Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Valaki aki hallot rola és...

Zalan2003 kérdése:

Valaki aki hallot rola és érti tud szamtudból segíteni?

Figyelt kérdés

ez lenne a feladat valak iel tudja nekem magyarázni

Nyilvan itt jo lett emrt sokszor megcsinaltam, pls magyarazza el vki aki ért hozzá zh-ra kéne Köszi!!<3<<<333333 :))


Legyen F egy jelforrás, amely az A:={a, b, c, d} ábécé betűit bocsájtja ki pa=0,2; p=0,4; pc=0,3; p=0,1 valószínűséggel. Az a kódja legyen 0111, b kódja legyen 101, c kódja legyen 11100, d kódja legyen 101010.

Mennyi a kód költsége?

4,1

Mennyi lenne az optimális kód költsége?

1,9

Milyen hosszú az optimális kód esetén a legnagyobb valószínűségű jel kódja? 1

Milyen hosszú az optimális kód esetén a legkisebb valószínűségű jel kódja? 3nov. 20. 22:35
 1/2 anonim ***** válasza:
74%
Egy jó logopédus talán tudna segíteni.
nov. 21. 01:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Mi a kód? Jelek digitális ábrázolása. Minden egyes jelnek megvan a maga kódja, ez digitálisan 0-kból és 1-kből áll, a példában 101 az egy ilyen jel. Ez analóg formában lehet pl. 1=magas fesz, 0=föld.


A jelek költségét a hosszukból (hány bitet tartalmaznak) lehet kiszámolni, és abból, hogy mekkora valószínuséggel jön az adott jel a forrásból (azért költség, mert minél hosszabb, annál tovább tart átvinni).


Amikor a teljes kódnak nézzük a költségét, akkor egy súlyozott átlagot számolunk az egyes jelelből:

pa*la + pb*lb + pc*lc + pd*ld

Ahol px a valószínusége az adott jelnek, lx a hossza. Ezt kiszámolva a fenti 4,1 jön ki.


Az optimális kódra - ha jól emléksze - van egy olyan tétel, hogy a legrövidebb eleme az 1, a leghosszabb pedig n-1 hosszú, ahol n a jelek száma. Az alábbi kódképzés muködik minden n-re, ezért ez esélyes, hogy tényleg így van. Ebből a kódok hossza rendre legnagyobb valószínuséggel kezdve a legkisebb felé haladva: 1;2;3;3. Ezekre kiszámolva a fenti módon a költséget 1,9 jön ki.


A legvalószínubb elemnek szeretnénk a legrövidebb kódot, mert akkor sokszor kis kódot kell átvinni (csökken a költség), majd a 2. legvalószínubbnak a 2. legrövidebbet, stb. Az viszont fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a kódokat akkor is, ha nem tudjuk, hogy milyen sorrendben jönnek egymás után.


Tehát pl.

0

01

001


Kósok nem jól, mert ha az első után írjuk a 2.-kat, akkor a 3.- kat kapjuk. Ha pl. kezdő 0-sal jelöljük az új kódot, akkor a

0

01

011

0111

kódok egyértelmuek lesznek. Viszon az utolsó túl hosszú, de megtehetjük, hogy lehagyuk nála a kezdő 0-át, mert ha csak ez kezdődik 1-essel és csupa 1-es, akkor még egyértelmu marad a kódunk. Ezzel megkaptunk egy optimális kódot:

0

01

011

111

nov. 21. 02:21
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!