Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 1. Miben hasonlitott és miben...

Kajek kérdése:

1. Miben hasonlitott és miben különbözött az olasz és a német egység megteremtésének folyamata? 2. Milyen uj államok születtek a harcok eredményeképp? 3. Melyek voltak az észak-amerikai polgárháboru okai?

Figyelt kérdés
2016. nov. 21. 17:44
 1/3 anonim ***** válasza:
Szívesen megírjuk a házi feladatod.
2016. nov. 21. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Papi Gonzales ***** válasza:
tanárnéni>tankönyv>könyvtár>wikipedia
2016. nov. 21. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

1. Abban hasonlított, hogy a németek és az olaszok is rengeteg kisebb-nagyobb államban éltek, úgy alakult a történelmük, hogy nem volt egységes államuk elég sokáig.


Abban különbözik, hogy a németek nem vettek igénybe külső segítséget, és abban is, hogy több német állam is pályázott arra, hogy az ő vezetésével alakuljon ki az egység (ha a Habsburg Birodalmat lehet "német" államnak hívni, egyébként nem lehet, csak az egyszerűség kedvéért fejeztem ki így magam... A Habsburgok ugyanis mindig dinasztikus birodalomban gondolkodtak és nem nemzetállamban). Ezzel szemben az olasz egység csak egy állam, Piemont vezetésével bontakozott ki.


Igazából ezenkívül nem tudom, mire gondolt a tanárod, amikor a házit feladta, hogy milyen hasonlóságokat és különbségeket kéne írni. Bár rengeteg mindent lehetne írni még... Jó lenne, ha valamilyen szempontot is megadtál volna...


2. Németország és Olaszország


3. Elsősorban gazdasági és politikai okai voltak. Észak és Dél nem eltérő módon fejlődött, míg Észak inkább ipari ország volt, ezért ők protekcionista politikában gondolkodtak, hogy a külföldtől védeni kell az amerikai gazdaságot, el kell zárkózni, a hazai ipart védeni kell stb., és ehhez erős államra van szükség (tehát ők erős központi hatalmat akartak és nem laza államok konföderációját).


Ezzel szemben Délen alig volt ipar, ott nagybirtokos arisztokrácia irányította a politikát, és a gazdaságban is ők rúgtak labdába. Ezek a nagybirtokosok rabszolgákkal műveltették a földjeiket, és teát, gyapotot stb. állítottak elő, és ezt külföldre vitték (elsősorban Nagy-Britanniába), tehát ők külföldi államokkal kereskedtek. Délen ezért nem viselték el Washington erős központi hatalmát, a kereskedelem korlátozását, a védővámokat, mert nekik ez gazdaságilag előnytelen volt. Ők azt akarták, hogy az Egyesült Államok államai csak lazán kapcsolódjanak egymáshoz, és ne legyen egységes vám, kereskedelem stb. Minden állam legyen viszonylag önálló.


Észak és Dél között ebben a kérdésben egy nagy kötélhúzás kezdődött, pl. alig akartak új államokat befogadni, nehogy a másik fél megerősödjön. Végül annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Dél kivált, és elkezdődött a háború. A rabszolgakérdés igazából csak egy kis csavar itt a gépezetben, az igazi ok a gazdasági-politikai ellentét volt, amit leírtam.

2016. nov. 22. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!