Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A globális felmelegedés...

Gábordegábor kérdése:

A globális felmelegedés megállítható? Ugyanarra a sorsra jut a föld mint a Vénusz?

Figyelt kérdés

jan. 30. 06:01
 1/7 molnarmarcell21 ***** válasza:
100%
Attól nagyon messze vagyunk, hogy vénuszi állapotok legyenek. A probléma azzal van, hogy 1-2 fokos felmelegedés is felborítja az ökoszisztémát és nem arra a hőmérsékletre vagyunk berendezkedve.
jan. 30. 06:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
69%

Jónéhány globális felmelegedés és visszahűlés volt már a Föld történelmében. Nagyobb mértékűek is, mint a mostani.


Nem a bolygót kell félteni, hanem a jelenlegi ökosztisztémát, és azokat a fajokat, amelyek nem ellenállóak a változással szemben.

Az emberi társadalmak is rendkívül sérülékenyek.

jan. 30. 08:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem senki nem a Földet félti, hanem a rajta elő embereket. Leginkább önmagát, és az utódait, szeretteit. Mert mondjuk egy normális világban akar megöregedni.
jan. 30. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

David Attenborough: A life on our planet 2020-as kiadás.

Ebből választ kapsz minden kérdésedre.

jan. 30. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
60%

#3 Ez így van, viszont ami engem legjobban zavar, hogy nagyon sokan egyként gondolnak a Föld állapotára és az ökoszisztéma állapotára. Hiszen még ilyen napunk is van, hogy "A Föld napja". Illetve nagyon sokszor hallani azt a kifejezést, hogy "mentsük meg a Földet", vagy hasonlókat. Ezek mind úgy adják elő a problémát, mintha a Föld veszélyeztetve lenne. Mindenki úgy adja elő, mintha ők feláldoznák magukat (pénzt, időt, energiát) a Föld megmentéséért, pedig mind jól tudjuk, hogy mindegyik csak önmagát félti, hisz a Föld tökéletesen fogja magát érezni 70 fokos felszíni átlaghőmérséklettel is.


Ripacskodás, mártírkodás és a felfúvódott egó mesterfoka ez, megspékelve egy kis isten komplexussal.

jan. 30. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen erről szó sincs. Amiről van, az az, hogy nagyon sok szó, fogalom értelem erősen kötődik az adott személy tapasztalataihoz, ismereteihez, képességeihez. Ez az oka minden félreértésnek. Valaki mond valamit adott szándékkal. Valaki értelmezi valahogy a saját képességei alapján. És a kettő nincs köszönőviszonyban egymással. Ezért alapvető fontosságú, hogy mondandónk stílusa alapvetően igazodjon a vélt hallgatósághoz.


A föld mint bolygó, tulajdonságait egy csomó csillagászati és anyagösszetételi adat határozza meg. Ezek az időben elég stabilak, tehát emiatt nem kell vénuszbeli állapotokra számítani soha (soha = pár milliárd év). Ezzel szemben a nap működése többféle fluktuációt mutat egyik például 11 éves, másik pár száz éves periodicitást mutat. Utóbbi következménye a földön a jégkorszakok váltakozása. Például az 1400-as évek közepén egy kis jégkorszak miatt fagyhatott be a Duna jege annyira, hogy tömegeket bírjon ki. Ma akkor se tudna befagyni, ha nem létezne emberi szennyezés, ami csökkenti (a kosszal) a befagyási hajlandóságot. És elsősorban nem a néhány fokos felmelegedés okozza a problémák zömét, hanem a másodlagos hatások, mint szél és tengeráramlatok változása, ami olyan mértékű biológiai átrendeződést eredményez, hogy azt sok faj nem bírja ki (populációdinamika). Ezen felül a biológiai fajok vándorlása az emberi fejlődés hatására olyan gyors, ami hasonló hatást eredményez (krumplibogár, invaziv déli fajok megjelenése, aminek nincs természetes ellensége stb.).


Ebből következően az emberi önzés és trehányság okoz nagyon komoly változásokat, ez azonban csak rendkívül megdrágítja és kényelmetlenné teszi az életet, az emberisége nem veszélyes, de nagyon sok egyedére igen. Ilyen például a COVID is, és súlyos (biológiai) következményeit elszenvedők tragédiának élik meg, a többi meg kellemetlenségnek.

A természetes (naptevékenység miatti) változások szintén nem az emberiségnek, csak konkrét egyedknek okoznak tragédiát, az emberiségnek csak nagyon sok kényelmetlenséget és lényegesen drágább életvitelt okoz. Ugyanakkor ennek mértéke drámaian tud eltérni attól függően, hogy az emberi tevékenység jelentősen súlyosbítja vagy csökkenti hatását. Ez a hatás viszont lokális, egyes térségek akár hasznot is húzhatnak belőle, de összességében káros.

A természetvédelem és más szervezetek éppen azt szeretnék, hogy az emberi tevékenység a természetes változások mértékét (különösen a bioszférára károsakét) csökkentse. Minthogy szűklátókörű politikai és egyéni (néha csoport)érdekek ennek fittyet hánynak, ugyanakkor az emberek zömét a probléma hidegen hagyja, az ingerült vagy felnagyított veszélyfelhívás mindössze az abnormális viselkedés ellensúlyozása, a közömbös emberek felrázása. Sajnos ezt súlyosbítja a tudatlan emberek tömege, akik a problémából vagy semmit sem értenek vagy katasztrofálisan félreértik.

jan. 30. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:

Én inkább következő jégkorszakot tudnék elképzelni. Bár tudásom elég zavaros, mert több felől többet hallok. Még az iskolában 1 jégkorszakot tanultunk, de többször is bizonyították, hogy bizony 2 létezett, és a mi jégkorszakunk előtt is volt egy fejlett civilizáció.

Én inkább attól tartok, hogy lesz egy újabb jégkorszak, kitudja mikor. Majd minden kezdődik elölről. Szó szerint a "lemászott a fáról, kijött a vízből" napjainkig. Mondhatni a történelem ismételni fogja önmagát.

Több leírást és érvelést elolvasni el tudom képzelni, hogy tényleg volt már erre példa.

júl. 8. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!