Mi az álláspontja ténylegesen a pszichológiának a homoszexualitásról?
Minden élőlényben vannak a fajfenntartásra szolgáló gének. De mint minden gén ezek is sérülhetnek. Ez új helyzetet eredményezhet, például azt, hogy az egyed saját neméhez vonzódik.
Eddig rendben, csakhogy az élőlények nem szokványos működése (nem akarom feltétlenül betegségnek nevezni, az mást jelent) általában nagyon sok mindentől függ. Az orvostudomány még nincs azon a fokon, hogy minden ilyen összefüggést, és főleg azok magyarázatát, okát ismerje. Gyakori eset, hogy egyes rendellenességeknek vannak pszichés okai is. Például betegségek gyorsabban gyógyulnak, ha a szakszerű kezelés mellett hisz is a páciens a gyógyulásban. Vagy például van olyan impotencia, amelyik kizárólag pszichés eredetű. A baj csak az, nem mindig tudjuk, mit kell csinálni, hogy bizonyosan megszűnjék a rendellenesség. Vannak ötletek, módok, csak nem abszolút biztosak.
A homoszexualitásnak is van pszichés összetevője, talán ezért jön szóba ilyen szakember. De feltehetően csak a következményeként előálló stresszes állapotot tudja kezelni valamennyire.
Folytatás. Mivel a szexualitás a fajfenntartás szempontjából alapvető, ezért kényes kérdés. Minden deviancia azonnal feltűnik, az emberek többsége nem tudja elfogadni. Az el nem fogadás lényegében a másságtól, megmagyarázhatatlantól való félelem. Félelem, mert fogalma sincs, mit kezdjen vele, hogy álljon hozzá, mit tegyen. Ezért zavarja. Ha az ilyen embert heccelik, ingerült lesz, és ez az állapot okozóján csapódik le. Ennek az lesz a hatása, hogy a szerencsétlen más ember egyre stresszesebb lesz, először elbújik, majd kitör belőle az elszenvedett sorozatos méltánytalanság, és agresszívvé, szándékosan feltűnővé, provokatívvá válik, ahogy bármely más ember hasonló helyzetben.
Ha ezt a kétségtelenül szokatlan helyzetet méltányosan kezelné a nem sérült többség, akkor nem lenne szivárványfelvonulás, harcos kiállás és egyebek, hanem mindenki élné normálisan az életét. Ki hogy tudja.
"Vagy a pszichológus úgy jár el, amiért a szülők pengetik neki a pénzt?"
Valahogy úgy, bár kétlem, hogy ilyen gyakran előfordulna. Amúgy a pszichológia tudományáról szerzet felületes ismereteim alapján kétlem, hogy lenne egy egységes álláspont, bár valószínűleg van egy tudományosabb vonal és aztán vannak a nem tudományos, de lokálisan népszerű verziók, amit mondjuk Bagdy Emőke klónok képviselnek.
Én úgy mondom amit mondok mint meleg személy aki volt pszichológusnál már. Anyám azért akarta hogy elmenjek mert nagyon fiatal vagyok, 14 éves és kb. 3 éve tudom magamról. Egyáltalán nem próbálják (a normálisabbak) megváltoztatni a nézőpontomat. Arról beszéltem hogy ez miben nyilvánul meg honnan tudom ezt és stb.
Egy normális pszichológus tudja hogy ez nem megváltoztatható dolog, nem is próbálja megváltoztatni. Inkább az a lényege hogy saját magadat tud elfogadni.(Nálam az önmagam elfogadása kimaradt mert totál természetesnek találom ezt.)
Gyakorlatilag ennyi amit én tudok rá mondani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!