Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Valóban alkalmazhatók a...

Brain Storming kérdése:

Valóban alkalmazhatók a nyomozói és bűnüldözői gyakorlatban azok a matematikai módszerek, amiket és ahogyan a "Gyilkos számok" c. sorozatban bemutatnak?

Figyelt kérdés
2011. jan. 18. 00:13
 1/9 anonim ***** válasza:
62%
Mégis hogy gondolod? Jól nézne ki ha a rendőrség így nyomozna!
2011. jan. 18. 00:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
ugyanúgy használnak matematikusokat ahogy médiumokat is (példa: A médium című sorozat)
2011. jan. 18. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

"ugyanúgy használnak matematikusokat ahogy médiumokat is"


Mármint a sorozatokban?


Sztem szomorú, h ien képet festenek a bűnüldözésről

2011. jan. 18. 01:06
 4/9 anonim ***** válasza:
58%

Elárulok pár dolgot:


DNS profil létezik, de nincs meg 1 órán belül, ahogy a CSI-ban.


Nincs mindig mikroszkopikus szál a tetthelyen.


Nem lehet 1 perc alatt feltörni a NASA honlapját. Még az FBI-os szuperprogramozó sem tudja, még akkor sem, ha nagyon fontos.


Ezek alapján találd ki a választ.

2011. jan. 18. 01:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim válasza:
Ezt még kibővítem: Egy szar minőségű, homályos fotóból (ami pl. egy zsúfolt utat ábrázol) sem lehet egy rendszámot élesen elővarázsolni.
2011. jan. 18. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

olyan formában, ahogy a sorozatban van, tuti nem. Nem is elsősorban a matematikai eszközök, amiket használnak (azok nagyjából létező matematikai dolgok), hanem ahogy használják, amilyen matematikai modelleket állítanak fel, azok abszurdak (tehát az a gáz, hogy mondjuk egy sorozatgyilkos következő gyilkossági helyszínét, pontos dátumát, és a gyilkos által éppen viselt alsógatya mintáját egy differenciál egyenletet segítségével tudja meghatározni, aminek megoldása megválaszolja az összeset. Aztán, hogy ezt a diff. egyenletet már az állandó variálásával oldja meg, az már valós matek eszköz, szóval a matek része valós, csak nem lehet így a való életre használni)


Bizonyos matematikai módszereket lehet, hogy alkalmaznak, valószínű, hogy vannak dolgok, amiket lehet valamilyen szinten használni a bűnüldözésben, de nagyon nem ilyen szinten

2011. jan. 18. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
A dolog vhol "filozófiai síkon" sztem ott is sántít, h ha lehetséges lenne egy bűnügyből kiindulva olyan képleteket felállítani, amik megoldásával fel lehet deríteni a bűnelkövetőt... akkor esetleg már kellene, h legyen olyan képletalkotási módszer is, ami bizonyos meglévő adatokból ezután bekövetkező bűnügyeket tud megjósolni....
2011. jan. 18. 12:33
 8/9 anonim ***** válasza:
Lehet matematikailag modellezni egy elkövető viselkedését, csak az nem lesz mindig hajszálpontos. Másrészt, inkább a logikát használják a matematikából, mint a differenciálegyenleteket. Kivéve, ha matematikus az elkövető.
2011. jan. 20. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen matematikai modellekben a legnehezebb mindig a paraméter becslés. Vagyis annak a megállapítása, hogy amikor azt mondják, hogy a bűnöző „szeretné elkerülni a rendőröket”, akkor ez az elkerülési vágy mekkora konkrét számmal jelenjen meg az egyenletben, vagyis mondjuk 1-10 skálán mennyi legyen az értéke. Az ilyen modellekhez egy halom dolgot kell feltételezni, például hogy az elkövető racionális (nem cselekszik a saját érdekei ellen), ismeri a szabályokat (azaz például tudja, hogy hol vannak a rendőrök akiket el akar kerülni), és persze hogy mi is ismerjük a szabályokat. Minél több feltétel sérül minél jobban, annál rosszabb lesz a modell amit kapunk.


Vegyünk egy példát. Egy bankrabló megszökik a börtönből. Míg börtönben volt, a rendőrök megtalálták azt a helyet, ahol a rabló a pénzt tartotta, de a rabló erről nem tud. Ezen kívül tudjuk, hogy az utóbbi időben sokat telefonált a barátnőjével, aki az elmúlt héten megfigyelés alatt állt, és mondjuk mindenféle utazási előkészületeket tett. Csakhogy a nő is eltűnt, biztosan találkozni akarnak valahol Azt is tudjuk, hogy a bankrabló bosszút akar állni az egykori társán, aki feladta.


A rabló útvonalának modellezéséhez tudni kell a motivációit: a nő a fontosabb, a pénz, vagy a bosszú. Merre fog indulni? Ismeri-e a rendőri útellenőrző pontok helyét? Tényleg el akarja kerülni őket, vagy megpróbálja kijátszani valamelyiket? Egy ilyen egyenlet úgy nézne ki, hogy minden ilyen kérdéshez egy fontossági számot rendelünk, pl nő: 5, bosszú 6, pénz 10. Na az, hogy ezt mi alapján végzik el, mindig hiányzik a sorozatból. Ezt egy emberről abszolút nem lehet tudni, maximum a sorrendet: nő < bosszú < pénz. Vagy azt, hogy általában óvatos, tehát valószínűbb, hogy elkerüli a rendőröket. Aztán ott vannak a rejtett paraméterek. Pl a raló cellatársa meghalt. A cellatársnak sokkal több pénze volt elrejtve, és ennek a titkos helyét elmondta a mi rablónknak. Mivel csak az egyikért van ideje elmenni, ezért a többért megy, de mi nem is tudunk róla, tehát hiába figyeljük az eredeti pénzt. Vagy tegyük fel, hogy a nő áll bosszút a volt társon. Őt passzív szereplőnek feltételeztük, aki csak odamegy a találkozóra. Nem tudhattuk, rosszul becsültük a paramétert.


A film során mindig az van, hogy az elején hiányzik egy-két paraméter, de aztán mind meglesz. A valóságban ennek az esélye olyan kicsi, hogy gyakorlatilag ilyen konkrét ügyekbe értelmetlen ilyen módszerekkel belefogni.

2011. jan. 20. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!