Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért forr a víz a hegytetőn...

Miért forr a víz a hegytetőn kisseb hőmérsékleten?

Figyelt kérdés
2011. máj. 28. 13:11
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
97%
Az alacsonyabb légnyomás miatt.
2011. máj. 28. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
4%
Fizika általános iskolai tananyag.
2011. máj. 28. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
Ha csak elképzeled magadnak, hogy a víz felszínét kisebb erővel nyomja a levegő - már abból is látni.
2011. máj. 28. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
97%
Ahhoz, hogy a víz forrni tudjon ki kell hogy tudjon alakulni benne olyan buborék (buborékok), aminek a belsejében ugyanakkora a nyomás, mint a külső légnyomás (a buborék belsejében csak vízgőz van), hogy össze ne roppantsa azt. Magasabb helyeken kisebb a légnyomás, mert itt is ugyanaz a helyzet, mint a vízben. Minél mélyebbre merülünk le benne, annál nagyobb a nyomás. Minél magasabb hőmérsékletre melegítjük a vizet, annál nagyobb a gőznyomása, mikor ez eléri a külső légnyomás értékét, akkor már ki tud alakulni benne gőzbuborék és ez a forrás.
2011. máj. 28. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim válasza:
62%
hogy a hegymászók hamarabb tudjanak tésztát főzni a zord körülmények között
2011. máj. 28. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

A buborékok csak a forrás egy fázisában jelennek meg, tehát nem okok, hanem okozatok.

A forrás fázisai:

1. Konvektív - erőteljes áramlás a folyadékban

2. Buborékos - megjelennek a buborékok az edény alján, falán

3. Hártyás - összefüggő gőzhártya képződik az edény fenekén (a legmagasabb hőmérsékletű helyen)


A légnyomás csökkenésével csökken a forráspont hőmérséklete, aminek az a következménye, hogy a víz pl. nem 100 fokon forr. Ezért egy ételt megfőzni hosszabb ideig tart, sőt lehet, hogy nem is főzhető olyan puhára, mint normál légnyomáson.

Lásd

[link]

2011. máj. 28. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Definíció szerint forráspontnak azt a hőmérsékletet nevezzük, amikor egy folyadék hőmérséklete annyira megemelkedik, hogy a gőznyomása eléri a légköri nyomást. Ilyenkor már ne mcsap a felszínéről párolog, hanem a folyadék belsejében is képződnek gőzbuborékok.


Mivel a hegytetőn alacsonyabb a légnyomás, ezért ott alacsonyabb hőmérsékleten forr.

2011. máj. 28. 22:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim válasza:

20.24-es válaszadó!

:-)))))

2011. máj. 30. 22:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
Kis seb?
2011. jún. 1. 02:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
a kisebb légnyomás miatt. de ez nem olyan jelentős, hogy csonka kis hazánk bármely pontján érezhető különbség legyen.
2011. jún. 1. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!