Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Így tudok majd cukorból...

Így tudok majd cukorból erjesztett alkoholos keverékből vodkát desztillálni?

Figyelt kérdés

Egy 2 literes műanyag üvegnek megfúrtam a kupakját és beledugtam egy biciklipumpa szelepét, ezután tettem bele meleg vizet, cukrot és élesztőt, majd jól összeráztam. Eltelt 2 hónap, megkóstoltam és érezhető benne az alkohol.


Most ebből szeretnék vodkát főzni.


Azt találtam ki, hogy van itthon két üres 3 decis Adrenalin energia italos üveg, aminek csavaros kupakja van.


A kupakokat megfúrom és egy gumicsővel kötöm össze őket.


Az egyik üveget megtöltöm az erjesztett alkoholos létyóval, a másikat üresen hagyom.


Az üvegeket úgy teszem egymás mellé, hogy köztük a gumicső egy első üvegből emelkedő, majd második üveg felé süllyedő félkört írjon le.


Az első üveget egy denaturált szesz lámpa felé helyezem, majd begyújtom a tüzet.


Aminek történnie kéne:


A víz 100 fokon forr, de az alkohol csak 70-en. Az alkohol gázként szépen átmegy a csövön, majd lecsöpög a másik üvegbe és kész a vodka.


Ez fog történni? Ha nem akkor mit csináljak máshogy?



2015. márc. 26. 21:45
 1/10 anonim ***** válasza:
51%

ebből nem fogsz vodkát főzni, mert azt gabonaszeszből csinálják, ez csak sima cefre


amúgy nem azért főzik le, hogy töményebb legyen, hanem hogy elsősorban ne halj és/vagy vakulj meg a metil-alkoholtól


aztán lehet még égetett szeszt csinálni belőle, de ez már egy másik történet

2015. márc. 26. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
51%

Az 1# írt egy pár hülyeséget.

A második üveget hűteni kell (lecsapódás) szóval nem árt beleállítani egy másik edénybe amiben hideg víz van.

Ha már kevés cefre van az első üvegben akkor megolvadhat mert a normál üveg mert már 500 fokon lágyúlni kezd.

Egyébként működhet.

2015. márc. 26. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért a rézelejét ne gyűjtsd le.
2015. márc. 26. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 EagleHUN ***** válasza:

Valószínű működne, úgy hogy hűtöd a lecsapató üveget. Másrészt szabályozod a melegített hőmérsékletét hogy tényleg soha ne érje el a 100 fokot, vagyis a víz ne forrjon föl mert akkor az is átmegy.

Harmadrészt a főzés elején összegyűlő szeszt kiöntöd, mert abban van a halálos metil alkohol. Ezt nevezik "rézelőnek". Ugyanis az még többnyire metil alkoholból áll mert az alacsonyabb hőmérsékleten forr mint az etil.

Metanol: 64.7C, Etanol:78.37C


[link]

[link]


Jobb lenne ha úgy csinálnád hogy kb 70 C-on tartod egy ideig és ami összegyűlt azt kiöntöd, és utána megemeled 80-85C-ra a hőmérsékletet akkor jön majd az etil!

2015. márc. 26. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Phoney ***** válasza:

Azt csináld máshogy, hogy igazi lepárlókészüléket használsz, mert nem hülyeségből használnak olyat, hidd el. A legrosszabb hibák amúgy:


– műanyag edények és gumicső kizárt, a párlat masszív gumiízű és/vagy mérgező lesz

– se a cső hossza, se a hűtése, se a gumi hővezetése nem elég a szesz kicsapódásához, a nagy része elszökik

– komolyan műanyag flakonban akarsz FŐZNI?


Persze ez egyébként nem vodka, mivel a ma (az elmúlt kb. 150 évben) ismert vodka az rektifikált szesz, amihez finomítóoszlop kell. És persze nem a metanol miatt főzik le, mert különben a sör is mérgező lenne...


Tudod amikor először próbáltak alkoholt lepárolni, akkor évszázadokig izzadtak az első sikerekig, pedig a desztillációt már vagy ezer éve alkalmazták. A szeszfőzés egyáltalán nem úgy működik, hogy két edény közé teszel egy csövet, oszmajdjólesz.



„A víz 100 fokon forr, de az alkohol csak 70-en.” – Baromság. Csak a TISZTA etanol forr 78 (nem 70) fokon. Egy 15%-os alkoholos oldat már csak 91 fokon forr fel, a gyengébbek pedig még közelebb a 100-hoz. Ha az alkohol csak úgy felforrna 78 fokon, akkor kisüstön egy főzéssel 95%-os pálinkát lehetne főzni...) Ugyanezért nem igaz, hogy a metanol csak úgy elmegy a rézelejével, bár igaz, hogy a legtöbb rendszerrel kb. a felét el lehet venni az előpárlattal (akkor sem ölne meg, ha bennehagynád, de az előpárlat egyrészt rosszízű, másrészt egyéb károsabb anyagok is feldúsulnak benne, na meg elég hasznos is azzal ijesztgetni a népet, hogy megvakul, ha hozzáértés nélkül próbál főzni.)

2015. márc. 27. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
A két palack üvegből van, a nagy üveg van műanyagból, amiben erjesztettem.
2015. márc. 27. 16:38
 7/10 A kérdező kommentje:
De ha az üveg alatt nem tüzet gyújtok, hanem beleállítom egy fazék lobogó vízbe az még jobb nem?
2015. márc. 27. 16:39
 8/10 Phoney ***** válasza:
100%

Igen, de még mindig ott tartasz, hogy 95-100 fokos gőzt kapsz, amit teljes egészében 78 alá kéne hűtened, ha folyékony alkoholt akarsz. Meg ott, hogy a gumicsőtől ihatatlan (és vsz. mérgező is) lesz a párlatod. Egyébként meg zárt edénybe ne akarj gőzt bevezetni, mert vagy kiereszt a kupak tetején, vagy az egész tákolmányt szétviszi a nyomás.


Tökre mellesleg a sima élesztős cukrosvíz általában nem erjed ki rendesen, hanem befullad pár % után, illetve közben simán meg is romlik savak hiányában. Valszeg van ott egy kevés alkohol, meg némi büdös erjedéstermék, amitől úgy érzed, hogy érdemi alkoholtartalma van.

2015. márc. 28. 08:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
75%

Esélytelen. Ha sikerül is...nem innék bele.

1. Gumicsővel nem fogsz desztillálni

2. Meg nem tudod mondani, hogy a gőz, ami éppen átmegy hány C°fokos (ezt tudni kéne ahhoz, hogy meghatározd a metil alkohol gőzének visszamaradását)

3. Nem kéne üveg/műanyagflakonnal ilyeneket csinálni


Ha sikerül is...honnan fogod tudni, hogy mikor ment le az összes metanol? Az emberek számára csak az etanol iható...a metanol kis mennyiségben is vakságot okoz

Ha csinálod, akkor vagy megbízhatóan (akár) egy kisebb laboratóriumi desztillálóval, vagy sehogy!

Nem azért mondom mert hülyeség...komoly, életre szóló bajod lehet a "desztillátumodtól"

2015. máj. 14. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Phoney ***** válasza:
100%

ma 22:17

Ha ekkora para lenne párlatok metanoltartalma, akkor eleve halálos méreg volna a sör, a gyümölcsbor, a „házi martini” (értsd rizses cukorcefre), meg egyébként is 20× kihalt volna Európa a 13–18. század között, amikor nem vettek el előpárlatot.


A denaturált szesszel pancsolt „italoktól” szoktak megvakulni és meghalni az emberek (immár kb. 200 éve), nem az előpárlattól.

2015. máj. 14. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!