Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szkíta, hun, magyar kulturális...

Szkíta, hun, magyar kulturális kontinuitás etnogenézis és nép történeti fejlődés vagy Finn-ugor nyelv és nép kialakulási elmélet, szerinted melyik az igaz?

Figyelt kérdés

Melyiknek van több hitelesebb régészeti illetve történeti bizonyítéka? Illetve ezek az elméletek kizárólagosak, vagy összeegyeztethetőek, találkoznak valahol?

Szkíta, hun, magyar kulturális kontinuitás és egymásra épülés az őseik kultúráját tovább vivő utód a belőlük született magyarság történelmében?2016. máj. 12. 17:55
 1/7 anonim ***** válasza:
37%

Nem jó a kérdésed. Egyrészt, olyan nincs, hogy "igaz", hanem elméletek vannak. Másrészt, azt kérdezed, hogy mi a magyarság etnogenezise, erre milyen történeti-régészeti alapok vannak, miközben a finnugor nyelvet állítod szembe az etnogenezissel, miközben a finnugor kérdés az nyelvészeti kérdés... Innentől kezdve a kérdésednek semmi értelme nincsen.


Egyébként a magyar nyelv finnugor nyelv, a magyar nép etnogenezise pedig ingoványos talaj, és írásbeli forrás nem áll rendelkezésre eldönteni ezt a kérdést, a régészeti leletek pedig nem igazán mondanak túl sokat, mert sok nomád nép (mint mi is) hasonló kultúrával rendelkezett. Soha nem fogunk ezek alapján egy valós képet kapni a magyar őstörténetről.


A nyelv története és egy nép története pedig két külön dolog.

2016. máj. 12. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
58%
Szerintem sem a magyar nép, sem pedig a nyelv nem finnugor. De ez az én véleményem.
2016. máj. 13. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 hollófernyiges ***** válasza:
37%
A nyelvünk finnugor, a génjeink meg a kultúránk meg közép-európai.
2016. máj. 13. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
0%

Igazából egyik sem zárja ki egymást. Én egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy eredetileg a mi őseink is uráli népek lettek volna. Szkíták 300-ban végleg eltűntek, beolvadtak más népek/törzsek közé. Így érintkezhettek az urál déli része és volga közé költöző ugor néppel. A hunoknak a volga területén volt szállás területük, így szintén elég valószínű, hogy volt velük kapcsolat, hisz térben és időben is nagy valószínűséggel találkoztak. Nyelvileg régóta nem kérdés, hogy hova tartozunk. Ezt csak azok nem fogják fel, akik egy árva szót sem beszélnek más uráli nyelven, vagy legalább nem néznek utána ezeknek a nyelveknek, illetve nincsenek tisztában a nyelvrokonság fogalmával és, hogy mi alapján rokonítanak nyelveket. Kontinuitásnak nem nevezném egyiket sem. Szkíták pl éltek közép és kelet Európában is. Gyakorlatilag a szláv népek egy része ezért ugyan úgy "őseikként" nevezhetné meg a szkítákat, ahogy nálunk szokás. Hunokkal szintén ez a helyzet. Miután felbomlottak beolvadtak más népek közé. Ráadásul a Hunok egy törzsszövetség volt. Így nem jelenthető ki, hogy az "ősmagyarok" az eredeti hunok lettek volna, legfeljebb, hogy az őseink között is voltak olyanok akik a hun sereg tagjai voltak. De ezt bármelyik nép elmondhatja magáról, amibe beolvadtak. Kultúrálisan nehéz megmondani, mivel a sámánizmus mind az uráli, mind az altai népeknél szokás volt.


Szóval szerintem mind 3 elmélet találkozhat. A gond abban van, hogy az átlag ember, elsősorban a hyper érzékeny magukat "igaz magyar"-nak tartó emberek el sem tudják képzelni azt, hogy eredetileg egy kis népből indulhattunk ki, akiket nagyobb erősebb népek közé keveredtek és felvették a szokásaikat. Ők mindig abból indulnak ki, hogy a magyar az csak is egy erős nép lehetett. Magyar nem tanul senkitől, hanem az tanít másokat. A magyar nem tanul a szkítától, huntól, a magyar maga a szkíta és a hun egyben. Amíg ez az egoista hozzáállás nem szűnik meg és ezek az "igaz" magyarok folyton besértődnek ha valaki ellent mond nekik, addig a fejükben a "Magyarok egyszerre szkíták és hunok, akiknek nyelve sumér és az uráli népek csak ellopták tőlünk, aki mást mond az a magyarság ellen van." hiedelmek fognak csak megfelelni.

2016. máj. 14. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Apropó "uráli népek" akkor a régi szkíták, hunok törzsei mik voltak ha nem urali népek? A mai magyar nép kulturális kapcsolat erős nyomokat mutat a múltbéli szkíta és hun népekkel.
2016. máj. 14. 22:20
 6/7 anonim ***** válasza:
A hunok a belső ázsiai Hsziungnuk leszármazottai voltak a legelfogadottabb vélemények szerint. Ők hozzájuk csatlakoztak más sztyeppei népek. Természetes, hogy van kultúrális hasonlóság a honfoglaló magyarok és az addigra eltünt hunok között, hisz ahogy írtam nagy valószínűséggel a magyarok ősei is részesei voltak a törzsszövetségnek. Legalább is a nyugati hunokénak. Szkíták egy indo-iráni nép volt, akik később mások közé "beolvadtak". Így nyilván velük is van valamennyi kultúrális hasonlóság. Legtöbben a szarvast hozzák fel példának, mivel ott totem állat volt, a mi legendánk szerint meg egy csoda szarvas vezette el őseinket ide. Ezzel csak annyi a gond, hogy ez nem egy hungarikum. Gyakorlatilag minden népnek, az amerikai indiánoktól kezdve az indo-európai népekig van "csoda szarvasuk". Jöhetett a szkítáktól ez a dolog hozzánk, de mi bizonyítja, hogy más népek nem tőlük vették át? Az uráli népek azok akiket finn-ugoroknak nevezünk. Náluk az a furcsa, hogy kb semmit sem tudunk róluk. Hogy is áll az átlag "igaz magyar" hozzájuk? "Ők kis halászó népek, nem lehetnek a rokonaink." Honnan veszik ezek az emberek, hogy mindig kis halászó népek voltak? Még a finnek között is megoszlanak a vélemények. Ott is vannak elméletek a népük és a finn-ugor nyelvek eredetéről. Nálunk egyik oldal sem hajlandó megérteni a másik álláspontját. Akik szerint finn-ugorok vagyunk és hunokhoz, szkítákhoz semmi közünk azoknak elkéne gondolkozniuk, hogy miért is vannak hasonlóságok az ősmagyarok és ezen rég kihalt népek között. Akik szerint meg semmi közünk a finn-ugorokhoz azok meg térjenek vissza a valóságba. Nem h*lyeségből mondják a nyelvészek, történészek, hogy több közünk volt hozzájuk, mint sima kereskedelem. Nehogy egy 10 éves gyerek szava többet érjen, aki kb mindent elhisz ami elég fantáziadús egy olyan embernél aki évekig tanult és szakmabeli. Marha nagy gáz van a fejekben ha vallásként próbálunk tekinteni olyan dolgokra amikre bizonyíték kell. Itt a 2-es válaszoló példája. Csak leírja, hogy szerinte nincs közünk a finn-ugorokhoz. Bizonyíték nincs, tárgyalni nem lehet h mi alapján gondolja így, mégis szépen fel lett pontozva. Míg akik érvelnek, ami a tudományos témakörben elvárás lenne, azokat lepontozzák.
2016. máj. 15. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Alex Fly ***** válasza:
44%
Mit kell ezen problémázni? A magyarok ősei egy uráli finnugor törzs volt, amely része volt a szkíta, majd a hun államszövetségnek is. Kultúrájában sztyeppei lovasnomád, nyelvében ugor.
2016. máj. 19. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!