Segítő kutya vagy segítőkutya? A www.magyarhelyesiras.hu - n segítőkutya nincs, de a szakmában így is, úgy is használják a vakvezető kutyák, mozgássérülteket segítő kutyák, rohamjelző kutyák közös megnevezésére.

válasza:

válasza:Erre az a szabály, hogy ha a folyamatos melléknévi igenévi jelző inkább rendeltetést jelöl (ami jelen esetben a segítés), akkor lehet egybeírni.
"A kutya rendeltetése a segítés."
Illetve: ha azt hangsúlyozod, hogy a kutya a cselekvést végzi éppen, azaz most éppen segít valakinek, akkor külön: "segítő kutya".
Tehát nyugodtan írhatod egybe: segítőkutya, ha azt hangsúlyozod, hogy az ilyen kutyák feladata a segítés.
De: ha kiteszed a bővítményt, pl. (ahogy írod): "mozgássérülteket segítő kutya", akkor nyilván különírod.
A magyarhelyesiras.hu azért nem olyan nagyon megbízható. Februártól lehet ezt használni: www.helyesiras.hu :D (ha elkészül addig).
Üdv:
az MTA Nytud egyik munkatársa :D
Kapcsolódó kérdések:
Azt olvastam, hogy ha látunk olyan helyet a földön az erdőben, ahol a felszínen semmi nincs, legfeljebb egy kis púp, és gombalegyek köröznek felette, akkor ott szarvasgomba van. Tudtok még ehhez hasonlókat? Egyáltalán hol kell keresni? A régiek kutya nélkül hogyan találtak?
A.) Egyesült Királyság és az Angol Gyarmatbirodalom (1815-1900) B.) USA vagy más néven az Amerikai Birodalom (~1823-2xxx) C.) Japán Birodalom (1867-1945) E.) Szovjet Orosz Birodalom (1922-1991) D.) Nagynémet Birodalom vagy Harmadik Birodalom vagy más néven a Náci...
Szerintem az a terület nem is az övé, az egy dolog hogy ő virágot ültet oda, de az akkor is közterület.
Tudom,hogy nem helyesirasi kerdes,de meglepodtem ezen az oldalon mennyien hasznaljak igy. En erdelyi vagyok es az ilyen esetben "fial" jarja. Ellenek azok az allatok amelyek kevesebb szamu utodot hoznak vilagra;tehen,lo,juh,kecske,szamar,stb. A...
Hát a második elég idiótán néz ki. :) De hogy kell írni? Lehet, hogy van még más lehetőség is.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!