Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Laboratóriumi vizsgálattal...

Laboratóriumi vizsgálattal gyakorlatilag bármiről megállapítható, hogy mikből tevődik össze, és felírható kémiai képletekkel?

Figyelt kérdés
Teljesen hétköznapi dolgokra gondolok, pl. akár egy szelet parizer, sajt, hajszál, tégla stb.
2019. szept. 24. 14:34
 1/4 anonim ***** válasza:

Többé-kevésbé igen, de azért ne felejtsük el, hogy a kémiai képlet nem ad meg minden infót az anyagról.

Egy példa:

"A radon-difluorid nemesgázvegyület, képlete RnF2. A radon könnyen reagál a fluorral, melynek eredményeként szilárd vegyület keletkezik, ám ez elpárologtatás közben elbomlik, ezért a pontos összetétele ismeretlen. Elméleti számítások szerint elképzelhető, hogy – a többi kétkomponensű nemesgázvegyülettel ellentétben – ionvegyület"

[link]

2019. szept. 24. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Biológiai eredetű mintáknál ezért egy rutinvizsgálattal elég nehéz túlmenni az általánosságokon. Könnyű megállapítani, hogy fehérjéket, szénhidrátot meg zsírokat tartalmaz, de ezek konkrét meghatározása már drága és hosszadalmas meló.
2019. szept. 24. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Wadmalac ***** válasza:
100%

Na ja, a vizsgálat maga befolyásolja a vizsgálandót.

Nem árt előre tudni, milyen anyagokat keresünk, különben tényleg benne van a pakliban, hogy a vizsgálati módszerünkkel éppen megsemmisítjük a keresendőt.


Az elemi összetétel azért elég biztonsággal belőhető, de a vegyületeknél tényleg van kehe a dologgal.

2019. szept. 24. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Csak hogy a példáidnál maradjunk, egy szelet parizerben található vegyületekről semmilyen módszerrel nem tudsz kimerítő listát adni, annál az egyszerű oknál fogva, hogy jelenleg még nincs teljes metabolit-profilunk semmilyen élőlényre.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a parizerben ott van isten tudja hány csirke/disznó egyedi DNS-e és az ezalapján legyártott, szintén valamennyi egyediséget tartalmazó fehérjéik, ezek random pontokon feltöredezett vagy lebontott peptidei, az állatok bőrén, nyálkahártyáikban élt baktériumfajok százai, megint csak egyedi DNS-sel és fehérjékkel.

Sehol nem vagyunk még ahhoz, hogy ezeket mind le tudjuk mérni és írni, meg hát igazából nem is akarjuk, és nem is tudnánk mit kezdeni vele.

2019. szept. 24. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!