Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Sósabbnak érezzük azt az...

Sósabbnak érezzük azt az ételt, amiben nagyon finomra őrölt sót teszünk?

Figyelt kérdés

Szándékosan nem a gasztronómia topicban tettem fel a kérdést, mert a tudományos magyarázat érdekelne, nem pedig a háziasszony magán véleménye. Most nem a folyadék alapú (pl leves) típusú ételekre gondolok, ahol mindegy, mert a vízben oldódik ez is az is, de például egy kelt tésztában nem biztos, hogy teljesen feloldódik a só kristály. Egy vajas kenyeret is ha megsózok, ott sem oldódik a nyagyobb szemcse.


Ez egészségügy állandóan figyelmeztet a só kockázatára, de még sosem hallottam, hogy ajánlották volna a kisebb sókristályok fogyasztását.

Nem tudom , hogy mennyivel nőhet meg a sókristály felülete a finomabbra őrlés következtében, de valószínűleg jócskán. A nem feloldott kristály esetében a sósság érzése biztosan a felület nagyságával hozható összefüggésbe.


2020. márc. 26. 23:09
 1/5 anonim ***** válasza:

De egy kelt tésztában is feloldódik a kristály.

Semmivel nem érzed sósabbnak a finomított sóval ízesített ételt.

2020. márc. 27. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
56%

A sós ízt mindenképpen oldott só formájában érezzük, a nyelvünkön oldódni fog. Egy sótömb nyalogatásakor is nagyrészt oldott sót "detektál" a nyelv, ami a tömb felületéről leoldódik. (Vízben nem oldódó anyagoknak is van ízük, de azok vagy eleve másban oldottak, vagy kevésbé intenzív az ízük.) A lényeg a folyékony állapot, és ilyen értelemben valóban nagy felületen találkozunk vele.

A finomabbra őrölt sókristály íze annyiban lehet esetleg intenzívebb, hogy könnyebben, gyorsabban fog oldódni, de ennek csak akkor van (/lehet) jelentősége, ha az ételben szilárd marad és csak a szánkban kezd oldódni.

2020. márc. 27. 03:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
70%
Pont fordítva van. A forrópont elv szerint a nagyobb kristály a nyelv sós iz receptoránál nagyobb helyi koncentraciót okoz ezért sóssabbnak érezzük. Ez figyelembevéve választanak só szemcseméretet termékfejlesztéskor az élelmiszer mérnökök.
2020. márc. 27. 06:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Tehát ezek szerint, ha sós pálcikát nassolunk, amin jó nagy szemcséket alkalmaznak , akkor kevesebb só kerül a szervezetünkbe, nagyobb sós élmény kíséretében ?
2020. márc. 27. 14:12
 5/5 anonim ***** válasza:

igen

Bár pár hülye lepontozott, nem én találtam ezt ki. Élelmiszer mérnökként tanították az egyetemen.

2020. márc. 27. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!