Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy matek feladatban tudnátok...

Egy matek feladatban tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés
Julcsi iskolájában fagyiépítő versenyt rendeztek. A résztvevők 10 cm magas fagyitölcsérre építették a kompozíciót, egyesével egymásra helyezve a gombócokat. A gombócok eredetileg 4 cm átmérőjű gömb alakúak, de a rájuk helyezett gombócok deformálják őket, és minden egyes rajtuk levő gombóc miatt magasságuk 1 mm-rel csökken. A győztes fagyicsoda a tölcsér aljától a legfelső gombóc tetejéig 47,5 cm magas volt, és a legalsó gombóc magasságának egyharmadáig volt a tölcséren belül. Hány gombócot sikerült egymásra építenie a győztesnek?

2013. márc. 5. 20:07
 1/3 anonim ***** válasza:
Első ránézésre a feladat nem megoldható hiszen ha egy gömböt deformálunk az nem lesz gömb, hanem hát micsoda lesz és akkor mit tudunk róla??? Én biztos megint félrenézek valamit, több mint tíz éve hogy matektanári diplomát adtak, a fazekasos matekszak meg hát még sokkal régebben volt persze és én már akkor is hülye voltam...
2013. márc. 6. 08:38
 2/3 anonim válasza:

Üdv!

Lehet, én is hülye vagyok, de én így oldanám meg. #1, szerintem az egyszerűség kedvéért arra gondoltak, hogy "nincs hely a fagyiban", hogy össze lapítsam, hanem, hogy ha fent 1mm-t benyomom akkor az lent 1mm-t kijön...:

Tudjuk, hogy minden gombóc 1 mm-t nyom a tölcsérbe bele és azt, is, hogy egy gombóc magassága 40mm. az alsó gombócot 40/3 (40 mm-nek az 1/3-da) mm-re nyomták be. Az egész fagyi 47,5 cm. ebből lejön a fagyitölcsér nagysága, ami 10cm. Marad 37,5cm. Ehhez hozzájön a benyomódás, ami 40/3-ad cm. Tehát az egész "fagyioszlop" 37,5+40/3 cm. Ezt a magasságot még nem oszthatjuk el 4-el, hogy megtudjuk mennyi gombóc volt, mert a benyomódást még nem vettük el belőle. A benyomódás 1mm*x (ahol x a gombócok száma)

Tehát:

37,5+40/3 cm - x = 47,5

50,83333 -x=47,5 /-50,83333

-x = -3,33333

x= 3

Én így indultam el, ami láthatóan baromság, de ha már ennyit írtam itt hagyom, nem törlöm ki :D

bocs...

2013. márc. 6. 17:17
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a választ! :)
2013. márc. 6. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Matek feladatban tudnátok segíteni?

Péter egy munkát 5 óra alatt végez el egyedül, Pál pedig 6 óra alatt. Ha együtt dolgoznak, akkor veszekednek, akadályozzák egymást, ezért munkatempójuk mindkettőjüknek azonos arányban csökken. Hány %-kal romlik a munkatempójuk, ha ketten együtt 3,5 óra alatt végzik el a munkát?

Egy matek feladatban lenne kérdésem. Tudnátok segíteni?

A delet egy digitális óra 12:00 alakban mutatja. Ezt értelmezzük négyjegyű számként: 1200. Hasonló módon értelmezzük a dél és éjfél közötti (óra:perc alakban kijelzett) időpontokat is négyjegyű számokként. Mennyi az összege az órán 12:00-től 23:59-ig látható négyjegyű számoknak?

Heló Tudnátok segíteni eben a matek feladatban?

Egy 3szög derékszögéből induló M és szögfelező 15°-os szöget zár be egymással. A 3szög hosszabb befogójára négyzetet rajzolunk. Hány cm2 ennek a 4zetnek a területe, ha a rövidebb befogó hossza2cm?

Tudnátok segíteni egy matek feladatban?

Egy dobozban olyan gombok vannak, amelyeknek 4,2,1 lyukuk van. Összesen 61 lyuk 27 gomb van a dobozban, mindeggyik fajtából legalább egy darab van, és a legtöbb az egylyukúból van.

Valaki segítene a matek házi feladatban?

Sziasztok ! Valaki legyen szíves segíteni megoldani a matek házi feladatomat . : Hogyan lehet átalakítani szorzattá az alábbi kifejezéseket ? ^ =négyzeten a , 7m^2-7 b , 11a^2-11b^2

Pár matek feladatban segitene valaki?

1,Egy vállalkozó 72000 euróval,12%-kal növelte a bevételét az előző évihez képest.Mekkora bevétele volt az előző évben? 2,Egy 240 eurós ruha árát 16%-kal leszállitották.Mennyibe kerül most? 3,Mennyi pénze marad annak,aki 5200 eurójából elkölti pénze 18%-át?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!