Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet

A kérdés

A magyar nép eredete miért ennyire ellentmondásos?

Egyrészt nem nagyon tudjuk, hogy kik voltak a 895-896-os honfoglalók, honnan származtak, hogy néztek ki, milyen nyelvet beszéltek. Csak annyit tudunk a forrásokból, hogy egy nagyobb létszámú, szervezett haderő elfoglalta a Kárpát-medencét a 9. század végén.

Mivel nem ismerjük a nyelvüket, ezért az általunk beszélt nyelv eredete is homályos, mikor került egyáltalán a Kárpát-medencébe? Az első összefüggő magyar nyelvemlék 1200 körül íródott, ugyan ott van még az 1055-ös tihanyi alapítólevél, de azt sokan későbbi hamisítványnak mondják. Mindenképp évszázadok választják el az első magyar nyelvű szöveget a honfoglalóktól. Nincs közvetlen kapcsolat.

Ami a mai magyarságot illeti, nekik meg semmiféle genetikai kapcsolatuk nincs sem a finnugorokkal, sem egyéb ázsiai eredetű népekkel.

Akkor mit is tudunk valójában?  aug. 13. 09:11  Privát üzenet  

A válaszok

Én szerintem az igaz hogy valahonnan Ászából jöttünk.Véleményem szerint azért nincs semmi genetikai kapcsolatunk velük mert 1200év alatt változott annyit az "evolúció" (ha nevezhetem annak) hogy megváltozzon ,például ezeknek a dolgoknak köszönhetően: éghajlat, más állati/növényi fajok-->(nálunk nem terem meg minden ami Ázsiában pedig igen, pl.más hogyan alkakmazkodik az aki csak rizst eszik egész életében mint aki uborkán él), környezetben lévő más népcsoportok befolyásolhatnak bizonyos dogokat.

Az emberi szervezet olyan fejlett, hogy képes alkalmazkodni és fejlődni (ha nem így lenne akkor még most is úgy élnénk mint az ősemberek) ezáltal változhattunk annyit, hogy nincs semmilyen genetikai kapcsolat.

Ami a nyelvet illeti biztosan volt egy alap nyelv amivel kommunikáltak abban az időben az ősmagyarok.Mivel nomád nép voltunk ezért folyton utaztunk és találkoztunk más népekkel utunk során akkiktől tanulhattunk sok mindent (mert az ember haláláig tanul) a nyelv terén is, meg ha felfedeztünkk valami újat utunk során azt is megkellett neveznünk és beleültetni az akkori nyelvbe. Amiután letelepedtünk rengeteg nép uralkodott/kiszákmányolt minket

(pl.: tatár,török,osztrák, német, szovjet) akiknek meg kellett tanulni a nyelvüket kényszerből .Feltehetőleg így alakulhatott a magyarnép eredete és nyelve és ezért is homályosodhatot el.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik.
# 1/6Időpont aug. 13. 10:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
hollófernyiges nevű felhasználó válasza:

Mivel a legközelebbi nyelvrokonaink az Urálban élnek és a 13. században Julianus barát is a Volgánál találkozott magyarokkal, valamint nyugatról keletre történő nagyobb népmozgás nem nagyon volt, elég biztosan mondhatjuk hogy keletről érkeztünk. A legvalószínűbb mindenképpen a honfoglaláskori hullám, mert akkora betelepülésnek kellett lennie, ami domináns nyelvet hoz a Kárpát-medencébe. A másik lehetőség az avarok lehetnének, de régészetileg nem támasztott alá, és az egyetlen biztosan ismert avar név (Baján kagán) egyértelműen török.

A válasz 70%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/6Időpont aug. 13. 10:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tislerics Máté nevű felhasználó válasza:

A kulturális és genetikai hatások egyik nép esetében sem jól felkutathatóak. Maximum a nagyon elszigetelt régiókban. De a kárpálmedence tudtommal sose volt kifejezetten elszigetelt...


Az ember össze-vissza kufircolt mindenfelé a bolygón. Nemigazán lehet genetikai szempontból különválasztani népcsoportokat. maximum százalékolni lehet, hogy 8% negroid, 12% mongoloid, 3% indoid, stb... Ha ez valakit érdekel, akkor hajrá... ÉS akkor még nem beszéltünk a kulturális hatásokról, amik alakították a Magyar népről kialakult elképzeléseket és sztereotípiákat. Nyugati és keleti szokások, hagyományok, erkölcs, gasztronómia, stb. Totális kuszaság az egész. Aki kutatni akarja, hát tessék.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/6Időpont aug. 13. 11:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A magyar nép eredete egyáltalán nem olyan zavaros, mint ahogy azt egyesek megpróbálják feltűntetni.


Az első mítosz amivel le kell számolni, hogy a nyelvi rokonság ugyanaz, mint a leszármazási (genetikai) rokonság. A 19. században ezt még úgy gondolták, pedig már akkor is be lehetett volna látni, hogy nem igaz.

- Ha egy magyar pár gyerekét örökbe adják Németországba, a gyerek soha nem tanul meg magyarul és nem is tudja, hogy örökbe adták, akkor most a gyerek magyar vagy német? Az ő gyerekei majd magyarok vagy németek lesznek?

- Fordítva, ha egy magyar pár vesz örökbe egy német szülőktől származó gyereket, magyar szellemben nevelik fel, magyarul beszél stb, akkor magyar vagy német?


Szerintem egyértelmű, hogy aki magyarul beszél, Magyarországon nevelkedett, a magyar nemzeti ünnepeket tartja meg, stb, az magyar. Akkor is, ha esetleg genetikailag (akár a tudtán kívül) német.


És akkor most jön a nagy hír, mi mindannyian genetikailag németek, szlávok, törökök meg még ki tudja mifélék vagyunk. Azzal a mítosszal örökre le kell számolni, hogy mi valamiféleképpen Árpád atyánk szent magvából származó egyenes vérvonal volnánk. Annyi jövés-menés volt itt, hogy a honfoglaláskori genetikai örökség az rég kihígult, elveszett. (Ennep pedig igazából örülni kell, mert egy tiszta vérvonalat csakis belterjes keresztezéssel, testvérházasságokkal lehet fenntartani, ilyet meg gondolom senki nem akar. Vagyis a keveredés jó.)


Namost a zaj, amit te is érzékelsz az abból származik, hogy egyeseknek ez a tény nem tetszik. Van ilyen, hogy az ember nem tud szembenézni valamilyen ténnyel, nem fogadja el hogy a nagyapja titokban gyilkos volt, vagy hogy a felesége csalja. Vannak akiknek a finn nyelvrokonság nem elfogadható, mert az ő pici kis életükben az jelenti az egyetlen büszkeséget, hogy ő márpedig sumér, mindegy hogy a sumérek több ezer éve nem tettek le semmit az asztalra, mert kihaltak. Csak ne legyen finn. Az ilyenek csinálnak maguknak egy másik valóságot, amire ugyan nincs bizonyíték, de ez a mai világban nem számít, ha elég sokszor teleírod vele a netet, akkor elég zajt produkálsz ahhoz, hogy egyeseket összezavarj.


Az ilyen ellen csakis a biztos alapokon álló, összefüggéseiben megértett és elmélyült tudás segít.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/6Időpont aug. 13. 13:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Több dolog miatt is ellentmondásos:


1. anno nem posztolták ki ezren facebookra és youtubera


2. kutatási területek, folyamatosan egyre többet megtudva a témáról, de a valódi és tudományos kutatók közt kevesebb az ellentmondás, mert ők nem 100 évvel ez előtti vagy nem érzelmi alapú teóriákra hajaznak és szélesebb látókörűek


3. régóta vannak/voltak olyanok, akik különféle esetlegesen instabil lábakon álló teóriákat is gyártottak, hogy igazolni próbálják, hogy a nemzetük mennyivel különb mindenki másnál, amivel több boldogabb támogatóra tudnak lelni, mert ez megnyugtatja őket és különbeknek érezhetik magukat (nagymagyarok, náci árja elméletek, jézusmagyarvolt, Kásler, Palkovics, Schmitt Mária, ... stb)


4. vannak részletek, mik nem tisztázottak teljesen, régebben pedig még sokkal több ilyen volt, amikből sokan ragadnak ki részleteket, mert felületes a tudásuk


5. a kérdésed is tartalmaz olyan elemeket, amik nem egészen felelnek meg a valóságnak


6. sokkal többen magyarázzák nagyobb hanggal felületes tudásukat, összeesküvés elméleteiket, hlyeségeiket, agyszüleményeiket, mint a hozzáértők (akiket sokan nem is értenék meg azok, akiknek egy összetett mondat is nehézséget okoz, nemhogy a témában való felkészültségük...


7. stbA válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/6Időpont aug. 15. 18:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tudomásul kéne venni, hogy Anonymus, a krónikás az akkori uralkodó osztálynak írta meg a magyar nép őstörténetét, amiben a hun ősökkel való párhuzam egy allegória volt, semmi több, mivel ő maga is pontosan annyira keveset tudott a protomagyarokról, mint a 19. század kuruckodó és nemzethyeskedő történészei...

A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/6Időpont aug. 17. 09:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A Magyar Királyságot a vlachok az összes feljegyzett csatában legyőzték?
Melyek a magyar történelem legnagyobb hazugságai?
A 19. századi magyar nacionlaisták között miért volt ennyi jugó nevű?
A magyar nyelv szókészletének hány százaléka finnugor, türk, szláv, germán és latin eredetű?
A magyar nép genetikája mennyire függ a helytől?
Miért ellentmondásos figura Wass Albert?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Társadalomtudományok és bölcsészet rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!