Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Milyen érveket lehet felhozni...

Milyen érveket lehet felhozni a dákoromán kontinuitás cáfolására? Egyáltalán, mennyire elfogadott ez a teória Románián kívül?

Figyelt kérdés
jan. 25. 23:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
86%

Ez még Romániában sem elfogadott, csak egyes ostoba nacionalista körökben.

A dákok Románia területén élt törzsek. Amikor Róma terjeszkedvén, elfoglalta azt a vidéket is, dákok alkalmazkodtak, idővel romanizálódtak, azaz felvették a rómaiak szokásait. A római birodalom később összeomlott, az egyes vidékek lakosai attól még megmaradtak. Itt, Pannóniában is, csak éppen a kutya se tartotta számon őket.

A dákoromán "elmélet" a nacionalista szélsőjobbos román körök egyfajta védekezése a leszakított országrészek visszaszerzésén munkálkodó és ostobaságokat kitaláló magyar nacionalisták ellen. Értelmes román ember (ha nem sír az ostobaságon) nagyot röhög rajta.

jan. 25. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Én nem ezt tapasztalom. Ha körülnézel redditen, quorán, úgy általában a neten, mindenhol azt tapasztalod, hogy a románok kétely nélkül elfogadják ezt a teóriát, sőt, már az is zavarja őket, ha egyáltalán teóriának hívod. Meg vannak győződve róla, hogy ez az igazság. És ami rosszabb, azt látom, hogy többségben a nyugatiak is ezt fogadják el.


"Amikor Róma terjeszkedvén, elfoglalta azt a vidéket is, dákok alkalmazkodtak, idővel romanizálódtak, azaz felvették a rómaiak szokásait."


Most ugyanazt írtad le, amit az elmélet állít. Vagyis azt, hogy ezekből lettek a mai románok, és innen van a nyelvük.

jan. 25. 23:33
 3/11 UlfOrmson ***** válasza:
100%
Az tény hogy a román a latinból alakult ki, de nem Romániában, hanem a mai Görögország és Albánia területén. Amikor a rómaiak meghódították Dacia tartományt, akkor a heves dák ellenállás miatt elég megritkitották a dákokat (mai mércével egy kisebbfajta népirtást hajtottak végre) és a helyükbe Szíriából telepítetek be lakosokat. Majd a 3. századi gót nyomásra evakuálták a provinciát és nem maradt ott latin népesség. Innentől nagyrészt germán törzsek éltek itt az avarokig. Tehát a románok ha akartak volna se fejlődhettek volna ki a területen. Annyiban van csak igazuk, hogy mind a dâkok, mind a rómaiak megfordultak ott (plusz mellettük még több tucat másik népcsoport is). És valamikor a 13. század környékén jelentek meg az első vlach csoportok (legalábbis Erdély területén)
jan. 26. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:
De erre, amit írsz, mi a bizonyíték, és miért nem lehet erről meggyőzni a románokat és a világot? Ha felmész quorára, tele van ilyen kérdésekkel, ahol románok mindenféle forrásokat meg érveket felhoznak a dákoromán elmélet mellett.
jan. 26. 09:05
 5/11 UlfOrmson ***** válasza:
84%
amióta a világ a világ a szélsőségeseket nem lehet meggyőzni. A magyar széljobbosoknak is hiába érvelsz, hogy ugyanannyi közünk van a szkítákhoz, hunokhoz, avarfoknak, mint a dákoknak a románokhoz. Felhoznak számtalan "megdönthetetlen" bizonyítékot. Megtanultam évek alatt, hogy nem érdemes leállni idiótákkal vitatkozni, mert nem hatnak rájuk az érvek, csak az általuk elfogadott krónikák és egyebek. Általában a leghangosabb hívei ezeknek az elméleteknek nem ismerik a forráskritika módszerét, csak gondolkodás nélkül elfogadnak minden nekik tetsző forrást vagy lelet-féreértelmezést
jan. 26. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
Ha körülnézel egy bizonyos szegmensen (nem mindenhol, mert azt nem tudod), akkor ugyanezt tapasztalod a magyar vonatkozásban. Ettől még nem igaz. Sőt, "a magyarok 97%-a nemet mond" - pedig nem. Sőt, a magyarok egy része vakon hisz. Ezért silányodik az ország.
jan. 26. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Úgy látom, nem értitek. Ezek az emberek nem szélsőségesek. Ez náluk iskolai tananyag. Tényleg, nézzetek körül redditen meg Quorán a témában. A románok szentül hiszik, hogy Kolozsvár eredeti román település, és hogy a migrációs elmélet egy gyenge lábakon álló hazugság. Ez olyan, mintha nálunk a hun származás lenne az iskolai történelemkönyvekben.
jan. 26. 13:39
 8/11 TappancsMancs ***** válasza:

"Ez olyan, mintha nálunk a hun származás lenne az iskolai történelemkönyvekben."


Háát szerintem nem olyan. Most az, hogy az iskolai történelem könyv akárhogy azt itt inkább hagynám is :P de a hun eredet tanítása nem félreértelmezés lenne. Nézzünk hozzá publikációt a DNS elemzéserkől.


A történelmi magyar genom:

- 50%-ban manszi

- 35%-ban szarmata (szkíta)

- 15%-ban hun (xiongnu)


És még egy kis idézet, de nem mellékes!


"A törzsek közötti különbségtétel régészet vagy történelem alapján nem lehetséges, mert a honfoglaló magyar műtárgyak egységes öltözéket, fegyverzetet és haditechnikát mutatnak."


[link]

[link]


Visszatérve arra, hogy "Ez olyan, mintha nálunk a hun származás lenne az iskolai történelemkönyvekben.".

Ha nem is így, de benne kellene legyen.

jan. 26. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 TappancsMancs ***** válasza:

És hozzátennék még pár alapvetően nem elhanyagolandó dolgot.


1. Az igazságtalan trianoni elcsatolás kérdésben a románok eredetével kapcsolatos kutatások semmit sem cáfolnak, se nem igazolnak. Trianonon nem változtat és nem ad elégtételt a románok dák-római kontinuitásának cáfolata.

2. Amint az közismert a Romániában a magyar társainkkal való bánásmód igazságtalanságát sem igazolja a románok dák-római kontinuitásának cáfolata.


Az erdélyi és romániai magyarokkal való bánásmódot nem szabadna átvinni a történelmi múlt kérdéseiben való visszavágás irányába. Mert semmi köze hozzá. És nem oldja meg úgysem. A trianoni területvesztést sem oldja meg, ha a románok történelmi dolgait cáfoljuk.

Egyik sérelemre sem lehet visszavágni egy más kérdéskörben.


Trák téma... Bár nem tanulmányoztam, de pár adalék.


A román nyelv valóban hasonlóan hangzik az olaszhoz, sőt nagyon is meglepően. Ezt teljesen független turisztikai felmérésekből is lehet tudni, hogy az emberek világszerte valóban hasonlónak hallják. Nem nyelvészkedem, de valami van a hátterében az biztos. És az nem baj nekünk semmiben sem! Na és? Nekünk semmit sem igazol ha csak cáfolni akarjuk a végletekig.


Kérdés az, hogy a dákokat valójában mennyire is irtották ki a rómaiak vagy sem? Mert nagy mértékű népirtások azok voltak azért a történelemben. Lehetséges, de kérdés a százalék. Kérdés mennyi római költözött oda? Az tény, hogy a leszerelt római katonák és hivatalnokok is gyakran megtelepedtek a provinciákon ahol szolgáltak. Még földet is kaptak, tehát a megszokott helyükön maradhattak és sokan választották is. Kérdés mennyien vándoroltak el a népirtás elől, merthogy az emberek ilyet valóban megtesznek a családjuk miatt ha szükséges. Lásd ukrán háború és a menekülő családok (politika nélküli példa). A nyelv hasonló ez tény, amit még az olaszok is hallanak és valami van mögötte, tehát totál cáfolni fölösleges (az nem kutatás).


Mindenesetre a magyarok semmi sérelmet sem igazolnak a románok egyéb cáfolatával. Nem hozza vissza Trianon területeit és nem javít Erdély lehetőségein. Merthogy akik ezzel foglalkoznak azok Trianonnal foglalkoznak. A történelem lényegesen többről szól.

jan. 26. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim válasza:

Romániában és a román közoktatásokban tankönyvekben a dákó-román elmélet töretlenül egyeduralkodó a mai napig. Ceausescu alatt vezették be, mint azóta is töretlenül egyeduralkodó elméletet a közoktatásban. Ezt már fiatal korban elkezdik óvodásban, mondókákkal és 19.században kreált népmesékkel. A pszichológia ezt a kisgyermekkor óta szugerált elméletek oktató folyamatot un. indoktrinációnak nevezi.


Máshogy működik egy balkáni fél-ázsiai ortodox országban a politika is.

PL: A Mi Hazánk Mozgalom mai NY-európai mércével szélsőjobbnak számít, de román politikai mércével azonban liberálisnak vagy akár baloldalinak nevezhető párt lenne, ha egy román párt lenne.

jan. 28. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!