Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy jönnek elő a memóriából...

Hogy jönnek elő a memóriából az infók?

Figyelt kérdés
Két éve egy webboltban vettem valamit, és most újrarendelném, de a fene sem emlékszik, nyilván rákerestem a leveleim közt, beírva az áru nevét, de nem találtam a rendelést. Aztán gondolkodtam kb két percig, és előjött a meóriámból a bolt neve, pedig egyetlenegyszer vásároltam csak ott, és azt hittem, nem fogom tudni ezt fejből, a lexikális dolgokból nem vagyok valami jó. Meglepődtem eléggé. Nektek volt hasonló? Ez egy elemi működése az embernek, hogy előhoz a memóriájából dolgokat, vagy is úgy értem, tudatos szinten ez a művelet kisebb műveletekre már nem bontható?

febr. 15. 11:11
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a régi dolgok idővel fel szoknak merülni. Pusztán az olyan asszociáló információk is segíthették a visszaemlékezést, mint például az e-mail fiók kezelőfelületének a látványa.
febr. 15. 13:05
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan nem tudni, hogyan tárolja az agy az információkat, de valami olyasmi modellt kell elképzelni, hogy az információk össze vannak egymással kapcsolva, pl. a kezelőfelület látványa össze van kapcsolva magával az információval és sok más dologgal, ami az információ befogadásakor ért inger, és más információkkal stb. Idővel ez a kapcsolatrendszer fejlődhet is, ha foglalkozol, "forgatod az agyadban" az információkat. De ha nem használod, akkor a kapcsolatrendszerek megritkulnak, és adott dolgok nehezen vagy nem jutnak eszedbe.

Viszont az információ az agyadban marad, de a tudatod nem fér hozzá, ha megritkultak a kapcsolatok hozzá. Viszont sokszor elég egy dolog, pl. ahogy előttem írták, a kezelőfelület látványa, és akkor ismét előjöhet. Ez is bizonyítja, hogy az információ ott van az agyadban, de kell valami, ami segít eszedbe jutni, amihez az információt kapcsolod.

febr. 16. 23:22
 3/4 anonim ***** válasza:

Az emberi agy egy rendkívül komplex, bonyolult rendszer, a kutatók a közelébe sem járnak a tudat létrejöttének felderítéséhez. Nagyon kevés infónk van az elménk működéséről.

Egyébként erről jut eszembe, nyelvtanulóknál van az ún aktív/ passzív szókincs. Az aktív szókincs az, amit a tanuló használ, azok a szavak, amiket beszédben, szövegalkotásban használ. A passzív szókincs pedig az a szókincs, amit a tanuló nem használ szövegalkotásban (mert pl. nem jut eszébe egy magyar szó angolul), viszont egy szövegben, vagy beszédben a szót felismeri, és értelmezni tudja. Ez szinte ugyanaz, mint ami veled is történt, kérdező.

febr. 17. 00:25
 4/4 anonim ***** válasza:
Amíg könyvekben tároltuk az infót, nálam gyakori volt, hogy eszembe nem jutott volna valami, de amikor nyúltam a kérdéses könyvért, egyből beugrott. Ahogy írták, az emlékezet (a felidézés is) mintázatok (képi minták, viselkedésminták...) alapján működik.
febr. 17. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!