Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért fagy meg előbb a meleg...

Miért fagy meg előbb a meleg víz mint a hideg?

Figyelt kérdés
Aki nem hinné tényleg így van a meleg víz előbb megfagy mit a hideg víz aki nem hiszi végezze el házilag a kísérletet.
2010. márc. 4. 10:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
63%
Annyit olvastam erről a témáról, hogy még a fizikusok sem tudják az okát.
2010. márc. 4. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
86%
a víz 0 °c fokon kezdi el felvenni a rácsos alakját, de mégsem ekkor a legsűrűbb hanem 4 °c-on. tehát 0 °c és 8°c foknál a vízmolekulák ugyanolyan messze vannak egymástól, ezért a 8 °c ideálisabb állapot a megfagyáshoz mint a 4 °c. 4 °c-nál több munka kell a rácsos szerkezet kialakulásához, a molekuláknak távolodnia kell egymástól, míg 8 °c-nál nem kell távolodniuk.
2010. márc. 4. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
83%
Nem egészen értem .... Ha én egy pohár meleg vizet, és egy pohár hideg vizet teszek a hűtőbe, a meleg előbb megfagyna? Vagy mi ez a kísérlet?
2010. márc. 4. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 ToXeN ***** válasza:
100%

Így van! (utolsónak)

Itt van róla minden:

[link]

Elég érdekes

2010. márc. 4. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
96%

Ha a víz teljes nyugalomban van (amit házilag nemigen lehet elérni), akkor akár még -14 fokon is folyékony marad. Volt már olyan kísérlet, hogy a -10 fokos vizet melegítettek és melegítés hatására fagyott meg, mert megszünt a nyugalmi állapot.

Amúgy a dolog nyitja a vízmolekulák dipólus volta miatti kétféle rácselrendezésben van. Az energiaállapotokat felírva a két görbe szummája 4 fokon ad minimumot.

2010. márc. 4. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Én azt hallottam, hogy azért, mert a melegvízben gyorsabban mozogank a részecskék és gyorsabban tudnak kristályokká rendeződni.
2010. márc. 4. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Erről most hallok először, de ha így van, akkor azért van, mert a meleg víz sűrűsége nem azonos a hideg vízével. A 0°C-os víz és a +4°C-os víznek érdekes különbségei vannak.
2010. márc. 4. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim válasza:
72%
én úgy tudom hogy mikor a két víz egyszerre kezd hűlni akkor a melegebb vízből több párolog el, és ezért kisebb lesz a tömege és az hamarabb fagy meg mint az előzőleg hidegebb víz
2010. ápr. 12. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

"Ha a víz teljes nyugalomban van (amit házilag nemigen lehet elérni), "


A teljes nyugalom ebben az esetben mit jelent?

(Nem tanultuk fizikából még)

2010. ápr. 13. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

A kérdezőnek igaza van, a jelenséget több módszerrel is vizsgálták és mindegyikre van tudományos magyarázat.


Mélyhűtő:

előfordulhat, hogy meleg vízbôl hamarabb készíthető jégkocka, mint hidegből. Ez úgy érhető el, hogy a vízzel teli jégkockatartót jeges vagy zúzmarás felületre tesszük. A zúzmara amúgy jó hőszigetelő. A meleg; kissé megolvasztja az edény alatti jeget, ami megkönnyíti az edény és a hideg felület közötti hőátadást. A jégkockatartóból és a vízből így gyorsabban áramlik ki a hő, és ennek hatása többet nyom a latba annál, hogy nagyobb hőmennyiséget kell elszállítani. Ha az edényt felfüggesztjük vagy száraz felületre tesszük, a meleg víz nem használ.


A szabadban:

a jelenséget amúgy évszázadok óta ismerik az állattartók hisz gyakran az istállókban is fagypont alá süllyed a hőmérséklet a kemény fagyok idején. De a disznóvágáskor kikészített vödörnyi melegvíz is hamarabb megfagy, mint a hidegvíz, főleg ha szeles az idő.

A nyugalomban lévő víz rossz hővezető, ezért a víz tetején az edény oldala mentén keletkezik jég. Ha a kezdeti hőmérséklet 5-10 C fok körüli, belül nagyon lassú a lehűlés; a fent úszó jég még a szokásos keveredést is gátolja. A belső, melegebb víz nem érintkezhet a hideg vödörrel, és nem adhatja át energiáját a külvilágnak.

Ha a kezdeti hőmérséklet 40 C fok körül van, erős keveredés indul meg azelőtt, hogy a fagyás megkezdődne. A vödör oldalfala mentén a lehűlt víz erőteljesen áramlik lefelé, mert a 40 fokról lehűlt víz sűrűsége jóval nagyobb mint a belső melegebb rétegé. A felfelé áramlás a középső térben történik. Így a teljes tömeg gyorsan és egyenletesen lehűl. Bár a jégképzôdés később indul meg, az a víz, amely kezdetben meleg volt, hamarabb szilárdul meg teljesen, mint a hideg.

2010. ápr. 13. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!