Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

A Kapitalizmus eszméje a jelenlegi világi állapotok fejlődését akadályozza, vagy még mindig több jót tesz, mint amennyi rosszat létrehoz?

Figyelt kérdés

jún. 9. 00:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
75%
A kapitalizmus miben akadályozná a fejlődést?
jún. 9. 01:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 molnarmarcell21 ***** válasza:
84%
Ez a kérdés így túl általános. Önmagában a kapitalizmus nem akadályozza a fejlődést, de szabályozatlanul a pusztulásba taszít minket.
jún. 9. 06:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 Wadmalac ***** válasza:
59%

A kapitalizmus nem eszme.

Ez egy önmagától létrejött, önszabályzó rendszer, ami az emberi önérdekre alapulva fenn tudja tartani és fejleszteni tudja magát.


"még mindig több jót tesz, mint amennyi rosszat létrehoz?"

Az a helyzet, hogy egyelőre nincs jobb. Bármi más külön kényszereket igényelne a működéshez, a játékszabályok betartásához, ebben meg az emberek saját önös érdekükből igazodnak a rendszerhez.

Igazi hátulütői ott vannak, ahol még nem minden réteg érte el a kényelmesen élhető színvonalat.

Ha ez meglesz, a kapitalizmus saját magát fogja megszüntetni, illetve egy olyan formába alakítani, ami már a szocializmusra hajaz.

jún. 9. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

A kapitalizmusnak köszönhetünk egy rövid ideig tartó (200 év) gazdasági növekedést és egy nagyon jelentős életszínvonal növekedést. Ezen túlmenően köszönhetjük az emberek magányossá válását, a nagyfokú elidegenedést, az emberi és családi kapcsolatok erózióját, a globális felmelegedést, az elképesztő mértékű környezet szennyezést. A későbbiekben várhatóak (világ)háborúk, járványok, a szélsőséges időjárás miatti súlyos természeti katasztrófák, éhínségek, az emberek további elmagányosodása, pszichiátriai defektek általánossá válása.

Éljen a felvilágosodás és a kapitalizmus, és le a kereszténységgel, aminek a fő üzenete a szeretet! Szép új világ: a kényelem és a pénz oltárán feláldozzuk szülő bolygónkat, a Földet.

jún. 9. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 Wadmalac ***** válasza:
61%

"Ezen túlmenően köszönhetjük az emberek magányossá válását,"

Semmi köze a kapitalizmushoz. Urbanizáció, közösségi médiák, népsűrűség stb., ez mind a fejlődés velejárója, nem a kapitalizmuson műlik.


" a nagyfokú elidegenedést,"

Dettó.


"az emberi és családi kapcsolatok erózióját"

Dettó


"a globális felmelegedést, az elképesztő mértékű környezet szennyezést."

Ez sem igaz, ez simán a modern energiafelhasználás, gyártási szint, globális közlekedés eredménye. Igen, Észak-Koreában bizonyára mind alacsonyabb. De szép világ is az...


"A későbbiekben várhatóak..."

És persze mind-mind a gonosz kapitalizmus miatt.

Persze.


"Éljen a felvilágosodás és a kapitalizmus, és le a kereszténységgel, aminek a fő üzenete a szeretet! "

A kereszténység pont a szociban volt elnyomva, a legelőrébb járó kapitalista országok keresztények, szóval ismét vastaps a remek téma-össszekötéshez.


"Szép új világ: a kényelem és a pénz oltárán feláldozzuk szülő bolygónkat, a Földet."

Minden eddigi rendszer ezt tette.

És ez nem rendszerfűggő.

jún. 9. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
91%
A meglettebb korúak - mint pl. én is - fejében a kapitalizmussal nem a kereszténység áll szemben, hanem a szocializmus, mint társadalmi rendszer. Mely utóbbinak konszolidáltabb felét jól megismehettük, így tudjuk, mi volt benne a “jó”, meg beláttuk azt is, hogy nem igazán működőképes. És azt is mondták nekünk, hogy ha demokráciát akarunk, akkor ahhoz kapitalizmus is kell. Ez vagy igaz, vagy nem. Alighanem jelenleg igaz. Az okosabbak azt is tudhatták, hogy a kapitalizmus majd nem lesz mindenkinek annyira finom, hiszen sokan majd nem azt fogják gondolni (és sokszor okkal, joggal is), hogy a megnövekedett társadalmi egyenlőtlenségek nem a különböző képességek, szorgalom, ügyesség miatt alakulnak ki, hanem ők bizony irígykednek majd a sikeresebbekre, és elégedetlenek lesznek a kapitalizmussal, sőt a demokráciaval is, ezért visszasírják a ... no nem a szocializmust... hanem a premodern, egyenlőtlenségen alapuló rendet, és elnevezik kereszténységnek, mert arról mindenkinek a szeretet jut abba a kis kevés eszébe, ami van neki. Most elmegyek ebédelni.
jún. 9. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 Wadmalac ***** válasza:
100%
#6: Jó levezetés, egyetértek, ennek minimum egy jó ebéd a jutalma. :)
jún. 9. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

"A kapitalizmus nem eszme.

Ez egy önmagától létrejött, önszabályzó rendszer, ami az emberi önérdekre alapulva fenn tudja tartani és fejleszteni tudja magát."

A kapitalizmus gazdasági berendezkedés, az emberiség törtelmének nagy részében nem (vagy a maival csak nagyon távolról rokon formában) létezett, és nem jött létre jobban magától, mint bármelyik más berendezkedés.

Kérdező, a szabályozott kapitalizmusnál egyelőre nem tudunk jobbat. Az összes többi berendezkedés vagy sokkal súlyosabb egyenlőtlenségekhez vezet, vagy (a jelen nyugatias felfogás szerint) mélyen elnyomó intézkedéseket igényel, vagy egy olyan stabil, kollektív értékrendet igényel, aminek jelenleg nincsenek meg a feltételei.

jún. 9. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 Wadmalac ***** válasza:
49%

"nem jött létre jobban magától, mint bármelyik más berendezkedés."


Dehogynem, a szocializmus ideából tervezetten készült (olyan is lett), a kapitalizmus meg simán a gazdaság, a civilizáció átalakulásának eredménye.

Az egész, az "ősközösség" óta folyamatos civilizáció-evolúció eredménye a kapitalizmus, ebbe a szoci próbálkozás volt szinte az egyetlen tudatos belerondításunk, a többi tényleg önmagától jött létre.

jún. 9. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
72%

A kapitalizmus kialakulása mögött is komoly szakmai munkák vannak.

Az ősközösségek sokkal több közös vonást mutatnak a kommunizmussal, mint a kapitalizmussal. Az olyan törzsek, amik tagjai egyéni érdektől vezérelve elsősorban egymással versenyeztek, halálra voltak ítélve a külső fenyegetésekkel szemben.

jún. 9. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!