Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

A foton vagy a fény hullám viselkedését hogy kell elképzelni?

Úgy, mint a kettős rés kísérletnél a szuperpozíciót, azaz egy matematikai hullám vagy egy valóságos, ami fotonrészecskékből áll össze?


  szept. 11. 22:20  Privát üzenet  

A válaszok

Leginkább úgy, ami mindkettő egyszerre. Részecske és hullámtermészetet is mutat a fény, mindkettővel le lehet írni.


Általában alacsony frekvencián (pl. rádióhullámok) inkább hullámtermészetű, míg magasan (pl. gammasugárzás) inkább részecsketermészetű.


A látható fény pont a frekvenciatartomány közepén helyezkedik el, erre mindkét nézet érvényes egyszerre.A válasz 13%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/4Időpont szept. 12. 01:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az előző válaszadó nem tudom, hogy honnan vette azt, amit leírt, de semmi köze a valósághoz.


A fény (elektromágneses sugárzás) terjedését hullámegyenletek írják le, de a kis intenzitású fényt mindig kvantáltan érzékeljük, azaz részecskejelleget mutat.


A fotonokat jobb nem úgy elképzelni, mint térben száguldó labdacsokat, ugyanis még matematikailag sem reprezentálhatók így. Nem rendelhető hozzájuk ún. helyoperátor, azaz nem értelmezhető a fotonok helye. A foton fogalom csak arra utal, hogy a fény által közölt energia darabos, azaz kvantált, helyben és időben lokalizált adagokban érzékelhető. Nagy energián a fotonok összessége alkotja a hullámot, de az, amit mi hullámnak mondunk, nem fotonszám sajátállapot, tehát a hullám jelleg és részecskejelleg egymással komplementer, egyszerre sohasem megfigyelhető karakterei a fénynek.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/4Időpont szept. 12. 10:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
D NMR nevű felhasználó válasza:

A foton az elektromágneses sugárzás kvantumja, ami hullám tulajdonságain túl a korpuszkulumokra jellemző tulajdonságokat is hordoz: van impulzusa (lásd fénynyomás kísérlet). Azonban egyidejűleg eme "kettősség" nem mérhető, csak az egyik egyszerre. Ez a mikrorészecskék megismerésének egyik korlátja, amit korpuszkulum - hullám dualizmusnak hívnak.

Az más kérdés, hogy a foton ebből az emberi leírásból semmit nem érzékel: nem "osztja fel" sajátságait. Ezért #1-nek annyiban igaza van, hogy a foton hullám- illetve korpuszkuláris tulajdonságai egyszerre léteznek.A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/4Időpont szept. 12. 18:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Egyszerűen. Ha kíváncsi vagy a súlyodra, megméred magad. Ez a tevékenység rád semmiféle hatással nincs, tehát az eredmény valóságos, hiszen a mérési beavatkozás kicsi hozzád képest.

Most végy egy fé deci vízet és mérd meg a hőmérsékletét. Beledugsz egy hőmérőt, kapsz egy eredményt, azt hiszed, megtudtad a víz hőmérsékletét. Nme tudtad meg! Ugyanis a hőmérőnek is volt egy hőmérséklete, majdnem akkora, mint a víztömeged, tehát alaposan befolyásolta a hőmérsékletét azzal, hogy a kettő kiegyenlítődött.

Most kapj elő egy fotont. Mivel kívánod vizsgálni. Minden, amivel próbálkozol, nagyon sokszorosan nagyobb a fotonnál, tehát nem a fotonról tudsz meg valamit, hanem a mérőeszközödről. Az ember hogy mondhasson valamit, érzékelnie kell (direkt vagy eszközökkel). Ezek mind sokkal nagyobbak, tehát esély sincs a direkt mérésre. Ezért van, ha olyan eszközzel mérsz, ami anyagi természetet mér,akkor a fotont anyaginak érzékeled. Ha meg valami optikai berendezéssel esel neki, hullámtermészetűnek fogod tartani. Így aztán nem marad más hátra, tanulmányozni kell a fizikai törvényeket, és azokkal számolgatni. Ez persze jó sok tanulást igényel, különben nem fogod tudni elvégezni a számolást.

Tehát vagy tanulsz és lesz esélyed a megértésre, vagy nem tanulsz, ekkor rád fog ragadni egy egyszerű tévhit, és többé nem szabadulsz tőle. A valóság ugyanis bonyolult, az nem tud ragadni. Ha megértettél valamit a mérés nehézségeiből, akkor még talán a fény kettős természetéből is lejön valami. Különben meg néhány olyan blődség, amit ugyan teljes jóindulattal közöltek veled, de ordít belőle, hogy fogalma sincs, miről beszél.

Azt hiszem, az operátorokkal sem érdemes előhozakodni, már annak megértéséhez is kell pár év előtanulmány. És a a fény akkor még messze van.A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/4Időpont szept. 12. 23:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A foton amplitúdója mérhető méterben?
Hogy viselkedne egy olyan hullám, aminek az elektromos és mágneses váltakozásai között nincs fáziskülönbség?
Ha a fény elektromágneses hullám, akkor hogyan fejezhető ki az elektromágneses tér energiájából a foton cp (vagy hf) energiája? Hogy lehet összekapcsolni a két dolgot?
A fény átalakítható mechanikai hullámokká?
Létrehozhatnak 3D "kvantumnyomtatót"?
Minden EM hullám közvetítője foton?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!