Egy 1 köbkilóméternyi, -273 fokos nagyon tömör (tehát nincsenek benne légbuborékok vagy szennyeződések) jégkocka jelenléte (amíg elolvad) mennyire befolyásolná hazánk időjárását?
Ha a jégkocka a Szahara közepében lenne.
Meg úgy Afrika időjárását, meg a Földközi-Tengerét. Egyáltalán mit okozna a jelenléte?
Elég jelentős hatás lenne az szerintem.
A légkör tömege kb. 5*10^18 kg.
A jégkocka tömege kb. 10^12 kg.
A víz fajhője 4.2 kJ/kg, a levegőé kb. 1 kJ/kg.
Innen lehet elkezdeni számolni. Azért nem tudom végigvinni, mert azt nem tudom így hirtelen, hogy kell kiszámolni, hogy ennek az egymilliárd tonna jégnek a megolvasztásához mennyi hő kell majd, mikor eléri a 0C-t.
A közvetlen környezete mikroklímáját biztosan megváltoztatná, de tényleg csak max pár kilométeres sugarú körben. Kellemes hűvös szél áradna a kocka felől, a levegő meg toroid gyűrű alakban cirkulálna körülötte (felette ereszkedne, körülötte emelkedne.)
Ennél nagyobb régióra nem lenne komoly hatása. Pláne hogy teljesen tömör lenne, tehát szinte csak a külső rétege vonna el hőt a környezetéből, ha a napsütést nem számoljuk.
Végigkérdezed az összes létező kockaméretet? :)
Ha elég nagy, akkor viselkedhet úgy, mint egy város, csak nem hőszigetként, hanem az ellenkezőjeként.
De ahhoz nagy felületűnek kell lennie, tehát egy kockának túl nagynak kellene lennie hozzá. Előbb lesz geológiai következménye, mint komolyabb meteorológiai. :)
Ha egy 10 méter vastag jégréteget terítenél szét mondjuk 10..50 km sugarú körben, na az már érdekes lehet, annak tényleg lesz saját mikroklímája. De a Szahara éghajlata attól sem fog megváltozni.
"Egyáltalán mit okozna a jelenléte?"
Ha az időjárást nem is nagyon befolyásolná, azért egy kisebb erőművet lehetne mellé telepíteni: lenne kiváló hűtés és jó hatásfok. :D
A Szahara közepén pedig egy új oázis lenne az olvadásból, vagy az arabok feldarabolnák, széthordanák, hiszen ott drága kincs a víz/jég.
Azt ugye nem felejtjük el, hogy nem csak jég, de -273 fokos?
A geológiai következmény nekem is eszembe jutott, mi történne, ha egyetlen ponton ilyen nagy hőelvonó hatást kapna a földkéreg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!