Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kárpát-medencei vagy kárpát-me...

Kárpát-medencei vagy kárpát-medencei?

Figyelt kérdés
melyik helyes?
2011. jan. 13. 15:00
 1/5 anonim ***** válasza:
Mondat elején Kárpát-medencei, egyébként az -i rag miatt kárpát-medencei. (Ha egy tulajdonnévhez -i ragot kapcsolsz, akkor kisbetűvel kell kezdeni, akkor is, ha kötőjelesen írod. Ez alól csak az kivétel, hogyha az a mondat első szava, mert akkor azért írod nagy betűvel, mert mondat eleje és nem azért, mert személynév.)
2011. jan. 13. 15:11
 2/5 A kérdező kommentje:
a Kaszpi-tengeri az mégis nagy betűs. Akkkor miért?
2011. jan. 13. 19:21
 3/5 A kérdező kommentje:
-k
2011. jan. 13. 19:21
 4/5 anonim ***** válasza:

Az első hozzászóló válaszában más is hibás volt, nemcsak az, hogy akkor marad nagybetű az -i toldalékkal ellátott földrajzi név, ha mondat elejére kerül, hanem pl. az is, hogy az -i nem rag, hanem képző -> pont ezért képes a kezdőbetű megváltoztatására, hiszen szófajváltó képző, főnévből képez melléknevet.

A kérdésre a magyarázat: azért marad a Kaszpi-tengeri nagybetűs, mert tulajdonnévi előtagnak veszi a helyesírás a Kaszpit, viszont a kárpát-medencei azért kicsi, mert a kárpátot nem. Ha mondjuk Kárpátalja-medence lenne, akkor már nagybetűs maradna.

A Helyesírási Szabályzat 173-184. pontja foglalkozik a kérdéseddel, illetve a földrajzi nevekkel, köztük azokkal az esetekkel, amelyekben az -i képzős forma ellenére megmarad egy vagy több nagybetű.

2011. jan. 15. 13:22
 5/5 anonim válasza:
100%

Kárpát-medencei :)

Én most készülök a magyartanárommal versenyre és itt irja a lapomon :P

2011. jan. 16. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

A Kárpát-medencei avaroknak van közük a Kaukázusi avarokhoz?

Ugye a Kárpát-Medencében éltek avar törzsek, avarok (ma már kihaltak). De a Kaukázusi népek közül is van 1 olyan nép, aki magát avar-nak nevezi, Oroszország Dagesztán tartományában ők alkotják a többséget.(30%, mert rengeteg nép él még ott) Mit gondoltok? Lehetnek...

Körülbelül mekkora lehetett a kárpát-medencei lakosság létszáma, amikor a honfoglaló magyarság ide érkezett, és milyen lehetett az etnikai eloszlása?

Gondolok itt arra, hogy rengeteg nép megfordult, és egybeolvadt a kárpát-medencében pl. germánok, kelták, illírek, szlávok, avarok, szkíták, hunok, bolgárok, onogurok, stb.. Ha az itt élők létszáma nagyobb volt mint az újonnan érkező magyar hódítóké, akkor szerintem kérdőjeles a népünk eredete.

Kárpát-medencei eredetű-e a honfoglaló magyarság?

Van-e értelme annak a felvetésnek, hogy számos testvérnéppel együtt eredetileg a Kárpát-medencéből vándoroltak el sok évezreddel ezelőtt, és aztán a honfoglalás idején újra visszatelepedtek? Én arra gondolok, hogy ha a sumerokkal valóban rokonok voltunk, akkor nem a...

Mekkora lenne Magyarország GDP-je, ha birtokolná a Kárpát-medencei területeit?

Akár Svájcot is megközelitené,de Németországénál nagyobb lenne.

Milyen a pásztói strand? Milyen medencéi vannak? Gyerekeket beengednek? .

Arról lenne szó, hogy a legközelebbi strand Pásztón van. Nem igazán tudom, hogy milyen... Rákerestem, de nem nagyon volt értékes információ. Milyen medencék vannak? Milyen mélyek? Beengednek 14 év alattiakat is szülői felügyelet nélkül? Arról lenne szó, hogy a...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!