját vérétől fulladjon meg.Ekkor percek múlva megérkezett a rendőrség és amentők is persze az első dologuk az én személyes adataim felvétele volt amit én az elejétől fogva elakartam kerülni.Később megtudtam a srác aki a fiammal majdnem egykorú súlyos sérüléseket,bordatörés koponyatörés stb szenvedett.Most kaptam egy idézést a bíróságra mivel a feltételezett elkövetőt elkapták,hogy súlyos testisértés ügyben tanúként jelenjek meg ahol gondolom szembesítenek ezzel az embernek nem nevezhető álattal,és főhet a fejem hogy engem vagy a családtagjaimat mikor éri egy hasonló támadás,vagy esetleg kérhetem azt hogy a tanúvallomást személyem felfedése nélkül tehessem meg.Csak most elgondolkodtam mi a helyes,ha becsukjuk a szemünket és nem látunk semmit,mert az eset után sokan ezt a tanácsot adták,és akkor jó eséllyel csak a lelki ismerettel kel elszámolni hogy egy ember meg is halhatott volna azért mert homokba dugjuk a fejünket és elmegyünk mellette mert ez úgysem velünk vagy saját családtagunkkal történt.Ha a tárgyaláson nem jelenek meg mert névtelen szeretnék maradni az ügyben akkor elfogató parancsot adnak ki ellenem és komoly pénzbüntetésre is számíthatok {ezt rendőr mondta}pedig nem én vagyok a rossz fiú és köszönetet sem vártam érte senkitől.Tehát ti mit tennétek hasonló helyzetben,és joghoz értőket kérdeznék mit lehet tenni hogy személyemet adataimat úgy a sértett mint az elkövető számára nem hozzáférhetőként kezeljék.

#Tanúkihalgatás
2013. máj. 15. 01:17
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon szomorú, ha nem hívna mindenki rendőrséget és mentőt, ha ilyent lát.
2013. máj. 15. 01:38
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Jobb ha nem rágódsz rajta sokat, mert eszedbe jut, hogy egyedül vagy és ez veled is megeshet. Ha valaki látna az is elmenne.

Egyszerűen az emberek félnek beleavatkozni.

2013. máj. 15. 01:41
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
beszélj ügyvéddel mit tehetsz. mihez van tanúként jogod
2013. máj. 15. 02:14
 4/8 ConnectCare ***** válasza:

Na én egyszer hívtam hasonló esetben rendőrt, de akkor kb. meg is bántam annyira, hogy szégyen-nem szégyen én ugyan meggondolnám, hogy még egyszer megtegyem-e.

A dolog abból állt, hogy söröztem egy haverommal és mellettünk egy ember egyszer csak úgy minden ok nélkül nekiesett egy csapat másiknak. Azok a támadáson berágva, nem kicsit verték meg ezt az amúgy ki tudja mit szívott szerencsétlent. Utána a csapos hölgy gyorsan be is zárt inkább, az összevert srác meg a járdán maradt. A megtámadott csapat nagyon nem akarta, hogy én és a haverom csak úgy lelépjünk (és esetleg rendőrt hívjunk), hanem nagy barátkozást színlelve eljöttek velünk majdnem hazáig. Mikor végre megszabadultunk tőlük, pusztán azért, hogy a szerencsétlen ne ott pusztuljon el az út szélén, felhívtam a 112-t, hogy szóljak, hogy mi történt.

Az, ahogy a 112 működik már maga egy vicc, rendes országokban a vonulási idő annyi, mint nálunk az az idő, amíg egyáltalán el tudod mondani valakinek, hogy mi a bajod.

De ami miatt meggondolnám, hogy telefonáljak-e újra az az volt, hogy a (rendőr) diszpécser közölte velem, hogy akkor készülhetek, hogy segítségnyújtás elmulasztásáért számon leszek kérve és mit gondolok magamról stb. majd rámvágta a telefont.

Két hétig minden csengetésnél azt néztem, hogy értem jött-e a rendőrség, pusztán azért, mert azt akartam, hogy egy szerintem nagyon megvert valaki segítséghez jusson.

Legközelebb max fülkéből hívnék segítséget, név nélkül, és nem a 112-t, hanem a 104-et. A rendőrség közvetlen megkeresését minden esetben megpróbálnám kihagyni, elkerülendő, hogy a végén még én kerüljek gondba.

Bennem a rendőrség iránti bizalmat így alakította ki maga a rendőrség.

2013. máj. 15. 08:15
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat és az utolsó kommenthez hozzászólva hasonlóan érzek én is csak bennem nem csak a rendőrségben hanem az egész törvényben megingott a hit és legközelebb én is homokba dugom a fejem még ha nehéz is lessz.
2013. máj. 15. 10:16
 6/8 anonim ***** válasza:

Sajnos tényleg kiábrándító a magyar jogrendszer, hogy csak a vádlott jogait tartja szem előtt, a tanú jogai, érdekei pedig nem érdekli a bíróságokat.

Úgy kellene, mint az amerikai filmekben, elsötétített szobából azonosítja a tanú az elkövetőt, nem az, hogy utána évekig bíróságra kell járni és a tárgyaláson személyesen szembesítik a tanút a vádlottal és közben ott van még a gyanúsított egész családja, barátai. Így természetesen elmegy az emberek kedve attól, hogy bármikor is tanúskodjanak, inkább azt mondják nem láttak semmit.

2013. máj. 15. 10:37
 7/8 A kérdező kommentje:
Most ismét elgondolkodtam azon hogy ugye a törvények azért vannak hogy be tartsuk őket,a jóhiszemű embereket megvédjék,a rosszakat pedig megbüntessék.Na már most létezhet olyan törvény hogy engem olyan helyzetbe kényszerítsen amiben veszélyben érzem hozzátartozóim ill saját magam helyzetét annak ellenére hogy nem én vagyok a hunyó.Ezt nem akarom elhinni,hiszen pl egy munkáltató sem kényszerítheti a dolgozóját büntetéssel fenyegetve ha megtagad egy olyan munkát amiben a testi épségét veszélyeztetve látja.Én a vallomástételt nem akarom megtagadni,csak nem ebben a formában kívánom megtenni hogy az inkognitóm ily módon sérüljön.Holnap beadvánnyal élek ez ügyben a bíróságnál,de ha elutasításra találok nemtudom a következő lépést,milyen lehetőség lehet még? Válaszokat előre is köszönöm.
2013. máj. 15. 13:30
 8/8 A kérdező kommentje:
Vagy estleg azt is megtehetem hogy az eltelt idő miatt azt mondom semmire sem emlékszem,sem az esetre sem az elkövetőre de még arra sem hogy én akartam segíteni,ez nem hiszem hogy hamis tanú zás lenne hisz semmiről nemmondok semmit és az pedig szerintem nem bizonyítható hogy engem milyen memóriával áldott meg az anyatermészet,azt hiszem amnéziás lettem valamitől.
2013. máj. 15. 13:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!