Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy kell kiszámolni, hogy a...

Hogy kell kiszámolni, hogy a tésztának mennyi idő kell a hőmérséklet függvényében, és ezt hogy lehet ábrázolni GeoGebrában?

Figyelt kérdés
Pl. van egy olyan állítás, hogy hűtőben 12 óra, szobában 2 óra. Akkor ehhez hozzárendeljük, hogy feltételesen a hűtőben 5°C van, a szobában 25°C. Húzhatnék egy egyenest a grafikonon, de az ilyen baktériumos, meg gombás dolgok inkább exponenciálisak szoktak lenni, mint lineárisak, ezért olyan exponenciális görbe kéne, ami metszi a pontokat. És akkor erről leolvasható, hogy mennyi idő kell mondjuk 13 fokban ugyanahhoz, vagy a görbét másolva eltolva, vagy átszámolva minden egyéb különböző idejű művelet idejét meg lehetne tudni minden hőmérsékleten.

2023. febr. 8. 04:10
1 2 3 4 5
 1/45 anonim ***** válasza:
100%
Sokmindentol fugg. Mennyiseg, minoseg. Mért nem probalod vegig?
2023. febr. 8. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/45 anonim ***** válasza:

Nem csak a hőmérséklet számít. Fontos a cukor tartalom, a liszt minősége, a viztartalom is.


Ha csak egy értékre (hőmérsékletre) szűrnél, pontetlan eredményt kapsz.


Másrészt a hőmérsékletének az íz kialakulására van leginkább hatása, szóval ez ebből a szempontból fontosabb.

2023. febr. 8. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/45 anonim ***** válasza:
Az élesztőgombák életfolyamatai nagyon lecsökken, megáll az alacsonyabb hőmérsékleten.
2023. febr. 8. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/45 A kérdező kommentje:
Ezért exponenciális. Ahogy hő hatására nagyon begyorsul, hő csökkenésre pedig nagyon belassul. És a sokmindentől függre pedig azt mondom, hogy attól függ amit nézek. Ha van az a sokminden, ami adott, és az úgy 5 fokon 12 óra, 25 fokon 2, akkor a sokminden nem változó, tehát attól nem függ.
2023. febr. 8. 10:27
 5/45 anonim ***** válasza:

Meg kell határozni a balteriumok, gombák pontos fajtáját.


Meg kell határozni az ideális hőmérsékleti tartomanyokat és a nem ideális tartományokban az eltérést a reprodukciós rataban az idealishoz képest.


Utána ezt lehet ábrázolni halmaz diagram segítségével.


Nem fogsz tudni egy görbét felvenni hozzá.

2023. febr. 8. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/45 A kérdező kommentje:
Amúgy szerintem nagyon rosszul gondoltam a 25 fokot. A konyhákban mennyi szokott lenni? Ahol amúgy is meleg van, plusz melegít a sütés-főzés is? Mert mindjárt más görbe lenne, ha 25;2 helyett pl. a 35;2 lenne érintve.
2023. febr. 8. 10:46
 7/45 A kérdező kommentje:
De egyelőre én ahhoz szeretnék görbét amit írtam. Egy exponenciális görbét illeszteni az 5;12 és a 35;2 pontra.
2023. febr. 8. 10:47
 8/45 anonim ***** válasza:

Elöször aszt kell meghatározni pontosan, hogy milyen tésztának, és mihez kell a tésztának idö, aztán lehet kideríteni hogy mennyi.

Elöször olvasva a kérdést a sütésére gondoltam, mivel fözéshez forrásban lévö vizet használunk, ami adja a 100C°-ot.

A magyarázat valamennyire egyértelmüsíti a sütés kizárhatóságát a dologból, hiszen hütövel ezt nehéz kivitelezni.

Akkor már két dolog marad ami közül választani lehet: a meggyúrás és a kelesztés. A meggyúrását megintcsak logikailag megfontolva nem hütöben végezzük, nomeg 12 órát nem kell gyúrni a tésztát hidegben sem.

Namost a kelesztést az az egy dolog zavarja már csak meg, hogy nem minden tésztához adunk élesztöt. Amihez nem adunk, az a gyúrás után mondhatni készen is van.

Tudományos válaszhoz kéretik pontosítani a kérdést.

Ha ez megvan, akkor a kelesztés idötartamának kikalkulásához az 5-ös adja meg a helyes módszert.

Köszönettel:

Dr. Prof. Adj. Honnantudhatnám, a minden tudományok istene

2023. febr. 8. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/45 anonim ***** válasza:

#7

az exponenciális görbe lényege, hogy az x tengelyértékeinek valamelyik hatványa jelenik meg az y tengelyen.

gondold át mégegyszer

2023. febr. 8. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/45 A kérdező kommentje:
Ha emelkedik a hőmérséklet, exponenciálisan kevesebb idő kell, ha csökken, exponenciálisan több idő kell. Akkor ez milyen görbe?
2023. febr. 8. 11:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!