Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Szerintetek kik voltak a legnagyobb filozófusok?

Figyelt kérdés
Kik voltak nagy hatással a mai politikára, kiknek voltak a legjobb véleményei ( ha szabad így kifejeznem magam, bár ez nem pontos ).
2016. jún. 26. 23:39
 1/10 anonim válasza:
28%

Sajnos Marxnak nak hatása volt a politikára. Az egész keleti blokkot és kb. 50 országot világszerte szinte teljesen tönkretett.

Csak Jugoszlávia és Kuba úszta meg.

2016. jún. 26. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
80%
Európai szinten Aristotelés és Platón alapjában véve nagyon jól látták a dolgokat, bár Platón ötleteinek megvalósítása eléggé megkérdezhető. Ott van Quintus Cicero levele bátyjának Marcusnak (A hivatalra pályázók kézikönyve), ahol leírja azt, hogy úgy lehet választást nyerni, ha mindenkinek hazudunk és nem riadunk vissza semmitől. Aztán Polybios is írt Rómával kapcsolatban új dolgokat (mikté politeia), de alapjában véve inkább feldolgozta Aristotelést meg hozzáadta a saját ötleteit. Mivel a középkort eléggé pangással teli korszaknak tartom, ezért azt inkább nem minősíteném, de ezt követően az ideológiák vették át a politikai életet, amit akár olyan emberek is létrehozhattak, akik alapjában véve nem voltak filozófusok. Marx, Lenin, Nietzsche, Smith, stb, stb. Az újkorban már végtelennek tekinthető azoknak a szerzőknek száma, akik befolyásolhatták a politikai életet.
2016. jún. 27. 00:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
95%

Hogy kik voltak a legnagyobbak, azt nem tudom - szerintem elég szubjektív bármiféle sorrend -, csak azt, hogy kik a kedvenceim:


Konfuciusz, Lao-ce, Platón, Názáreti Jézus, Sankara, Meher Bába, Jiddu Krishnamurti

2016. jún. 27. 00:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 EagleHUN ***** válasza:
51%

Mindenkinek meg van erről a szubjektív véleménye.

Mindenesetre az enyém az hogy legnagyobbnak olyat nevezhetünk aki több hasznot és kevesebb kárt okozott a világnak/emberiségnek. És igazságosságra, mértékletességre stb... oktatták a népeket.

Ilyenek meg csak Ázsiában termettek!

3-as sorolt belőlük párat!

2016. jún. 27. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
0%
Rákosi Mátyás
2016. jún. 27. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
78%

Hű de jó kérdés! Konfuciusz mindenképpen köztük volt. Szent Ágoston talán. Rotterdami Erasmus. Freud és Kierkegaard.


A magyarok közül, bár tudom, hogy más területen tevékenykedik, dr. Grandpierre Atillát ide sorolnám.


Érdekes, hogy felvilágosodás-korabeliek nem nagyon kerültek bele nálam.

2016. jún. 27. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
49%

Hát ehhez előbb meg kéne mondani a "nagy" mértékegységét és mérési módját. Ilyen ezidáig nincs, szubjektív vélemények vannak.

Az enyém szerint a nagyság relatív fogalom. Lehet valakinek objektív mércével is rendkívül újszerű ötlete, de minden attól függ, a környezet mennyire vevő rá.

Arisztotelész nézeteinek egy részét például sokáig alapvetőnek, követendőnek tartották olyannyira, hogy volt idő, mikor az ellenvéleményt mondókat ennek visszavonására kényszerítették. Aztán kiderült, hogy Arisztotelésznek nincs mindenben igaza.

Marx egyébként hasonlóan járt. Ő nem filozófus volt, hanem gazdasági megállapításokat tett. És voltak akik ezt félreértették, alkalmazták (sőt, alkalmazni kényszerítették), aztán kiderült a félreértés. Mert ezen felül, amit A tőke című művében írt, ma is igazak. Sőt, egyre jobban azok.

Hegel a logikai gondolkodás terén meghatározót és nélkülözhetetlent alkotott, ugyanakkor más területekről alkotott nézetei tévesnek bizonyultak.


Ezért kifejezőbb "a világ folyására nagy hatással lévő" filozófusokról beszélni, és a hatás mértéke, tartóssága lehet egyfajta mértékegység. De még eszerint is óvakodnék abszolút sorrendet felállítani.

2016. jún. 27. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim válasza:
17%
bartos
2016. jún. 27. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim válasza:

Ezek írásait kedvelem leginkább: Epiktétosz és a sztoikusok, Blaise Pascal, Michel de Montaigne, Arthur Schopenhauer, Soren Kierkegaard, Nietzsce, és persze Emile Cioran


A mai politikára egyiköjük sincs hatással, a filozófia nem hitvány középszerü fejeknek való.

2016. júl. 6. 23:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim válasza:
*helyesen Nietzsche, súlyos hiba
2016. júl. 6. 23:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!