Tudtok olyan sci-fit, amely az anyagelvű világunk ridegségéről szól?
Magaddal vitatkozol? Írj blogot.
A náci Németországban az együttműködés közel sem volt gépies. Egy részük lelkesen támogatta a felemelkedő Németországot szolgáló változásokat, egy másik részük, kicsit később, már félve. Nem, nem a zsidókról van szó már megint. Egy időben a németeknek jobban kellett félniük a sajátjaiktól.
Mi az, hogy "anyagelvű világunk"? Ez olyan bölcsész-féle üres szólamnak hangzik. Milyen világ van még?
A 451 Fahrenheit-fokban sok ridegség van. A mezítelen napban is. A nyugalom bolygója és A józan értelem széruma is ilyen, ezek elbeszélések.
Az erkölcs, etika, humánum nekem nem ilyen tekintetben érzelem, pontosabban nem érzelmesség. Ismerek olyan kitűnő scifiket, amelyeknek lényeges alapvonala valamilyen érzelem, olyat pedig rengeteget, ami akár heves érzelmeket is ébreszt. Mégis az, amit én jó scifinek tartok, az a történetet ritkán épül egy érzelmi szál köré. Ez nem érzelmet jelent, hanem kettő vagy néhány ember közötti vonzalmat, gyűlöletet, kegyetlenséget stb., kihangsúlyozva, központi elemmé téve.
De ha úgy tetszik, még a 2001-nek is lényegi része az érzelem és annak hiánya, amit a film nagyszerűen ábrázol. A számítógép gyilkos átváltozását az a súlyos konfliktus okozza, ami a küldetés céljának titokban tartására adott parancs és a kollégának tekintett űrhajósok iránti szinte baráti érzelem és becsület között keletkezik. A ridegség az emberben van, az érzelem a számítógépben.
Az "anyagi világ ridegsége" a te értelmezésedben akkor nekem kétféle dolgot jelent: a társadalom ridegsége és az életkörülmények kegyetlensége. Az előbbire szerintem jó példa George Lucas néhány filmje közül az egyetlen keményvonalas scifi, a THX 1138.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!