Miért nézek ki teljesen máshogy fényképeken mint tükörben? Mintha egy teljesen másik ember lennék.

A tükörbeli képmásodat csak egy szögből látod és az idők folyamán megbarátkoztál a kinézeteddel, amit így látsz, ismerős számodra és megszeretted.
Ellenben fényképet bármilyen szögből lehet rólad készíteni és azokból a szögekből nem ismered a fizimiskádat, ami lehet akár kifejezetten előnytelen is akár, de nem tudod palástolni, mivel tulajdonképpen nem tudsz róla.
Én személyesen magam vágom a hajam, van több hajnyíróm is, különböző állítható hosszúságokkal és egy tükrös fürdőszobaszekrényben tudom figyelemmel kísérni a műveletet, így a kettő, sőt több egymással szembeni tükörben jól láthatom mindenhol a hajam, bár az irányok elég zavaróak, de meg lehet szokni, így elég jól megismertem a kinézetem más nézőpontból és eléggé meg is szoktam, esetleg te is megteheted, ha több tükröt használsz.

Az alapvető fizikai/optikai különbségeken kívül #5 tapintott rá a lényegre. Játszik itt egy pszichológiai, egyébként énvédő mechanizmus is. Az agy (normál esetben) kikompenzálja a zavaró tökéletlenségeket, mivel elemi érdekünk saját magunk pozitív színben való látása/ismerése. Igen, ez miatt a valóságot is hajlandóak vagyunk meghamisítani.
(nem megyek bele az egyes mentális problémák altípusaiba, vagyis a kivételekbe).
Hasonló ez, mint amikor az ember a saját hibái felett szívesen huny szemet, de ha valaki más csinálja ugyanazt, az rögtön irgumburgum.
Próbáld meg dupla tükörből nézni magad, hogy úgy milyen a hatás! Az már nem egy megszokott kép lesz, így valószínűleg jobban fel fognak tűnni a tökéletlenségek.
(Dupla tükör alatt azt értem, hogy nem a közvetlen tükörképed nézed, hanem egy tükörből nézed egy másik tükörben megjelenő képed, tehát két tükör játszik - ha így érthető).

A más által rólad készített kép objektív.
Amikor a tükörképedet nézegeted, hogy mit látsz, milyennek látod, abban benne van a te szubjektumod, értékelésed is, amit befolyásol a megvilágítás is, de főleg, hogy milyennek szeretnéd látni magad, de valójában mit ad vissza a tükör.
Aztán van, mikor a tükörképedet szubjektíve nem olyannak látod, mint a valóság. Ezt nevezik önképzavarnak.

7-es 👍
Van, aki fotogén.
Pl. vannak színészek, akik valósággal kiragyognak egy képből, de lehet, hogy a valójukban olyan átlagosak, hogy elmész mellettük az utcán.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!