Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet

A kérdés

Miért fejlődött vissza Európa a Római Birodalom bukása után több évszázadra?


Keress kérdéseket hasonló témákban: történelem, Európa, ókor, középkor, Róma, Bizánc

 2014. ápr. 21. 10:34  Privát üzenet  

A válaszok
Gondolom a vad hordák betörései miatt, hiszen azok törtek zúztak fosztogattak

A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/8Időpont 2014. ápr. 21. 11:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Jó az egy bő évezrednek is...

A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/8Időpont 2014. ápr. 21. 11:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
acelsziv nevű felhasználó válasza:

1: Európa a barbárok uralma alá került, akik jóval elmaradottabbak voltak, mint a rómaiak.

2: A kereszténység mindent elítélt ami római volt. Minden pogány és istentelen lett. Az örömök, a normális élet, a tisztálkodás. Ezért hirdették, hogy a fürdés káros az egészségre és ezer évig nem is fürdött senki. Elpusztították a tudást felégették a könyvtárakat eltűntek a tudósok és elpusztult az infrastruktúra is. Ami nem pusztult el azt sem tudták tudás híján működésben tartani.A válasz 39%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/8Időpont 2014. ápr. 21. 12:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Európa a római birodalom terjeszkedő, sáska birodalmi jellegéből adódóan fejlődött, de ennek ugyan úgy meg volt a hátul ütője, mint most az EU-val.

A válasz 25%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/8Időpont 2014. ápr. 21. 13:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A barbárok, illetve a feudalizálódó, jobbágysorba kerülő rómaiak pusztítottal el nagyon sok mindent. A megmaradt tudományokat a szerzetesek, papok igyekeztek átmenteni. Amúgyis fontossá vált az egyház szerepe az ókor végén. Az ókori római műveltséget az egyház mellett az uralkodó réteg őrizte. Eltűnt az uralkodói réteg, már nem volt, akinek kellett a fürdő, a padlófűtés vagy a mozaikpadló. A fűtő pedig örült, hogy végre felszabadult. A városok is elpusztultak.

A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/8Időpont 2014. ápr. 21. 20:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Egyes germán népek például a longobárdok előszeretettel pusztították el a megmaradt és még jól működő római infrastruktúrát ellentétben pl. a gótokkal. Az Itáliától távolabbi részeken pedig amúgy is gyengébb volt és a barbár királyságok egymás közti háborúi sem a fejlődést szolgálták.

Acelsziv második válaszába bele kell kötnöm; azért az egyház nem volt ilyen rosszindulatú. Egyrészt maga is a római hagyományokon alapult, mint szervezet, a szerzetesi közösségek az írás-olvasás és az ókori műveltség egyetlen továbbörökítői voltak, míg a barbárok gyújtogattak. Keleten a Bizánci Birodalomban (mely szintén keresztény volt) fennmaradt a fürdés szokása és tovább virágzott a görög-római kultúra.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/8Időpont 2014. ápr. 21. 22:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Természetesen a fosztogatók nem törődtek a károkozással, csak a saját tarisznyájuk megtömésével, de az igazi és a fő ok még nem lett megemlítve.

A Birodalom szétesésével sok kisebb és néhány viszonylagosan nagyobb területre, régióra esett szét az egykor egységes közigazgatás és mind gazdaságilag, katonailag, szervezetileg minden szétesett, alapvetőleg anyagiak hiányában, hiszen a kiépített rendszer fenntartása nagyobb erőforrásokat igényelt volna.

Sok helyen pusztán csak a falvak maradtak meg, amelyek a szomszédos területekkel szinte azonnal kicsinyes ellenségeskedésekbe fogtak, egymást fosztogatták, sarcolták. A nagyobb városokban pártharcok zilálták tovább a rendet és teljes káoszt idéztek elő, ahol sikerült némi rendA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/8Időpont 2014. ápr. 22. 17:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Valamiért elakadt, eltűnt a fele, a továbbiak:


A nagyobb városokban pártharcok zilálták tovább a rendet és teljes káoszt idéztek elő, ahol sikerült némi rendet teremteni, az jó alapja lett később egy valamelyest központi hatalom, egy királyság, grófság kialakulásának, de ehhez több évszázad harcai voltak szükségesek.

Az egyház nem volt abban a helyzetben, hogy stabilizálni tudta volna a helyzetet, különös tekintettel arra, hogy a legelső támadásokat éppen ők szenvedték el, hiszen viszonylag könnyedén jelentés vagyonhoz juthatott, aki a templomokat kifosztotta, így csak az alsó papságból maradt imitt, amott néhány túlélő.

Mindenhol tombolt az erőszak és ebben a barbár hordákon kívül maguk a volt polgárok is részt vettek, így meglepően rövid idő, csupán néhány nemzedék alatt sikerült mindent teljesen szétzilálni és anyagiak hiányában még a városokban is üresen álltak az egyetemek, a közintézmények, amelyek hamarosan fizikailag is megsemmisültek, leégtek, vagy karbantartás hiányában maguktól romba dőltek.

Az igazi és mindent meghatározó ok valójában a széttagoltság, amely a Birodalom szétesésével mindenhol bekövetkezett.

Mindent újra felépíteni csak nagy sokára sikerült, mert a civilizáltság hamar eltűnt, a felhalmozott tudás elfelejtődött, az iskolák is megszűntek a legtöbb helyen és az analfabéta utódok el sem tudták volna olvasni a régi korok irományait, ezért azokból a legtöbb elpusztult és szinte mindent újra fel kellett fedezni, bár a későbbiek során az a néhány megmaradt dokumentum mégis hatással volt a fejlődésre, de csak részlegesen, mert ki kellett épülnie az alapoknak, amire támaszkodhat egy újabb szervezettség és ez mint tudjuk, egy roppant merev feudalista társadalom képében született meg, ahol a kialakult társadalmi korlátokat szinte lehetetlen volt átlépni.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/8Időpont 2014. ápr. 22. 17:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Vajon azért lett az európai ember a legfejlettebb, mert az itteni évszak változások szorgalomra és szervezettségre edzették?
Mely nemzetek számítanak fehérnek?
Miért Közép- és Kelet-Európában él a legtöbb roma származású ember?
Mennyire hiteles lehet ez a cikk (lentebb)?
Európa mellőzi és tagadni akarja a magyarság jelentőségét Európában, pedig Mi vagyunk itt a legelsők és nekünk köszönhetik az európai népek jelenlegi magaskultúrájukat. Tennünk...
Valaki ért annyira a történelemhez, hogy kép kockáról képkockára elmagyarázz azt, hogy mi is történik ezeken a képeken?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Társadalomtudományok és bölcsészet rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!