Ti mit tennétek ha tanúi lennétek egy durva verésnek?
Jobb ha nem rágódsz rajta sokat, mert eszedbe jut, hogy egyedül vagy és ez veled is megeshet. Ha valaki látna az is elmenne.
Egyszerűen az emberek félnek beleavatkozni.
Na én egyszer hívtam hasonló esetben rendőrt, de akkor kb. meg is bántam annyira, hogy szégyen-nem szégyen én ugyan meggondolnám, hogy még egyszer megtegyem-e.
A dolog abból állt, hogy söröztem egy haverommal és mellettünk egy ember egyszer csak úgy minden ok nélkül nekiesett egy csapat másiknak. Azok a támadáson berágva, nem kicsit verték meg ezt az amúgy ki tudja mit szívott szerencsétlent. Utána a csapos hölgy gyorsan be is zárt inkább, az összevert srác meg a járdán maradt. A megtámadott csapat nagyon nem akarta, hogy én és a haverom csak úgy lelépjünk (és esetleg rendőrt hívjunk), hanem nagy barátkozást színlelve eljöttek velünk majdnem hazáig. Mikor végre megszabadultunk tőlük, pusztán azért, hogy a szerencsétlen ne ott pusztuljon el az út szélén, felhívtam a 112-t, hogy szóljak, hogy mi történt.
Az, ahogy a 112 működik már maga egy vicc, rendes országokban a vonulási idő annyi, mint nálunk az az idő, amíg egyáltalán el tudod mondani valakinek, hogy mi a bajod.
De ami miatt meggondolnám, hogy telefonáljak-e újra az az volt, hogy a (rendőr) diszpécser közölte velem, hogy akkor készülhetek, hogy segítségnyújtás elmulasztásáért számon leszek kérve és mit gondolok magamról stb. majd rámvágta a telefont.
Két hétig minden csengetésnél azt néztem, hogy értem jött-e a rendőrség, pusztán azért, mert azt akartam, hogy egy szerintem nagyon megvert valaki segítséghez jusson.
Legközelebb max fülkéből hívnék segítséget, név nélkül, és nem a 112-t, hanem a 104-et. A rendőrség közvetlen megkeresését minden esetben megpróbálnám kihagyni, elkerülendő, hogy a végén még én kerüljek gondba.
Bennem a rendőrség iránti bizalmat így alakította ki maga a rendőrség.
Sajnos tényleg kiábrándító a magyar jogrendszer, hogy csak a vádlott jogait tartja szem előtt, a tanú jogai, érdekei pedig nem érdekli a bíróságokat.
Úgy kellene, mint az amerikai filmekben, elsötétített szobából azonosítja a tanú az elkövetőt, nem az, hogy utána évekig bíróságra kell járni és a tárgyaláson személyesen szembesítik a tanút a vádlottal és közben ott van még a gyanúsított egész családja, barátai. Így természetesen elmegy az emberek kedve attól, hogy bármikor is tanúskodjanak, inkább azt mondják nem láttak semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!