Hogy kell elválasztani az edzés szót?
Figyelt kérdés
2010. máj. 31. 19:45
11/31 anonim válasza:
e-dzés, mert a dz egy hang, nem választható el, és egy mássalhangzó mindig átkerül a következő szótagba.
12/31 anonim válasza:
e-dzés, mert még csak 20x írták le előttem:D
13/31 anonim válasza:
Mivel a magyar ABC szerint a "dz" egy betűnek számít, így az egyben is marad, ugyanúgy, mint ahogyan az "sz" betűt és még pl. a "cs" betűt és "ly" betűt sem választjuk külön szótagolásnál, így az edzés elválasztva: e-dzés.
14/31 anonim válasza:
edz-és, mert az edz a szótő. de lehet, hogy tévedtem:)
15/31 anonim válasza:
Mi köze van a szótőnek az elválasztáshoz, te szerencsétlen! Menj vissza a második osztályba! Húszan leírtuk a helyes választ, minek ártod bele magad olyanba, amiről fogalmad sincs!!! Legalább utánanéznél!
16/31 anonim válasza:
Most vizsgáztam az egyetemen helyesírásból. Szóval e-dzés.
18/31 anonim válasza:
Tévedsz, kedves, és most ismét tanulsz valamit és mindenki más is, aki idetéved: kivonat a helyesírási szótárból: húsz, húszan, húszat, hússzal, hússzor, húszas évek, húszon alul
de: huszad, huszonegy, huszonéves
Ez egy ilyen szó, szabályzat 27. paragrafus: Számos szó a toldalékos alakok többségében is megőrzi a tőbeli magánhangzó hosszúságát, s csak néhány származékban váltja rövidre: zsíros, zsiradék, tízen, tízes, tized, tizenegy, írat ige, irat főnév, iroda, irodalom, bújik, bujkál, dűlő, dülöngél stb.
(Zárójelben megjegyzem, még mielőtt nagyképűnek tartasz: én is röviddel írtam, de a Mozilla aláhúzta, és hittem neki, gondoltam, ebben nem téved. Akkor lusta voltam ellenőrizni, de most a felvetésed kapcsán megtettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!