Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ti is sajnáljátok, hogy nem...

Ti is sajnáljátok, hogy nem találták fel hamarabb a hangrögzítést?

Figyelt kérdés
Olyan kíváncsi lettem volna mondjuk Napóleonnak vagy Petőfi Sándornak a hangjára.

júl. 30. 08:35
 1/6 anonim ***** válasza:
72%

Én nem sajnálom.

De a YouTube-on szeretem nézegetni a történelmi személyekről szobrok és festmények alapján készült, AI generálta kepeket, ami azt mutatja, hogy milyenek lehettek élőben.

júl. 30. 08:46
 2/6 T. Feri ***** válasza:
74%
Meg amikor a rózsabokor beszélt Mózeshez. Milyen hanga volt? Mint Sinkovics Imrének? :)
júl. 30. 09:51
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Kossuth hangját meghallgathatod különben:

www.youtube.com/watch?v=x_SBwVB83WU

www.youtube.com/watch?v=H9WzQgP2pMs

júl. 30. 13:42
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez még nem jutott eszembe, de az megdöbbentő, hogy a legrégebben született, és fényképen szereplő ember 1737-ben, vagy ha kritikusabbak vagyunk, 1745-ben jött a világra (John Adams)

Mária Terézia még fiatal csaj volt akkoriban....

júl. 30. 18:51
 5/6 anonim ***** válasza:
De, nyilván sajnálatos. Főleg, ha belegondolunk, hogy az első kép és hangrögzítő berendezések milyen primitíven egyszerű szerkezetek voltak, akár az ókorban kitalálhatták volna őket. Vagy ki tudja, lehet ki is találták őket, csak aztán elvesztek.
aug. 1. 01:13
 6/6 anonim ***** válasza:

Igazad van a meglátásoddal, tényleg meglepő, milyen primitívek voltak ezek az úttörő eszközök! Miközben az európai alkimisták ma is érvényes tudományos eredményeket értek el. Vagy hasonlítsuk össze Edison fonográfját egy tengerészeti kronométerrel, vagy akár egy középkori látványos toronyóra-szerketettel.

Talán, ahogy nekem eddig nem jutott eszembe milyen jó volna Bach orgonajátékát legalább olyan jól hallani, mint ahogy a festőknek köszönhetően az arcát ismerjük, a régi embereknek is lehet, hogy eszébe sem jutott a hangrögzítés szükségessége, hiszen zenére ott volt a kotta, beszédre az írás, illetve látványra a rajz.

És lehet, hogy ma is valami ilyen helyzetben vagyunk, amire a jövőben megjön egy pofonegyszerű, célszerű megoldás, csak éppen most mi tök jól elvagyunk nélküle.

aug. 1. 08:15

Kapcsolódó kérdések:

Telefonos hangrögzítő?

Suiaztol! Ajánljatok lécci működő hívás hangrögzítőt? Az ingyenesek közül amit próbáltam, azok nem veszik fel a hanghívást, vagy van, amelyik csak az én beszédemet rögzíti, a másik felet nem. Köszi!

Hogyan működött a fonográf?

Hogyan voltak képesek anyagra hangot felvenni és visszajátszani? A fonográf előtt is volt valamilyen eszköz ha jól sejtem amivel tudtak felvenni beszédet. Sajnos nem tiszta ez az egész számomra, annyi infót olvastam erről a technikáról hogy összekevert és lehet emiatt...

Hogyan találták fel a hangrögzítés technikáját?

Olvastam olyat, hogy volt valamilyen természetben megtalálható tárgy (talán valami kőzet?) ami valahogyan rogzitette a hangot.

Az igaz, hogy a középkorban agyagedényékkel és vázákkal rögzítettek hangokat?

Furán hangozhat, de nem rég olvastam ezt az elméletet redditen. Pontosan levezetni én sem tudom, hogy ez hogyan működik, de a lényeg az volt, hogy ezek az üreges agyagedények képesek voltak a külső hangok rögzítésére( természetesen nem szó szerint) amit valamilyen...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!