Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az E=mc2 miért jelenti azt,...

Az E=mc2 miért jelenti azt, hogy anyag nem mozoghat gyorsabban, mint a fény?

Figyelt kérdés
Vagy ha nem ez az egyenlet jelenti ezt, akkor mi a magyarázata az állitásnak?

júl. 19. 14:46
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Ha tömeg=1, attól a c2 még nem lesz végtelen.
júl. 19. 14:50
 2/12 anonim ***** válasza:
83%

A fenti egyenlet az anyag és energia ekvivalenciáját jelenti.

A kérdésedre a válasz:

Minden test halad a téridőben. Matematikailag nem teljesen korrekt, de jól elképzelhető hasonlat, hogy egy ember állandó sebességgel halad egy iránytűvel, nagyjából északnyugati irányban. Legyen az északi irány az időben való mozgás, a nyugati irány pedig a térben való előrehaladás. Az ember sebessége állandó, de azt eldöntheti, hogy csak északra, csak nyugatra, vagy a két irány között valamerre halad ugyanazzal az abszolút sebességgel.

Ha egy test eléri a fénysebességet, akkor teljes mértékben a térben halad, az időben pedig megáll. Ha pedig nulla a térben a sebessége, akkor teljes mértékben az időben halad előre.

júl. 19. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
64%

Ezt megnézheted, a második felétől fejtegeti a dolgot Teller Ede.

https://www.youtube.com/watch?v=0MI4zGBkkHI

júl. 19. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
48%

Az E=m*c^2 a tömeg és energia ekvivalenciájának az egyenlete, és semmi köze a fény határsebesség voltához.


A tömeggel rendelkező testek egyre gyorsabb mozgásuk során egyre nagyobb energiával rendelkeznek, ami a fénysebességhehz közelítve végtelenhez tart, tehát már kitt gyanús, hogy ez egy valószínűleg elérhetetlen határ.


Ettől eltekintve mégis az elektrodinamika az, ami nem teszi lehetővé a tömeggel rendelkező testek fénysebességre történő gyorsítását. Jelenlegi tudásunk szerint ugyanis az elektromágneses erő az egyetlen makroszkopikus erőhatás, amellyel gyorsítást tudunk elérni (a gravitáció ugyanis nem erő), de az elektrodinamika relativisztikus mozgásegyenletének szerkezete nem teszi lehetővé a fénysebességre való felgyorsítást.

júl. 19. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
0%
Vagy csak egyszerűen rendezd át c-re és vond le a tanulságokat belőle... Azt ne felejtsd el, hogy a c nem változó, az egy konstans az egyenletben.
júl. 19. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
65%
A speciális relativitáselméletben azzal az alapfeltevéssel építjük fel a mechanikát, hogy a fény minden rendszerben fénysebességgel halad. És ebből a feltételből kijön az is, hogy semmi sem tud fénysebességig gyorsulni, meg az E=mc^2. Tehát, nem egyikből következik a másik, hanem egy alapfeltevés következményei ezek.
júl. 19. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 2*Sü ***** válasza:
90%

> Az E=mc2 miért jelenti azt, hogy anyag nem mozoghat gyorsabban, mint a fény


Az E=mc²-ből nem következik az, hogy valami nem mozoghat a fénysebességnél gyorsabban. Ez amúgy is a test *nyugalmi* energiáját írja le. Egy „v” sebességgel mozgó test teljes energiája:


E = mc² * 1/√(1-v²/c²)


Ahogy v – a sebesség – a fénysebességhez tart, úgy a v²/c² az 1-hez tart, az 1-v²/c² a nullához tart, így a 1/√(1-v²/c²) a végtelenhez tart. Tehát ahhoz, hogy egy tömeggel rendelkező testnek a fénysebességre való felgyorsításához végtelen energia lenne szükséges, akármilyen kicsi is a test tömege. (Tulajdonképpen az E=mc² inkább ennek a képletnek a v=0 esetére való egyszerűsítése, így nem az E=mc²-ből következik az, hogy a fénysebességet nem lehet átlépni, hanem abból, ami miatt a fénysebességet nem lehet átlépni, következik az, hogy a test nyugalmi energiája: E=mc².)


(Más összefüggéseknél is előjön ez a 1/√(1-v²/c²) szorzó, pl. a hosszkontrakciónál, a relativisztikus tömegnél, amiből szintén az következik, hogy a fénysebességet nem lehet átlépni.)

júl. 19. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
A 4-es választ melyik nagyokos pontozta le? Mert ez pont az, amit Hraskó Péter is ír a Relativitáselmélet című könyvében. Ezek szerint ide olyanok járnak, akik még egy szakértőt is lepontoznak.
júl. 20. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

@Mojjo


"így nem az E=mc²-ből következik az, hogy a fénysebességet nem lehet átlépni, hanem abból, ami miatt a fénysebességet nem lehet átlépni, következik az, hogy a test nyugalmi energiája: E=mc²"


Ez így megfogalmazva téves. A fénysebesség határjellege és a tömeg-energia ekvivalencia két független dolog.


Az E=mc² a relativitáselmélet alapfeltevéseinek, azaz az inerciarendszereknek a Lorentz-transzformáció szerinti egyenértékűségéből következik.


Ugyanakkor önmagában ebből még nem következik a fénysebesség határsebesség volta. Létezik az elektordinamikának olyan szintén Lorentz-invariáns kiterjesztése, amely lehetővé tenné, hogy tömeggel rendelkező testek is elérhessék a fénysebességet. Mivel ez elméletileg lehetséges anélkül, hogy a relativitáselmélet alapposztulátumainak ellentmondanánk, ez azt jelenti, hogy a tény, hogy az elektrodinamika mégsem ilyen, szükséges feltétele annak, hogy a fénysebesség tömeggel rendelkező testek számára egy átléphetetlen határ legyen.


A mindenki által jól ismert "végtelenhez tartás" csak akkor alkalmazható gondolatmenet, ha ez utóbbi tényt elfogadjuk.

júl. 20. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 Mojjo ***** válasza:
61%
@9: És ezt miért is nekem címezted? Eddig még csak nem is írtam ez alá a kérdés alá...
júl. 20. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!