Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan készül a margarin?

Hogyan készül a margarin?

Figyelt kérdés
2008. okt. 21. 16:07
 1/3 anonim ***** válasza:
89%

Növényi olajok hidrogénezésével. Minél több egy zsírsavban a kettős kötés, annál alacsonyabb az olvadáspontja. A hidrogénezéssel éppen ezeket a kettős kötéseket szakítják fel és alakítják egyes kötésekké, így növelik az olaj olvadáspontját, amíg szobahómérsékleten szilárd nem lesz.


[link]

2008. okt. 21. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:

Az egyik drágább margarinra az van ráírva, hogy nem hidrogénezett.

Ez hogy lehet?

2011. ápr. 2. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Szmeagol72 válasza:

Az, hogy a margarinokat hidrogénezik, ez csak részben igaz. Ilyen esetben KÖTELEZŐEN feltüntetik a csomagoláson, hogy "hidrogénezett zsírokat és olajokat tartalmaz".

Léteznek más módszerek is. A legegyszerűbb, hogy olyan (növényi)zsírt kevernek valamilyen olajhoz (repce, napraforgó, kókusz stb), ami szobahőmérsékleten szilárd. Mint pl. a "palm oil" vagyis pálmazsír. (Az elnevezés furcsasága abból adódik, hogy mást értenek a trópusokon szobahőn, mint nálunk.)

Az ún "retail" margarinok,(azokat, amiket te mint vásárló megvehetsz a boltban) egyébként szinte mindegyik ezzel, vagy ennél fejlettebb technológiával készül. Így nem, vagy csak igen kismértékben tartalmazza a mumust, a transz zsírsavat. (Egyébként transz zsírsavak a természetben is előfordulnak, azt pl nemigazán kommunikálják az okosok, hogy vaj kb 5%-ban, míg a legtöbb retail margarin 2% alatti mennyiséget tartalmaz :-) )

Kevernek hozzá némi vizet. Ennek a mennyisége erősen változó, és alapvetően a felhasználás szempontjából nem mindegy. Nyilván olyan "light" margarinnal, ami 25% zsírt tartalmaz inkább ne süss :-)

Igen kis mennyiségben kevernek hozzá emulgeáló szereket, hogy a víz a zsírban emulzió stabil legyen. Ez olyan ijesztő anyag, mint pl a szójából kivont lecitin, vagy a zsír saját digliceridje.

Színezik, általában a sárgarépa béta karotinjával ("A" vitamin provitaminja)

Sózzák (Mo-on ez 0,5-1,5% általában, nyugat Európában több).

Lehet benne tartósítószer, de ez nem feltétlenül szükséges. 60% zsírtartalom felett már stabilan lehet tartósítószer nélkül csinálni.

Mindezeket összekeverik, és megfelelő tempóban keverés közben hűtik.

Egyébiránt érdemes olvasgatni az élelmiszerek összetételét. Lehet, hogy perverz vagyok, de számomra néha olyan érdekes, mint a Harry Potter :-)

2011. szept. 5. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!